Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Werken in de zorg

Wil je werken in de zorg? Zie jij iedere keer maar weer die zorgmedewerkster die een praatje maakt met een oudere? Of heb je gezien hoe leuk het is om te spelen met een passieve tillift? Geloof mij maar, de zorg is meer dan alleen dat!

Geschreven door Desiree
Geschreven op: 24 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
92
2
Afbeelding door JESHOOTS.COM via Unsplash
Op televisie en opleidingsinstituten geven altijd een vertekend beeld van de werkelijkheid. Zelfs zo vertekend dat zelfs mijn vader - ambtenaar bij de provincie - nog steeds gelooft dat de zorg zo relax is, en dat terwijl zijn vrouw - mijn moeder - in de zorg werkt. Hij zou dus echt beter moeten weten. Ik weet het in ieder geval beter en ik zal je dan ook vertellen wat werken in de zorg ook echt inhoud. Op zijn vroegst begin je letterlijk om 07.00h in de ochtend. De overdracht van de nachtdienst. Met een beetje geluk was het rustig, met een beetje pech loopt er al een onrustige bewoner rond, heeft een andere bewoner de boel onder geplast. Na de overdracht lees je nog de andere rapportages en dan is het letterlijk beginnen met aanpoten.

In het verpleeghuis
Latex wegwerphandschoenen aan, handdoeken en washandjes en natuurlijk vochtige doekjes. Niet te vergeten vuilniszakjes voor het geval dat je ze nodig hebt. Dan nog de kleren klaarleggen en zorgen voor een sopje om de zorgvrager te wassen en dan kun je beginnen, iedere keer weer opnieuw.

Met een beetje geluk is de zorgvrager nog zelfstandig en wast ze zichzelf. Als je pech hebt is deze juist afhankelijk omdat hij of zij niks meer kan. En met nog meer pech heeft die zoveel ontlasting gemaakt dat die er volledig onder zit. Toegegeven, het is niet het ergste. Tijdens iedere zorgronde maar ook wanneer dat niet is moeten alle zorgvragers goed geobserveerd worden. En wanneer er wondjes zijn, hoe erg ook, moet je deze ook nog verzorgen. En ja, ook als ze door een virus of bacterie ziek worden.

In het ziekenhuis
Nu heb ik hier voornamelijk alleen de zorg in een verpleeghuis beschreven, maar er is meer. Injecteren krijg je tijdens de opleiding ook geleerd, net als wondverzorging. Je kunt nog in het ziekenhuis werken als verpleegkundige.
Bij een dienst werk je vaak van 07.00h tot 15.00 of 15.30h (hangt af of je middagpauze krijgt. Soms begin je om 08.00h en blijf je een uur langer). Je kunt ook om 12.00h of 11.30h beginnen tot 20.00h. Dat is een tussen dienst die degene helpt op meerdere woningen en aanwezig is van 15.00h tot 23.00h. Oh ja, en natuurlijk nachtdiensten waar je regelmatig een ronde moet doen, medicatie moet geven, zorgvragers anders moet leggen en mogelijk zelfs verschonen. En de nachtdienst is van 23.00h tot 07.00h.

Overigens zit je nooit stil. Je bent continu bezig en de was en bedden moeten ook opgemaakt worden. Poetsen wordt vaak gedaan door de poetsploeg die nog eerder begint, maar je moet zelf ook alles goed schoon houden en ook nog de was opruimen. En de voorraadkast weer bijvullen.

Ben je van plan om in de operatiekamer aan de slag te gaan omdat je de chirurg moet en wil helpen opereren? Houd er rekening mee dat je onregelmatige tijden draait, soms urenlang in de operatiekamer staat en je continu oplettend moet zijn.

Wil je na dit te lezen nog steeds in de zorg werken? Ja? Ik houd je niet tegen! Of ben je van gedachte veranderd en wil je toch liever iets anders? Geen enkel probleem.
1
Geschreven door Desiree
Geschreven op: 24 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
92
2

Comments

  • 31 aug
  • 0
Ik wilde graag verpleegkundige worden, maar raakte overspannen tijdens de opleiding. De zorg is zwaar, maar mooi werk, het trekt nog steeds...
  • 31 aug
0
  • 22 juli
  • 0
Haha ik werk in België in de Buitenschoolse kinderopvang en inderdaad zorg is veel meer dan je denkt. En toch ben ik met hart en ziel al meer dan 20 jaar bezig in deze sector.. Moet wel gek zijn?


  • 22 juli
0

Recente en relevant artikelen