Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Alles over Leonardo Da Vinci

Alles over Leonardo Da Vinci.

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 2 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
135
1
Afbeelding door Alina Grubnyak via Unsplash

Waar komt hij vandaan?

Leonardo da Vinci is geboren in Vinci. Dat ligt in Italië, in de provincie Florence. Italië ligt in het werelddeel Europa. Ze spreken er Italiaans. Kunst was in de Renaissancetijd (de tijd dat Leonardo da Vinci leefde) heel belangrijk in Italië. Nu staat Italië nog steeds bekend om de prachtige kunst. Mensen uit heel Europa komen naar Italië om de prachtige kunst te bekijken. Veel kunstwerken van Leonardo da Vinci zijn te zien in de stad Florence. Hier heeft hij heel lang gewoond. In de Renaissancetijd was Florence een groot handelscentrum. De stad werd bestuurd door een rijke familie, de familie De Medici. En veel van de eerste banken begonnen daar. Ook in Milaan, Rome, Turijn en Venetië is zijn kunst te bekijken. In zijn geboortestad Vinci is het Leonardo da Vincimuseum. In dit museum zie je geen schilderijen en beeldhouwwerken maar alleen maar ingewikkelde uitvindingen.

Algemene gegevens van Leonardo Da Vinci

Leonardo da Vinci was een beroemde schilder. Maar niet alleen schilderen was hij goed in. Hij was ook beeldhouwer, dichter en uitvinder. Ook was hij architect, ingenieur (iemand die technische dingen ontwerpt), filosoof (iemand die over onbeantwoorde vragen nadenkt), natuurkundige, scheikundige, anatomist (iemand die dode mensen ontleedt), schrijver en componist. Leonardo da Vinci heet eigenlijk Leonardo di Ser Piero. Da Vinci betekent eigenlijk gewoon uit Vinci (dat hij is geboren in Vinci). Op 15 april 1452 is Leonardo da Vinci geboren in Vinci. Zijn vader was notaris. Leonardo had wel 9 broers en 2 zussen. Rond 1469 verhuisde hij met zijn vader en stiefmoeder(zijn ouders waren niet getrouwd) naar Florence. Daar leerde hij schilderen in een atelier, het atelier van Andrea Verrocchio. Op deze manier een vak leren was in die tijd heel normaal voor jongens en sommige meisjes. De daaropvolgende tien jaar werkte Leonardo hard. Soms hielp hij Andrea Verrocchio met zijn studie. Leonardo da Vinci studeerde zelf wetenschap en techniek. Hij leerde hoe bruggen werden gebouwd, hoe kanalen werden gegraven en hoe wapens werden ontworpen. Hij schilderde, beeldhouwde en was een goeie muzikant. Toen hij 25 jaar was begon Leonardo da Vinci een eigen atelier. Hij had veel geleerd van Andrea. En had veel belangrijke mensen ontmoet. In 1482 ging Leonardo naar Milaan, hij ging wonen bij de familie Pedra,een familie van kunstenaars.

Hoe is Leonardo da Vinci belangrijk geworden?

In Milaan werd Leonardo da Vinci al een beetje beroemd. Hij ging er werken voor de hertog van Milaan. Hij studeerde ook. Hij bestudeerde planten, dieren, het menselijk lichaam en hoe water veranderde in stoom en ijs. Hij maakte overal veel schetsen van. Hij ontwierp ook veel dingen, zoals een helikopter.
Hij maakte veel beroemde schilderijen in Milaan. Alle mensen die hij schilderde bracht hij in een mysterieuze manier op het doek. Vol schaduwen en donkere gedaanten. Ze noemden dit sfumato.

In 1499 ging Leonardo da Vinci terug naar Florence. Daar ging hij werken voor het leger als ingenieur, hij ontwierp wapens, forten en bruggen. Hij schilderde verder in zijn eigen beroemde stijl. In die tijd schilderde hij de Mona Lisa een van de bekendste schilderijen ter wereld. Leonardo da Vinci geloofde dat kunst en wetenschap niet gescheiden mochten worden. Hij bestudeerde bijvoorbeeld dode mensen, zo kon hij ze beter schilderen. Veel schetsen en aantekeningen zijn bewaard gebleven. Hij schreef achterstevoren en in spiegelschrift. Hij had deze merkwaardige schrijfmethode waarschijnlijk bedacht omdat hij links was. Teksten die ook voor andere ogen bedoeld waren schreef hij gewoon normaal.
Leonardo da Vinci was nu beroemd in heel Italië. Die jaren was hij gast van de paus in Rome en werkte hij in Milaan voor een Franse koning. Ook werkte hij in Florence. Hij had ook veel leerlingen die weer van hem leerden schilderen. In 1516 werd hij gevraagd door een andere Franse koning om advies te geven voor een paar bouwplannen. Leonardo ging naar Frankrijk en bedacht allerlei projecten voor de koning. Toen ging hij dood in 1519. En werd begraven in de Kapel van St. Hubertus in het kasteel van Amboise In Frankrijk.

Kunst van Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci heeft veel beroemde kunst gemaakt. De Mona Lisa, die hij in rond 1500 heeft geschilderd, is misschien wel het bekendste schilderij van heel de wereld. De mensen zijn het niet over het effect eens. Sommige vinden dat het magisch en schitterend is, anderen vinden het landschap achter Mona Lisa fantastisch. De ogen die je altijd aankijken en de magische glimlach zijn erg verwarrend. Ze ziet eruit of ze een geheim heeft dat nooit aan iemand is verteld. Niemand weet wie vrouw van dit portret is. De Mona Lisa is te zien in het Louvre in Parijs.

Leonardo da Vinci schilderde heel precies. Hij haalde het vel van dode mensen om te zien hoe al die spieren eruitzagen. Zo kon hij de mensen er heel echt uit laten zien. Voor de tekening van De Vitruviusman heeft hij heel wat mensen opgemeten zodat hij de Vitruviusman veel echter kon laten lijken. De lichaamsverhoudingen zijn op deze tekening perfect. De Vitruviusman staat op de Italiaanse één euromunt. De originele Vitruviusman is te zien in de Accademia in Venetië.
Leonardo da Vinci heeft een zelfportret gemaakt dat zo echt lijkt dat hij je bijna een hand kan geven. Toen hij dit portret maakte was hij al heel oud. Hij had geen tanden meer en zijn haar was dun. Hij had nog wel scherpe ogen waardoor hij zichzelf goed kon bekijken als hij schilderde. Veel mensen geloven dat de Mona Lisa ook een zelfportret was. Ze hebben dit schilderij naast de Mona Lisa gezet, zodat de ene helft da Vinci was en de andere helft van Mona Lisa. Veel mensen zeggen dat het een zelfportret is, maar het is niet bewezen omdat iedereen die da Vinci kende nu al jaren geleden is gestorven.
1
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 2 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
135
1

Comments

  • 21 juni
  • 0
Interessante blogpost over een groot kunstenaar
  • 21 juni
0

Recente en relevant artikelen