Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Alles dat je moet weten over: Gruzielementen

Een Gruzielement, of in het Engels Horcrux, is een door J.K. Rowling bedachte term die voorkomt in de Harry Potter boeken. Een Gruzielement is een voorwerp waar een heks of tovenaar een deel van zijn of haar ziel in heeft gestopt om onsterfelijk te worden.

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 26 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
220
0
Afbeelding door Rhii Photography via Unsplash
Een Gruzielement, of in het Engels Horcrux, is een door J.K. Rowling bedachte term die voorkomt in de Harry Potter boeken. Een Gruzielement is een voorwerp waar een heks of tovenaar een deel van zijn of haar ziel in heeft gestopt om onsterfelijk te worden. Wanneer een heks of tovenaar sterft kan hij of zij blijven leven in de vorm van een gruzielement. De meeste heksen en tovenaars verkiezen de dood echter boven het half-leven dat je met een gruzielement verkrijgt. Een gestorven heks of tovenaar die voortleeft in de vorm van een Gruzielement kan opnieuw een lichaam verkrijgen door zeer ingewikkelde duistere magie toe te passen.

Hoe wordt een Gruzielement gemaakt

Om een Gruzielement te maken dient een heks of tovenaar zijn of haar ziel te splijten door iets te doen dat tegen de menselijke natuur ingaat, namelijk het plegen van een moord. Door een moord te begaan splits de ziel zich in twee delen. Een deel dat in het lichaam van de heks of tovenaar blijft en een deel dat zich hecht aan een vooraf uitgekozen object om daarin voort te leven. Op deze manier wordt er een stukje ziel van de heks of tovenaar opgesloten in het voorwerp, waardoor als de heks of tovenaar sterft zijn of haar ziel blijft voortleven in het voorwerp. De betreffende heks of tovenaar kan dus niet doodgaan, tenzij het Gruzielement wordt vernietigd. Het is mogelijk om de ziel in meerdere delen te splijten en daarmee meerdere Gruzielementen te maken. De ziel is echter niet gemaakt om te splijten en het resterende stukje ziel dat in het lichaam van de heks of tovenaar leeft zal instabieler worden naarmate de ziel verder wordt verdeeld. Het is gebruikelijk om een Gruzielement te maken van een voorwerp, maar het is ook mogelijk om een deel van de ziel te hechten aan een levend persoon.

Hoe kunnen Gruzielementen worden vernietigd

Om een heks of tovenaar te doden die in het bezit is van een Gruzielement moet zowel de heks of tovenaar als het Gruzielement worden vernietigd. Een Gruzielement dat bestaat uit een stukje ziel dat gehecht is aan een levend wezen is makkelijker te vernietigen dan een voorwerp dat wordt gebruikt als Gruzielement. Een persoon die als Gruzielement dient hoeft enkel vermoord te worden om het stukje ziel van de heks of tovenaar van wie het Gruzielement was te vernietigen. Een Gruzielement in de vorm van een levenloos voorwerp is echter lastiger te vernietigen. Er zijn een aantal manieren waarop het mogelijk is om Gruzielementen te vernietigen. Dit kan door middel van het gif van een basilisk of duivelsvuur. Specifieke wapens kunnen een Gruzielement ook vernietigen. Zo is het zwaard van Goderic Griffoendor door kobolden gemaakt en neemt het op wat het sterker maakt. Hierdoor heeft het zwaard in het verleden gif van een basilisk opgenomen en is het mogelijk om met het zwaard Gruzielementen te vernietigen.

De Gruzielementen van Voldemort

De duistere tovenaar Voldemort was een van de weinige tovenaars die Gruzielementen hadden gemaakt en waarschijnlijk zelfs de enige uit de geschiedenis die maarliefst zeven Gruzielementen bezat. Uiteindelijk zijn alle zeven de Gruzielementen van Voldemort vernietigd en werd het laatste stukje ziel dat nog in zijn lichaam zat voorgoed vernietigd toen hij werd vermoordt. De ziel van Voldemort was dus in maarliefst acht delen gesplitst. Het eerste stukje ziel huisde in zijn lichaam, wat de gebruikelijke plek van de ziel is. De andere zeven delen borg hij op in Gruzielementen.

Het eerste Gruzielement dat hij maakte was zijn dagboek. Hij vermoorde Jammerende Jenny om dit Gruzielement te maken in 1943, waarna hij het aan een van zijn trouwste volgelingen Lucius Malfidus gaf. Het dagboek werd uiteindelijk vernietigt door Harry Potter met een giftand van de basilisk in de Geheime Kamer.
Het tweede Gruzielement dat een deel van de ziel van Voldemort opborg was de Ring van Asmodom Mergel. Voldemort vermoorde in 1943 zijn vader Marten Vilijn Senior en verstopte de ring in Mergels Krot. Albus Perkamentus vernietigde de ring jaren later met het zwaard van Griffoendor.

Het derde Gruzielement maakte Voldemort door een dreuzel te vermoorden. Hij verstopte zijn ziel in het medaillon van Zwadderich en verborg het in een grot bij de kust, waar hij als kind was geweest. Het medaillon werd vernietigd door Ron Wemel met het Zwaard van Griffoendor.

Het vierde Gruzielement van Voldemort is de beker van Huffelpuf, die Voldemort opborg in Goudrijp in de kluis van Bellatrix van Detta. Voldemort vermoorde Orchidea Smid om het Gruzielement te maken, dat uiteindelijk door Hermelien Griffel met het gif van de basilisk werd vernietigd.

Het vijfde Gruzielement dat Voldemort maakte was het Diadeem van Ravenklauw. Hij vermoordde een Albanese boer om het Gruzielement te maken en borg het op in de Kamer van Hoge Nood. Uiteindelijk wordt het Gruzielement vernietigd door Harry Potter met een giftand van de basilisk nadat Vincent Korzel het Gruzielement belaagde met Duivelsvuur.

Het zesde Gruzielement was het Gruzielement dat Voldemort nooit had willen maken en hij wist dan ook niet dat dit Gruzielement bestond. In 1981 toen Voldemort Lilly en James Potter vermoorde hechte een deel van zijn ziel zich aan Harry Potter die toen nog een baby was. Voldemort vernietigd dit Gruzielement zelf wanneer hij de Avada Kedavra vervloeking uitspreekt over Harry Potter. Hiermee werd het stukje ziel in Harry vernietigd, terwijl Harry zelf kon blijven leven.

Het laatste en zevende Gruzielement maakte Voldemort in 1994 van zijn slang Nagini door Berta Kriel te vermoorden. Uiteindelijk wordt de slang en daarmee het Gruzielement vernietigd door Marcel Lubbermans tijdens de slag om Zweinstein als hij met het zwaard van Griffoendor het hoofd van de slang afgehakt. Hiermee werden alle zeven Gruzielementen vernietigd en was Voldemort weer sterfelijk.

Gebruikte bronnen en meer informatie over gruzielementen

0
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 26 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
220
0

Recente en relevant artikelen