Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Zelf kleding maken: hoe doe je dat?

Tegenwoordig koop je je hele garderobe in de winkel, maar vroeger naaiden mensen hun kleding zelf. Wil jij je creativiteit laten stromen, geld besparen of gewoon een nieuwe hobby uitproberen? Naai dan eens zelf je kleren! Hoe je daarmee begint, lees je hier: tips voor de beginnende kleermaker.

Geschreven door Olga Vos
Gepubliceerd op: 31 mei 2021
1
34
2
Afbeelding door Tata toto via Unsplash

Waarom zelf je kleding naaien?

  • Het geeft voldoening en het is leuk!
  • Je bent lekker creatief bezig en je maakt iets praktisch. Experimenteer met kleur, textuur, stof en lijnen. De mogelijkheden zijn eindeloos!
  • Je bespaart geld. Tenzij je natuurlijk dure stoffen koopt.
  • Je hebt altijd iets unieks in je kast hangen om aan te trekken.
  • Je leert iets nieuws en je doet ook nog eens nieuwe vaardigheden op, zoals ruimtelijk inzicht, ontwerpen, vooruitdenken, stoffen en kleuren combineren, nauwkeurig werken, je stimuleert je probleemoplossend vermogen. Kortom, een uitdagende hobby!

Wat heb je nodig en hoe kom je daaraan?

Afbeelding door Darling Arias via Unsplash
  • Naaimachine: misschien kan je er één lenen van je buurvrouw, (schoon)moeder of vriendin of je hebt er zelf al eentje staan. Ook op een oude machine kan je het leren. Tegenwoordig zijn er ook al prima basisnaaimachines te koop voor nog geen honderd euro, waarmee je prima uit de voeten kan als beginnend naaister. En denk ook eens aan de tweedehandsmodellen via marktplaats, rommelmarkten of gespecialiseerde naaimachinewinkels.
  • Naaimachineaccessoires, zoals naaimachinespelden. Er zijn dunne naalden voor dunne stof, dikke naalden voor dikke stof en jerseynaalden voor rekbare stof. Maar wees niet bang, als beginnende naaister kan je heel eenvoudig een combidoosje kopen met al deze varianten. Handig!
  • Scharen: stofschaar voor het knippen van de stof en een huis-tuin-en-keukenschaar om al het andere mee te knippen. Tip: gebruik je stofschaar alleen voor het knippen van stof. Anders wordt hij bot.
  • Basismaterialen, waaronder spelden, speldenkussen, tornmesje om draden mee uit te halen, patroonpapier, handnaalden, patroonpapier, krijt en een naaimaatje.
  • Stoffen en garen. Denk ook eens aan oude kleding of textiel om mee te oefenen.
En waar haal je dat dan allemaal vandaan? Denk aan rommelmarkten, Marktplaats, gespecialiseerde naai- of stoffen-/ fourniturenwinkels, online en natuurlijk dat leuke fournituren- en stoffenkraampje op de lokale weekmarkt. Tegenwoordig kan je ook veel basics halen bij de huis-tuin-en keukenzaken en discounters.

Cursus of geen cursus; dat is de vraag

Als beginnende kleermaker kan je wel wat hulp gebruiken. Heb je misschien de basics al bij je moeder afgekeken? Of misschien wil je oma, creatieve vriendin of buurvrouw je wel helpen. Vind je het gezellig om met andere mensen in groepsverband te naaien? Bij jouw lokale modevakschool of in het buurthuis zijn er vast naaicursussen te vinden. Begin je liever alleen met oefenen? Het internet is een rijke bron van kennis. Naast online cursussen kan je ook heel veel informatie gratis vinden in de vorm van blogs, tips en video’s. Vergeet ook niet het ouderwetse boek. Er bestaan veel mooie handboeken over het maken van kleding en/of naaitechnieken, waaruit je inspiratie kan putten.

Gouden tips voor de beginnende kleermaker

Afbeelding door Lisa Woakes via Unsplash
  1. Een goed begin is het halve werk. Bereid je goed voor, lees je in en maak je bekend met je materialen en de naaimachine. Met een goede voorbereiding kun je veel typische beginnersfouten vermijden.
  2. Begin klein en simpel en werk netjes. Denk aan een kussensloop of een oefenlapje, een keukenschort of een simpele rok.
  3. Zoek hulp als je er niet uitkomt. Vraag het aan je moeder of die handige amateurnaaister, volg een paar naailessen, duik in een boek over naaitechnieken of struin het internet af.
  4. Neem de tijd. Ben je moe of heb je geen zin meer? Leg je naaiproject dan even weg. Volgende keer begin je weer vol goede moed!
  5. Geduld is een schone zaak. Leren naaien is een kunst. Dat leer je niet in één workshop of op een druilerige zondagmiddag. Hoe meer je probeert, hoe meer je leert. Laat je niet ontmoedigen!
En vergeet niet: oefening baart kunst! Veel naaiplezier.
1
Geschreven door Olga Vos
Gepubliceerd op: 31 mei 2021
1
34
2

Comments

  • 3 juni
  • 0
Ik maak zelf ook graag kleding. Ik heb altijd in mijn hoofd wat ik zou willen dragen en kan het dan nooit vinden in de winkel, of het past niet gord. Superleuke hobby!
  • 3 juni
0
  • 31 mei
  • 0
Ik ben er totaal niet handig mee. Knap dat je zelf kleding maakt en leuk dat je dit deelt.
  • 31 mei
0

Recente en relevant artikelen