Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Wat maakt jou, jou?

Veel mensen (creatievelingen in het bijzonder) twijfelen wel eens aan zichzelf. Welke waarde breng ik mee? Heb ik bijzondere vaardigheden of kennis? Of doe ik maar iets dat ook al lang door anderen gedaan is?

Geschreven door Elisabeth Sohl
Gepubliceerd op: 3 feb 2022
2
154
4
Wat maakt jou, jou?
Wat maakt jou, jou?
Afbeelding door Joe Pohle via Unsplash
Met andere woorden: we zijn allemaal op zoek naar ons authentieke zelf. Dit klinkt makkelijker dan het is, je leeft immers elke dag de hele dag met jezelf. Dan is het makkelijk om bepaalde kwaliteiten over het hoofd te zien, je vindt ze misschien wel normaal. Of je durft jezelf niet als expert of kunstenaar te bestempelen, want er zijn toch wel mensen die dat beter kunnen.

Dat is de perfecte manier om jouw authenticiteit niet te vinden: door jezelf te vergelijken met anderen. Als je dan toch de hulp van anderen wilt inschakelen, vraag hen dan eens wat zij denken over jou. Hoe zien zij jouw talenten? De kans is groot dat je overspoeld wordt met positieve opmerkingen, waarvan je diep van binnen misschien al lang wist dat jij die talenten bezit.

Een andere manier is door te kijken waar je plezier in hebt: je hoeft geen Da Vinci te zijn, als je maar plezier hebt in schilderen (wist je trouwens dat de grote meesters zoals Michelangelo en Da Vinci uit de Renaissance zich lieten inspireren door de klassieke oudheid? Zelfs zij werden beïnvloed door en leenden elementen van andere kunstenaars). Door te kijken waar de energie stroomt, vind je vaak ook waar je goed in bent. Plezier en meesterschap gaan vaak hand in hand, je vindt het leuk dus besteed je er meer tijd aan, dus word je er in de loop van tijd ook beter in.

Ten slotte: vergeet ook niet dat jij als mens al uniek bent. Jouw waarde hangt niet af van wat je kunt of wat je produceert. Jij mag er zijn, omdat jij jij bent. Niemand anders heeft precies dezelfde combinatie van ervaringen (positief of negatief), kennis, vaardigheden en visie als jij. Dat op zich maakt het al de moeite waard om jouw stem te laten horen. Wie weet zal je ontdekken dat er mensen willen luisteren.
2
Geschreven door Elisabeth Sohl
Gepubliceerd op: 3 feb 2022
2
154
4

Comments

  • 9 feb
  • 0
Mooi geschreven zeg ik, daar heb je niet veel aan tenzij je stilaan gelooft in je kunnen.
Heel het stuk gaat daar over, heel het leven gaat daar over.
Een mindere dag wordt leuker als je iets creëert, misschien werp je het later weg en begin je opnieuw.
Ook ik geloof in creativiteit.
Volgen zal ik je zeker.
0
  • 17 feb
  • 0
Dankjewel Joris! Ik heb het idee dat hier veel creatievelingen te vinden zijn. Fijn dat we samen elke dag een beetje mooier kunnen maken door te creëren, zowel voor onszelf als voor anderen.
  • 17 feb
0
  • 4 feb
  • 0
Dat is inderdaad waar: Wat heb ik te bieden, alles is al geschreven / gemaakt / enz.....
0
  • 17 feb
  • 0
Ik denk dat we dat stemmetje allemaal hebben Trijnie. Maar soms kunnen we ook gewoon lekker eigenwijs doen en ervoor kiezen niet naar dat stemmetje te luisteren :)
  • 17 feb
0

Recente en relevant artikelen