Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Biseksualiteit, de lastigste geaardheid: "Mannelijke biseksuelen worden eerder als gay gezien, biseksuele vrouwen als fantasie"

Het doel van Bi Awareness Week, van 16 tot 23 september, is – zoals de naam al doet vermoeden – om een week stil te staan bij biseksuele mensen. Veel biseksuelen worstelen met stereotypes en vooroordelen over hun geaardheid. Hoe is het nu gesteld met de vooroordelen en taboes rondom biseksualiteit? Mayra van der Drift (21) deelt haar verhaal en ervaringen.

Geschreven door Niet actief
Gepubliceerd op: 18 nov 2021
8
175
6
Foto van: Mayra van der Drift
Foto van: Mayra van der Drift
Sinds haar zeventiende  weet Mayra dat ze niet hetero is. “Ik ging naar een concert van The 1975 en wilde niet wachten op mijn vriendinnen die later zouden komen. Dus ik stond in mijn eentje in de rij om naar binnen te gaan. Toen raakte ik aan de praat met een aantal meiden voor mij. Met één van de meiden was het heel gezellig. Eenmaal in de trein naar huis dacht ik bij mezelf: ‘Ik had echt haar nummer moeten vragen’. “Op dat moment viel het kwartje.

Bifobie en vooroordelen

Maar ook Mayra heeft te maken gehad met het zogenoemde bifobie rondom haar geaardheid. Dat gebeurde op een opvallend moment. “Ik ben een keer op een Tinderdate  geweest met een vrouw. Dat verliep prima en we hadden een klik. Op een gegeven moment hadden we het over geaardheid. Zij vroeg aan mij of ik lesbisch was of biseksueel. Toen ik antwoordde dat ik biseksueel ben, kwam de vraag of ik wel op het ‘juiste’ geslacht val.” Mayra vertelt dat of je nou tachtig procent op mannen val en twintig procent op vrouwen, dat dat iemand niet minder biseksueel maakt dan bij fifty fifty. “De sfeer tijdens die date was gelijk weg. Ik vond dat echt een rotopmerking.”

‘Dan wil je vast wel een trio’ is iets wat Mayra ook wel eens te horen krijgt.  “Ik werd eens tijdens het uitgaan benaderd door een jongen. Ik vertelde hem dat ik een vriendin had. Zijn antwoord was: ‘Oh, dan kan je haar toch meenemen?’” Volgens Mayra is het lang niet altijd het geval dat biseksuelen van trio’s houden. Die gedachte is een fetisj. “Bifobie zit in de kleine opmerkingen.” Mayra vindt dat de stereotypes over biseksuelen niet kloppen. Enkele voorbeelden van vooroordelen zijn dat biseksuelen geen relatie kunnen onderhouden, altijd een trio willen en vreemdgaan. “Ik denk dat dat niks te maken heeft met biseksueel zijn. Het gaat meer om hoe je persoonlijk in elkaar steekt. Je hebt bijvoorbeeld genoeg mensen die polyamoreuze relaties aangaan, maar niet biseksueel zijn.” Polyamorie is een levenswijze waarin je meer dan één liefdesrelatie hebt.

Movisie, een landelijk kennisinstituut voor sociale vraagstukken, bracht een onderzoek over acceptatie en lhbti+ fobie uit. Acceptatie van homoseksualiteit onder jongeren ligt lager dan onder volwassenen. In 2021 keurde de helft van de jongens en een kwart van de meisjes een andere geaardheid dan heteroseksualiteit af. In 2017 is dat percentage vrijwel gehalveerd naar 27 procent van de jongens en 13 procent van de meisjes.

Uit een ander onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over online seksuele intimidatie, blijkt dat vrouwen anderhalf keer zo vaak als mannen online seksuele intimidatie hadden ervaren. Vooral jonge vrouwen tussen 16 en 18 jaar (bijna 30 procent) en van 18 tot 24 jaar (23 procent) werden hiermee geconfronteerd. Bij jongvolwassen mannen had 9 procent van de 16- tot 18 jarigen en 8 procent van de 18- tot en met 24 jarigen ermee te maken.
Op de vraag of biseksualiteit bij mannen geaccepteerd wordt, antwoordt Mayra dat daar anders naar wordt gekeken. Ze doet een opvallende uitspraak: “Mensen denken dan al gauw: ‘Hij is homoseksueel en niet biseksueel’. Bij vrouwen is er meer een fantasie aanwezig en bij mannen minder. Beide opvattingen zijn erg problematisch,” meent ze.
Foto van: Mayra van der Drift
Foto van: Mayra van der Drift

Trend

Soms lijkt het een trend om biseksueel te zijn. Dit zie je met name terug op platformen zoals TikTok en Instagram. Iedereen lijkt bi te zijn, of voelt de sociale druk om bi te moeten zijn. Dit ziet Mayra ook: “Vaak zie je online stereotype aspecten van biseksualiteit. Ik zie dan echt de meest basic dingen zoals: je broekspijpen oprollen of veel ringen dragen. Maar het is wel een dingetje dat mensen zich daarop zo focussen en dat eigenzinnig vinden. Het is niet eigenzinnig of ‘quirky‘, het is niet grappig om er een persoonlijkheid van te maken.” Het valt Mayra ook op dat veel heteroseksuele meiden zeggen: ‘Viel ik ook maar op vrouwen’. “Dat er één jongen was die shitty naar je deed, betekent niet gelijk dat er geen vrouwen rondlopen die nooit je hart zullen breken”, fronst Mayra.

Eenmaal in de trein naar huis dacht ik bij mezelf: ‘Ik had echt haar nummer moeten vragen’." Op dat moment viel het kwartje.

Verandering in acceptatie

Ondanks de bifobie en vooroordelen, ziet Mayra dat deze geaardheid wel wordt geaccepteerd. “Ik denk dat biseksualiteit over het algemeen als normaal gezien wordt.” Alleen binnen de lhbti+ gemeenschap zegt Mayra dat het nog wat anders ligt. Zo zouden lesbiennes niet met biseksuelen willen daten, omdat zij denken dat die eerder vreemdgaan. Of omdat zij zich niet prettig voelen bij het feit dat biseksuelen ook op mannen vallen. “De lhbti+ gemeenschap is over het algemeen alsnog een familie en zo voelt het ook. Als je daar mensen leert kennen, word je met open armen ontvangen. Er hangt ook een hele andere sfeer bij een gaybar dan in een normale kroeg. Op een positieve manier: nooit vieze blikken of boosdoenerij.”
Mayra praat ook niet vaak expliciet over haar seksualiteit. “Ik schreeuw het niet van de daken. Ik heb wel iets van  ‘oké,  opletten wanneer ik het erover heb’.” Toen Mayra een relatie had met een vrouw en zij over het regenboogpad liepen in Haarlem, werden zij wel eens vies aangekeken.

Ondanks dat Mayra er voorzichtig mee is, is ze standvastig: “Het is nooit te laat om uit de kast te komen. Bij mijn vorig baantje waren er veel mensen die ‘out’ waren of in ieder geval ‘questioning’ zijn”, vertelt Mayra, “toen waren er best wel wat collega’s die naar mij toe kwamen met: ‘Ik moet het echt aan iemand kwijt, ik denk dat ik niet hetero ben’. Ik vind het fijn en mooi dat mensen zich comfortabel voelen om dat bij mij als eerste kwijt te kunnen.”
8
Geschreven door Niet actief
Gepubliceerd op: 18 nov 2021
8
175
6

Comments

  • 12 jan
  • 1
Zeer mooi geschreven.
De maatschappij is erg divers en ieder mag in alle volwassenheid zijn/haar eigen leven vormen, beetje bij beetje.
Ik voel dingen die me raken in jou tekst.
En ik ga je volgen, graag
  • 12 jan
1
  • 27 nov
  • 1
Mooi artikel. Op mijn uitspraak "ik val voor een persoon, niet op een geslachtsorgaan" wordt vaak lacherig gereageerd, en vervolgens: "maar zo is het wel"....
  • 27 nov
1
  • 25 nov
  • 1
Mooi stuk, als anders geaarde man kan ik me in veel van je artikel vinden. Toch had ik wel een aantal vragen. 1: Waarom heb je besloten dit onderwerp aan te kaarten? 2: Waren er geen mannen die zich hiervoor beschikbaar wilden stellen? 3: Waarom voelde je de noodzaak om het stukje trend toe te voegen? Het is namelijk wel zo dat een stuk zichtbaarder is vanwege die platformen. Maar waar merk je aan op dat het een trend is en niet een gevolg van een ruimere acceptatie in de samenleving? En is het dan niet een onderdeel van een bredere verschuiving in onze samenleving? Namelijk de toe-eigening van bepaalde culturele eigenschappen door andere stromingen binnen de maatschappij? Ik zou graag een vervolg hiervan lezen, met misschien een iets diepere blik op de problematiek MBT oorzaak en gevolg.
1
  • 2 dec
  • 0
Hi Aarnout! Ik heb besloten om dit onderwerp aan te kaarten, omdat ik veel over de problematiek hoor in mijn omgeving. Toen ik ging researchen kwam ik erachter dat dit in de Nederlandse media veel te onderbelicht is. Ik ben van plan om meerdere stukken hierover te gaan schrijven, waaronder een keer met een biseksuele man in de spotlights zeg maar. Het idee zal zijn om alles stapsgewijs in andere stukken uit te werken ipv alles in één artikel/interview proppen. Zou ik jou mogen mailen oid? Lijkt me interessant om te sparren over de inhoud van een volgend stuk, mocht je daar voor open staan natuurlijk!
  • 2 dec
0
  • 25 nov
  • 1
Super artikel!
  • 25 nov
1
  • 24 nov
  • 1
Super geschreven!

  • 24 nov
1

Recente en relevant artikelen