Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Welcome to the Karma café

Welcome to the Karma café. There are no menus. You get served what you deserve. In dit artikel ontdek je hoe Karma werkt, wat goede en slechte Karma is en hoe het jou kan helpen om sommige gebeurtenissen in je leven rustig los te laten.

Geschreven door Francine van den Brink
Gepubliceerd op: 27 mei 2021
3
46
7
Afbeelding door Photoholgic via Unsplash

Karma op een late avond in de praktijk

Het is al aardig laat op de avond als ik op een smalle 80 km-weg rijd. Een paar kilometer verderop kan ik de snelweg op, maar voor nu is het even opletten geblazen. Het drukke verkeer en de bomen vlak naast deze weg hebben al vaak voor ongelukken gezorgd.

Vanaf een rotonde komt een grote auto achter me rijden. In mijn spiegel zie ik dat de bestuurder scheef op zijn stoel zit. Daarnaast is het formaat van zijn bolide zeker 3x die van mijn (kleine) auto (formaat Calimero).

De man irriteert zich duidelijk. Non-verbaal is hij nogal aanwezig in mijn achteruitkijkspiegel. Hij hangt bijna in mijn kofferbak en stuurt zijn auto naar links en rechts. Hij wil er voorbij. Nu! Helaas heeft het tegemoetkomende verkeer daar een andere mening over. Ik gooi mijn kont tegen de krib en ga precies 80 rijden. Zie me gaan dan.

Een paar kilometer verderop rijd ik de snelweg op. Vanwege het vermogen van mijn auto duurt het even voordat ik op 120 km zit. Het is geen onwil. De man in de grote bolide ruikt nu duidelijk zijn kans en stuift me, nog op de invoegstrook, volgas voorbij. Met zijn PK's zit hij op 150 km in 3 seconden. Op het moment dat ik goed en wel op de (rustige) snelweg zit zie ik even verderop dat de snelle man geflitst wordt. Ik glimlach van oor tot oor en roep hardop:
Gna ;) Karmaaaaa!

Karma: gotta love it

Karma wordt in Wikipedia omschreven als 'Een begrip uit het hindoeïsme en boeddhisme, dat letterlijk vertaald wordt als 'handeling', 'actie' of 'daad'. Karma omvat de fysieke en mentale acties van een individu die gevolgen hebben voor het leven en volgende levens (dmv reïncarnatie). Alles wat we doen, denken of zeggen komt weer bij ons terug. Een goede daad leidt tot goede gevolgen. Een slechte daad leidt tot slechte gevolgen.'

Er bestaan dus 2 mogelijke uitkomsten bij Karma: goed en slecht. In ons dagelijks leven zijn we geneigd veel te focussen op slechte Karma. En dan met name de slechte Karma van een ander natuurlijk. Doet een ander iets waar jij je aan stoort (zoals bumperkleven) dan verdient die persoon gewoon slechte Karma. En dan het liefst instant-karma, zoals direct geflitst worden op de snelweg.

Karma: je kunt er rustig van houden. Je hoeft geen hindoeïst of boeddhist te zijn om te geloven in de werking van Karma. Er zijn diverse oer-Hollandse gezegden die exact hetzelfde zeggen als Karma:

 • boontje komt om zijn loontje
 • wie goed doet, goed ontmoet
 • wie een kuil graaft voor een ander...
 • etc.

Alles is actie en reactie. Doet iemand iets naars/vervelends dan mag hij/zij daar zelf het gevolg van ondervinden. Doe jij iets goeds voor een ander dan zul je daar beloning voor ontvangen. Zo willen we het graag zien. Dat schept duidelijkheid en rechtvaardigheid. Helaas is Karma niet altijd zo (direct) zichtbaar. Je hebt er soms wat geduld voor nodig.
Afbeelding door Kotagauni Srinivas via Unsplash

Laat het lóóóósss, laat het gááááán

Het mooie van Karma is wel dat je hier je voordeel mee kan doen. Als je je stoort aan een ander, omdat diegene iets doet wat jij niet goed vindt, kan Karma je helpen om je minder te irriteren of het sneller los te laten. Als je bent overtuigd van de werking van Karma dan weet je immers dat diegene de gevolgen van zijn/haar daden vanzelf zal merken.

Doet een ander jou pijn of onrecht dan kun je 2 gedachten hebben:

Ik ga het hem betaald zetten. Dat zal hem leren.

of:

Let karma finish it. De ander krijgt vanzelf wat hij verdient.

Als je weet dat Karma het gaat fiksen voor je, en de 'beloning' vanzelf naar een ander zal komen, dan kun je het makkelijker loslaten. Laat het lóóós, laat het gááánnn dus. Laat het van je afglijden en laat Karma haar prachtige werk doen. Het is niet langer jouw probleem meer. Was alles in het leven maar zo snel opgelost.

Hoe krijg je meer goede Karma?

Karma houdt ook in dat goede daden (of gedachten) goede gevolgen hebben. Dat je goede Karma dus kunt verdienen. Er is alleen wel een kanttekening bij: je kunt niet vooraf aangeven waar die beloning uit moet bestaan (als ik nu iets goeds doe voor een ander krijg ik straks die droomjob). Ook werkt Karma niet instant: je kunt geen goede daad doen en verwachten dat je direct daarna de loterij wint.

Karma legt uit dat het mogelijk is dat je zelfs in je huidige leven geen beloning kunt krijgen maar wellicht in een volgend leven pas. Wat je daarvoor nodig hebt is reïncarnatie. Mocht reïncarnatie inderdaad bestaan (ik laat dat in het midden) dan kun je terugkomen als mens. Maar ook als tor. Of varaan. Of alpaca. Met dat laatste zou ik trouwens geen moeite hebben natuurlijk, leuke beestjes. Altijd blij.

Een goede daad doen kan klein of groot zijn. Een goede daad kan fysiek of mentaal zijn. Ook goede gedachten tellen mee (en volgens Karma tellen mentale daden zelfs zwaarder mee dan fysieke).

Een paar voorbeelden die je misschien inspireren:

 • ga eens een middag, weekje of jaar vrijwilligerswerk doen. Je zult merken dat je hier niet alleen een ander blij mee maakt. Je wordt er zelf ook blij van. Dubbel plezier!
 • Doe eens een RAK: Random Acts of Kindness. Zomaar iets kleins voor een ander dus
 • Probeer goede gedachten te houden in je hoofd, zoals een ander alleen maar goeds wensen. Ook al heeft die persoon dat misschien niet verdiend qua daden. Wens iemand aan wie je een hekel hebt eens oprecht alle geluk van de wereld en kijk wat dat met jou doet
 • Doe een ander geen kwaad of neem geen wraak, zelfs al heb je nog zo de mogelijkheid om dat ongezien te doen. Doe geen slechte daad omdat je vindt dat de ander dat verdient. Laat Karma dat voor jou regelen
 • Doe een ander niet dat jij ook niet wil dat jou overkomt

Tot slot

Karma is mooi spul. Je krijgt wat je verdient, en een ander dus ook. In onze (nuchtere) ogen schept Karma duidelijkheid en rechtvaardigheid. Ook helpt het je om je meer te focussen op je eigen acties en gedachten. Het maakt je een milder persoon. Wetende dat je zelf niet voor rechter hoeft te spelen geeft rust, je kan het zo van je gladde schouders laten afglijden. Laat een ander doen wat hij/zij doet en trek je eigen (goede) plan.

Doet een ander jou pijn? Laat het los. Draai je om en let Karma finish it.
3
Geschreven door Francine van den Brink
Gepubliceerd op: 27 mei 2021
3
46
7

Comments

 • 24 sep
 • 0
Mooi geschreven! Herkenbaar
 • 24 sep
0
 • 30 aug
 • 0
Een heel mooi Mantra; Let Karma deal with it. Die ga ik vaker toepassen ;-) Mooi artikel! Ga je volgen.
 • 30 aug
0
 • 10 juni
 • 0
Een mooie leefregel en het zorgt er inderdaad voor dat je frustratie wat minder de kop opsteekt. Leuk en grappig geschreven.
 • 10 juni
0
 • 7 juni
 • 0
Karma om los te leren laten, misschien moet ik het eens proberen. Mooie gedachte.
0
 • 9 juni
 • 0
Helaas werkt Karma niet zo instant als ik soms zou willen ;) Maar het helpt wel voor de rust in je hoofd.
 • 9 juni
0
 • 27 mei
 • 0
Helemaal mee eens. Als je gelooft in karma dan kun je zo veel meer loslaten omdat alles wel goed komt. Je kunt je focus dan goed leren te verleggen en je maakt je minder snel druk om dingen. Goed artikel!
0
 • 9 juni
 • 0
Dankje Noa! Vaak is loslaten het beste wat je (voor jezelf) kunt doen
 • 9 juni
0

Recente en relevant artikelen