Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Wat is astrologie?

Astrologie is voor veel mensen een ver van hun bed show. De meeste mensen weten wel dat de dierenriem uit 12 dierenriemtekens (sterrenbeelden) bestaat. Astrologie is zo veel diepgaander dan kolommetjes in kranten en/of tijdschriften. Maar wat is astrologie nou eigenlijk? En hoe gaat het in zijn werk?

Geschreven door Iris Hageman
Gepubliceerd op: 28 juni 2021
6
65
9

Westerse astrologie

Volgens de westerse astrologie (die het meest wordt gebruikt) zijn er 12 dierenriem tekens. Dit op een volgorde van: Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman en Vissen.
Wat dit inhoud is dat de westerse astrologie het heelal verdeelt in 12 sectoren die vernoemd zijn naar deze 12 dierenriemtekens. Zie het als een soort “pizzapunten” waarbij jij als mens precies in het centrum zit.

De planeten

Elk sterrenbeeld heeft zijn eigen eigenschappen die invloed zouden uit kunnen oefenen op de mens, maar dit wil niet zeggen dat deze 12 sterrenbeelden de enige eigenschappen zijn die de mens kan hebben waardoor er maar 12 type mensen bestaan.
Naast de sterrenbeelden zijn er ook nog planeten. Dit zijn: de Zon (een ster), de Maan, (een satelliet) Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Planeten hebben hun eigen rotatie om de zon heen, op hun eigen tempo. Vanaf de aarde gezien staan de planeten in een bepaald dierenriemteken (een sector). Er wordt gekeken in welke sectoren alle planeten zich bevinden, en hoe hun stand is ten opzichte van elkaar (aspecten). Dit levert enorm veel gegevens op over jou, maar ook over mensen uit je omgeving.

De planeten

Elk sterrenbeeld heeft zijn eigen eigenschappen die invloed zouden uit kunnen oefenen op de mens, maar dit wil niet zeggen dat deze 12 sterrenbeelden de enige eigenschappen zijn die de mens kan hebben waardoor er maar 12 type mensen bestaan.
Naast de sterrenbeelden zijn er ook nog planeten. Dit zijn: de Zon, de Maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Planeten hebben hun eigen rotatie om de zon heen, op hun eigen tempo. Vanaf de aarde gezien staan de planeten in een bepaald dierenriemteken (een sector). Er wordt gekeken in welke sectoren alle planeten zich bevinden, en hoe hun stand is ten opzichte van elkaar (aspecten). Dit levert enorm veel gegevens op over jou, maar ook over mensen uit je omgeving.

De ascendant

Het teken van de dierenriem aan de oostelijke horizon wordt ascendant of ascendant genoemd. Het wordt het stijgende teken genoemd. De ascendant is het teken dat voor een deel staat voor je persoonlijkheid, en hoe anderen je zien.

Een horoscoop maken

Astrologen gebruiken efemeriden (een tabel die de posities van de zon, de maan en de planeten voor elke dag van het jaar kan vinden) om sterrenbeelden te berekenen. Tijd, plaats en datum van geboorte, zijn belangrijk waardoor men cirkels kan gebruiken om de juiste positie bij de geboorte aan te geven (de positie van de zon, maan en planeten in de sterrenbeelden).

Dieper ingaan op astrologie

Verder kun je naast sterrenbeelden, planeten en de ascendant dieper in gaan op de astrologie. Zo heb je nog de huizen en de aspecten. De huizen zijn (kort uitgelegd) te vergelijken met de sectoren van de sterrenbeelden, maar die staan op een andere plek ingedeeld. Je hebt huis 1 tot 12, en elk huis staat voor een levensfase of situatie. Huis 4 staat voor je thuissituatie en familiebanden, en huis 2 over je financiën.
En tot slot de aspecten. Dit zijn hoeken die planeten met elkaar verbinden. De meest gebruikte aspecten zijn driehoek, vierkant, sextiel, oppositie en conjunctie. (zie afbeelding hier onder voor de hoeken van de aspecten).
Graden van de aspecten
Graden van de aspecten

Slot

De vraag “wat is je sterrenbeeld?” is dus eigenlijk oppervlakkige en beperkte informatie over de positie van de Zon die op het moment van geboorte in een bepaalde sector stond. Astrologie blijft voor velen ingewikkeld. Maar zodra mensen zich er in zullen verdiepen, wordt het haast een verslaving aan dit wat onbekende en mysterieuze fenomeen.
6
Geschreven door Iris Hageman
Gepubliceerd op: 28 juni 2021
6
65
9

Comments

 • 13 sep
 • 1
Interessant, nooit geweten maar ga me er ook maar eens meer in verdiepen!
 • 13 sep
1
 • 21 juli
 • 1
Wauw, heel leerzaam en ook iets wat me wel interesseert!
 • 21 juli
1
 • 30 juni
 • 0
Heel interessant! Ga me maar eens verdiepen in mijn horoscoop. Super leuk!
 • 30 juni
0
 • 28 juni
 • 2
Klinkt heel interessant en ook mysterieus zoals je zegt in de laatste paragraaf. Ik heb er ooit wel eens over gelezen, maar toch nooit geweten dat astrologie zoveel inhield. Goed geschreven. (Mag ik je ook eens op de koffie verwachten?)
2
 • 29 juni
 • 0
Zeker mysterieus en heel diepgaand, maar zulke dingen trekken juist erg mijn aandacht. Zo veel te ontdekken in het onbekende! En dat mag zeker :D
 • 29 juni
0
 • 28 juni
 • 1
Bedankt voor dit artikel Iris! Super leuke en interessante informatie. Astrologie trekt mijn aandacht ook heel erg, maar toch weerhield ik mezelf er elke keer van er echt in te verdiepen omdat het zo breed is of zo. Misschien toch maar eens beginnen!
1
 • 29 juni
 • 0
Super leuk, als het je leuk lijkt kan ik je er altijd mee helpen. Dus als je vragen hebt, stuur gerust een berrichtje!
 • 29 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen