Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Aseksualiteit: een onzichtbare geaardheid

Het is inmiddels alweer juni, en dat betekent dat International Pride Month weer druk bezig is! De meeste mensen weten inmiddels wel wat het acroniem LHBT inhoudt, maar wat niet iedereen weet is dat dit acroniem eigenlijk wat letters mist. En daarom wil ik vandaag wat meer vertellen over één van de seksualiteiten die mist in dit korte rijtje, namelijk: aseksualiteit.

Geschreven door Nikki Reijnders
Gepubliceerd op: 4 juni 2021
4
526
2
Afbeelding door Külli Kittus via Unsplash

Wat is aseksualiteit?

Een aseksueel persoon (de verkorte term is "ace", naar het Engelse woord “asexual”) is iemand die geen of zeer weinig seksuele aantrekkingskracht ervaart. Maar eigenlijk is deze uitleg nog wat te kort door de bocht, want aseksualiteit is een overkoepelende term voor veel meer geaardheden: het is een spectrum. Aseksuelen kunnen elk biologisch geslacht, gender, leeftijd, of etnische achtergrond hebben, kunnen rijk of arm zijn, kunnen elke lichaamstype hebben of elke kledingstijl dragen en kunnen elke religie of politieke overtuiging hebben. Kortom: er is geen aseksueel “type”.
Veel mensen horen het woord “aseksueel” en maken soms direct aannames over wat het betekent. De meeste aannames die gedaan worden, zijn:
  • Aseksuelen zijn abstinent.
  • Aseksualiteit is een synoniem voor celibaat.
  • Aseksualiteit is een keuze.
  • Aseksuelen hebben een angst voor seks of relaties.
Zoals ik eerder al schreef, is aseksualiteit een spectrum. Dit wil dus zeggen dat er misschien wel abstinente of celibataire aseksuelen zijn, maar dit is geen gegeven. Er zijn ook promiscue aseksuelen, bijvoorbeeld. En daar valt dan ook weer vanalles tussenin. Wat ik dus eigenlijk wil zeggen, is dat dergelijke aannames gewoonweg niet gedaan kunnen worden, omdat aseksualiteit een zeer breed begrip is. Ga er dus niet vanuit dat je iemands geaardheid kent wanneer iemand vermeld dat diegene aseksueel is.

Hoe weet je of je aseksueel bent?

Het is soms lastig om bij jezelf te herkennen of je aseksueel bent. Daar kunnen meerdere redenen voor zijn. Zo komt het gedeeltelijk omdat aseksualiteit niet zo vaak besproken wordt. Niet in huiselijke kringen, maar ook zeker niet in de media. Heteroseksualiteit of homoseksualiteit wordt veel vaker benoemd, bijvoorbeeld. Hierdoor weten weinig mensen wat het nu precies inhoud en weet men vaak niet dat er een naam is voor wat zij ervaren. Ze weten niet dat aseksualiteit bestaat als seksuele geaardheid.

Daarnaast kan het ook tijd kosten voor mensen met een andere geaardheid om te ontdekken dat zij niet zomaar heteroseksueel zijn. Het komt namelijk ook voor dat men pas op een later moment in het leven doorheeft dat zij bijvoorbeeld homoseksueel, biseksueel, transgender of non-binair zijn. Zoiets ontdekken is namelijk een proces, waarbij zorgvuldige introspectie nodig is. Dit is bij aseksualiteit niet anders.

Om je te helpen bepalen of je al dan niet aseksueel bent, kun je kijken of je je in de volgende uitingen kan vinden:
  • Je kunt zien dat anderen conventioneel aantrekkelijk zijn, maar je ervaart zelden (of nooit) een seksuele aantrekking tot hen.
  • Je hebt weinig tot geen behoefte aan seksuele ontmoetingen met anderen, inclusief je romantische partner.
  • Je hebt weinig tot geen zin om te masturberen.
  • Je houdt je bezig met seksuele intimiteit, maar je geniet er niet van.
  • Je houdt je bezig met seksuele intimiteit, maar je begint er zelden aan.
  • Je denkt zelden aan seks.
  • Je vindt seksuele intimiteit - of zelfs de gedachte eraan - niet lonend, opwindend, interessant of belangrijk.
  • Je vindt het moeilijk om je te identificeren met andere seksuele geaardheden, waaronder heteroseksualiteit, homoseksualiteit, biseksualiteit en panseksualiteit.
  • Je hebt weinig tot geen zin om zelfs maar een romantische relatie aan te gaan.
  • Je hebt gedurende een aanhoudende periode een combinatie van een van de bovenstaande dingen gevoeld, misschien al sinds de adolescentie.

Aseksualiteit als spectrum.

Zoals hierboven vermeld, is elke aseksuele persoon anders. Het is goed om aseksualiteit als een spectrum te zien en te overwegen of je ergens in dat spectrum valt of in een exacte definitie past. Er zijn inmiddels ook wat extra termen ontwikkeld om hier wat meer definitie aan te kunnen geven. Enkele varianten van aseksualiteit zijn bijvoorbeeld demiseksualiteit, grayseksualiteit en frayseksualiteit.
  • Demiseksuele mensen voelen zich pas seksueel tot iemand aangetrokken als ze een emotionele band met die persoon hebben. Ze kunnen homoseksueel, heteroseksueel, biseksueel of panseksueel zijn en kunnen elke genderidentiteit hebben. Demiseksuele mensen voelen geen primaire aantrekkingskracht - de aantrekkingskracht die je voelt op iemand wanneer je ze voor het eerst ontmoet. Ze voelen alleen secundaire aantrekkingskracht - het soort aantrekkingskracht dat optreedt nadat ze iemand een tijdje kennen.
  • Frayseksuele mensen zijn eigenlijk het tegenovergestelde van demiseksuele mensen. Frayseksualiteit is een term die gebruikt wordt voor mensen die alleen seksuele aantrekking ervaart tot mensen die ze niet of niet goed kennen. En die seksuele aantrekkingskracht die ze voelen voor nieuwe kennissen kan na verloop van tijd afnemen wanneer ze die persoon beter leren kennen.
  • Grayseksueel zijn betekent dat een persoon af en toe een lichte seksuele aantrekking tot anderen kan ervaren. Demiseksualiteit en frayseksualiteit vallen beide onder die noemer. Grayseksualiteit wordt vaak graysexuality, greysexuality, gray-A of gray-ace genoemd. Op dezelfde manier als biseksualiteit en panseksualiteit werken als de “fluïde” broer of zus van heteroseksualiteit of homoseksualiteit, is grayseksualiteit een meer fluïde benadering van aseksualiteit.

Hoe zit dat dan met romantiek?

Naast een seksuele geaardheid hebben mensen een zogenaamde romantische of affectieve oriëntatie die beschrijft tot wie die persoon zich romantisch aangetrokken voelt. Bij veel mensen zijn de seksuele en romantische oriëntaties op elkaar afgestemd, dus mensen hebben de neiging om niet te denken dat het afzonderlijke concepten zijn. Het is niet ongewoon dat aseksuelen wel romantische aantrekkingskracht ervaren.

Romantische oriëntaties krijgen namen die parallel lopen met seksuele oriëntaties. Een heteroromantisch persoon is bijvoorbeeld iemand die zich romantisch aangetrokken voelt tot een ander geslacht, homoromantisch tot hetzelfde geslacht, enzovoort. Een aanzienlijk aantal aseksuelen identificeert zich ook als aromantisch, wat betekent dat ze geen romantische aantrekkingskracht ervaren.

Het scheiden van romantische en seksuele aantrekkingskracht is echter niet strikt beperkt tot aseksuele mensen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat iemand een aromantische heteroseksueel is, of een panromantische grayseksueel, om maar iets te noemen.

Aseksualiteit versus een laag libido.

Een van de belangrijkste verschillen tussen aseksualiteit en een algemeen gebrek aan libido is hoe lang de gevoelens bij een van beide aanhouden. Velen die zich als aseksueel identificeren, hebben zich lange tijd zo gevoeld - soms al sinds hun adolescentie.

Een libidodaling op latere leeftijd is vaak niet hetzelfde als aseksuele geaardheid. Veelvoorkomende oorzaken van een laag libido zijn onder meer psychische problemen zoals angst, stress en depressie, gebruik van bepaalde medicijnen en supplementen, een onderliggende aandoening, gebruik van steroïden en hormonale veranderingen en disbalans of gebruik van de anticonceptiepil. Een voorbeeld: vrouwen in de menopauze merken bijvoorbeeld vaak een afname van hun seksuele verlangen door een sterke hormonale verandering.

In sommige gevallen kan een laag libido ook het gevolg zijn van trauma, waaronder seksueel misbruik, lichamelijke mishandeling, verkrachting, poging tot verkrachting, seks-shaming en andere negatieve seksuele ervaringen. Dit is iets om over te praten met een psycholoog of andere mentale zorgverlener, die kan helpen genezen van trauma's uit het verleden.

Hebben aseksuelen dan (bijna) nooit seks?

Zoals ik net ook schreef, er is een verschil tussen libido, seksueel verlangen en seksuele aantrekkingskracht. Ik zal de termen nog even verduidelijken zodat ik goed uit kan leggen hoe aseksualiteit in elkaar steekt:
  • Libido. Ook bekend als je zin in seks, dit gaat over het willen hebben van seks en het ervaren van seksueel genot en seksuele bevrijding. Voor sommige mensen is het een beetje alsof je jeuk wilt krabben.
  • Seksueel verlangen. Dit is het verlangen om seks te hebben, of het nu voor plezier, een persoonlijke band, conceptie of iets anders is.
  • Seksuele aantrekkingskracht. Dit houdt in dat je iemand seksueel aantrekkelijk vindt en seks met hem wilt hebben.
Veel mensen die niet aseksueel zijn, hebben een laag libido, of ze verlangen misschien niet naar seks. Aseksuelen hebben vaak die seksuele aantrekkingskracht niet. Veel aseksuele mensen kunnen nog steeds een libido hebben en kunnen seksueel verlangen ervaren. Dus, aseksuele mensen kunnen nog steeds masturberen of seks hebben. Er zijn veel redenen waarom een aseksueel persoon seks zou willen hebben. Bijvoorbeeld:
  • Om hun libido te bevredigen.
  • Om kinderen te verwekken.
  • Om hun partner gelukkig te maken.
  • Om het fysieke plezier van seks te ervaren.
  • Genegenheid tonen en ontvangen.
  • Voor het sensuele plezier van seks, inclusief aanraken en knuffelen.
Natuurlijk hebben sommige aseksuele mensen weinig tot geen zin in seks of seksueel verlangen - en dat is ook helemaal prima! Aseksualiteit betekent verschillende dingen voor verschillende mensen. Zoals ik al zei, dit verschilt echt van persoon tot persoon.

Ik hoop in ieder geval wat nuttige informatie te hebben gegeven. Happy pride!
4
Geschreven door Nikki Reijnders
Gepubliceerd op: 4 juni 2021
4
526
2

Comments

  • 5 juni
  • 1
Mooi geschreven. Ik wou dat er meerdere mensen openlijk over zouden kunnen praten. <3
1
  • 5 juni
  • 0
Dankjewel! Dat zou ik inderdaad ook graag willen. <3
  • 5 juni
0

Recente en relevant artikelen