Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Albus Perkamentus: Meer over het schoolhoofd van Zweinstein

Albus Parcival Wolfram Bertus Perkamentus is een fictief personage en komt voor in de boeken- en filmreeks Harry Potter. Hij was het schoolhoofd van de Engelse toverschool Zweinstein en een mentor voor de jonge tovenaar Harry Potter.

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 21 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
78
0
Afbeelding door Toa Heftiba via Unsplash
Albus Parcival Wolfram Bertus Perkamentus is een fictief personage en komt voor in de boeken- en filmreeks Harry Potter. Hij was het schoolhoofd van de Engelse toverschool Zweinstein en een mentor voor de jonge tovenaar Harry Potter. Perkamentus werd geboren in 1881 en stierf volgens de boeken in 1997. Hij wordt gezien als misschien wel de machtigste tovenaar uit de geschiedenis. Voordat hij schoolhoofd werd van Zweinstein gaf hij les op de school in gedaanteverwisseling. Hoewel zijn jaren als schoolhoofd legendarisch waren is hij het meest bekend geworden door zijn overwinning op Grindelwald, de duistere tovenaar. Daarnaast heeft hij twaalf verschillende toepassingen van drakenbloed ontdekt en heeft hij samen met de beroemde alchemist Nicolas Flamel veel onderzoek verricht in het gebied van de alchemie.

Biografie

Albus perkamentus werd geboren in 1881 in Stee-aan-de-Wee. Hij had een broertje, genaamd Desiderius, en een zusje Ariana. Toen Albus 10 jaar was werd zijn zusje aangevallen door dreuzels, waarna ze weigerde ooit nog van haar toverkunsten gebruik te maken. Voor de jonge Ariana was het echter niet mogelijk om haar toverkracht continue te bedwingen, waardoor ze soms gevaarlijke uitbarstingen kon hebben. Daarom sloten haar ouders haar op in huis en wist bijna niemand van haar bestaan. De vader van Perkamentus, genaamd Parcival, werd naar Azkaban gestuurd nadat hij wraak nam op de dreuzel jongens die Ariana hadden aangevallen. Hierna verhuisde Perkamentus met zijn moeder, broertje en zusje naar Goderics Eind waar hij de rest van zijn jeugd woonde.

In 1892 ging Perkamentus naar Zweinstein, waar hij voor zijn afdeling Griffoendor meerdere prijzen binnen sleepte. Perkamentus was een zeer getalenteerde leerling. In 1899 ronde hij zijn opleiding succesvol af en maakte hij plannen om rond te gaan reizen. Daar is het echter nooit van gekomen omdat Ariana in een van haar uitbarstingen hun moeder ombracht, waarna Perkamentus voor het gezin ging zorgen. Niet lang daarna ontmoette hij Grindelwald die in het dorp komt wonen bij zijn tante. Grindelwald was net als Perkamentus een zeer machtige tovenaar en al snel sloten ze vriendschap. Enige tijd later ontstond er ruzie tussen de twee vrienden en Desiderius, die vond dat Perkamentus meer voor Ariana had moeten zorgen. De ruzie liep uit de hand en Ariana overlijdt. Na haar dood verdwijnt Grindelwald voor lange tijd.

Als Grindelwald weer opduikt probeert hij met geweld de macht in de toverwereld over te nemen, maar hier stak Perkamentus een stokje voor. In het legendarische duel tussen de twee oude vrienden in 1945 versloeg Perkamentus Grindelwald voor eens en altijd. Hiermee redde hij niet alleen de toverwereld, maar werd hij ook de nieuwe eigenaar van de Zegevlier, de machtigste toverstok op aarde.

Voor zijn duel met Grindelwald deed Perkamentus samen met Nicolaas Flamel veel onderzoek binnen de alchemie. En vanaf 1938 gaf hij Transfiguratie les op Zweinstein. Dit deed hij tot 1955, waarna hij schoolhoofd werd. Hierna heeft hij zich bezig gehouden met het tegenwerken van de duistere tovenaar Voldemort door Gruzielementen op te sporen en te vernietigen. Hij slaagde er echter niet in deze taak te volbrengen voor hij in 1997 werd vermoord. Later bleek dat hij Severus Sneep had gevraagd dit te doen, omdat Perkamentus door een vervloeking al stervende was. Op die manier was de laatste daad van Perkamentus in het teken van het verslaan van Voldemort.

Perkamentus is begraven op het terrein van zijn geliefde school Zweinstein in een marmeren tombe.


Hobbies en bijzonderheden

Als hij niet druk was met het verslaan van Grindelwald, het strijden tegen Voldemort of het runnen van Zweinstein had Albus Perkamentus verschillende hobbies. Zo hield hij erg van bowlen, breipatronen en kamermuziek. Zijn favoriete eten zijn zuurtjes en hij is fan van het zwerkbalteam Pullover United.
De patronus van Perkamentus is een Fenix en hij was de eerste die ontdekte hoe boodschappen met een patronus konden worden verstuurd. Hij spreekt meerdere talen, waaronder Meermans en Koetervlaams. Ook is hij erin geslaagd Sisselspraak te kunnen verstaan, zonder hier aanleg voor te hebben. Het is hem nooit gelukt om het te spreken. Zijn boeman was het lijk van zijn zusje Ariana en in de spiegel van Neregeb zag hij zichzelf met Grindelwald.
0
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 21 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
78
0

Recente en relevant artikelen