Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Belgisch-Nederlandse geschiedenis in een notendop

2/4 Het verenigd Koninkrijk der Nederlanden

Geschreven door Joris Van der Linden
Gepubliceerd op: 1 feb 2022
0
35
0

Na de napoleontische oorlogen werd in 1815 het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden opgericht. Dit is de vereniging van België en Nederland, onder koning Willem I.

De rijke Franstalige burgerij in de Zuidelijke Nederlanden, met hulp van Frankrijk, komen in opstand, dit is de Belgische Revolutie. De Zuidelijke Nederlanden riepen op 4 oktober 1830 de onafhankelijkheid uit als eentalige Franse staat. In het verdrag van Londen accepteerde Willem I- onder militaire dreiging van Frankrijk- in 1939 die onafhankelijkheid.

De compensatie voor Nederland is de overdracht van Zeeuws Vlaanderen, en het noordelijk deel van Limburg aan Nederland.

Het Groothertogdom Luxemburg werd een afzonderlijke staat. Nederland is door deze Belgische afscheiding bijna alle industrie kwijt en zal dringend de overheidsfinanciën saneren en vaklieden ronselen uit het Luikse om nieuwe industriële bedrijven op te zetten. De Wereldoorlogen (1914-18 en 1940-45) Reeds in het begin van de eerste wereldoorlog ving Nederland een miljoen Belgische vluchtelingen op: de bevolking stijgt hierdoor met 15%. Nederland was neutraal gebleven tijdens de eerste wereldoorlog. Na enkele weken keren vele Belgen terug, maar ruim honderdduizenden bleven gedurende de hele oorlog, Vanaf die periode blijven ruim tienduizend Belgen definitief in Nederland.

De tweede wereldoorlog was zowel voor Nederland als voor België een zwarte periode. Na de vredesverdragen waren er meerdere akkoorden tussen België en Nederland. Reeds in 1944 kwam er een douaneregeling tussen België en Nederland tot stand. Fietsers en voetgangers konden ongehinderd de grens passeren. Een militair samenwerkingsverdrag kwam tot stand in 1949 in de N.A.V.O. Vanaf 1951 ontstonden organen op Europees niveau: E.G.K.S. en E.E.G. In 1944 komt er een verdere economische samenwerking tussen Nederland, België en Luxemburg door de oprichting van de Benelux. Vanaf 1958 is Benelux een echte economische een echte economische unie. Met in 2012 een verdere bevoegdheidsuitbreiding, zoals duurzame ontwikkeling, justitie en binnenlandse zaken (veiligheid) Op dit moment is Nederland voor België de belangrijkste handelspartner en vise versa: de afzetmarkt is ongeveer gelijk voor België en Nederland. Duitsland is voor Nederland nog een belangrijkere afzetmarkt en voor België zijn dat eveneens Duitsland en ook Frankrijk.


© diverse online bronnen

0
Geschreven door Joris Van der Linden
Gepubliceerd op: 1 feb 2022
0
35
0

Recente en relevant artikelen