Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Belgisch-Nederlandse geschiedenis in een notendop

Deel 4/4 De culturele verschillen tussen Nederland en Vlaanderen

Geschreven door Joris Van der Linden
Gepubliceerd op: 1 feb 2022
0
80
0

De culturele verschillen tussen de grensgebieden van beide landen is aan het vervagen, maar tussen Vlaanderen en het culturele en bestuurlijke zwaartepunt van Nederland (Amsterdam, het Gooi, ´s-Gravenhage) zijn die verschillen nog erg groot. Over en weer worden grappen gemaakt over Nederlandse kaaskoppen en de spekbelgen(verwijzend naar de Bourgondische levensstijl). In België wonen inmiddels ongeveer 120 000 Nederlanders, vooral in Vlaanderen. Uiteraard zijn er nog steeds vele culturele verschillen tussen België (lees Vlaanderen) en Nederland. Belgen denken niet zo positief over Nederlanders: ze zijn lomp, arrogant, onbeschoft en té expliciet. Nederlands denken vaak wel positief over de Belgen: ze zijn creatief, levenslustig, grappig en Bourgondisch. Cultuurverschillen tussen België (lees Vlaanderen) en Nederland. In de dimensie van de onzekerheidsvermijdingscoort Vlaanderen 94% en Nederland 53%. Vlamingen zullen onzekere situaties vermijden en risico´s proberen te vermijden. Een Nederlander gaat meteen voor een contract en een Belg gaat eerder voor een eerste (voorzichtig) contact. Hiërarchie: De machtsafstand ligt in Vlaanderen veel hoger dan in Nederland. In België verwacht de werknemer dat de manager “de baas” is, in Nederland zal de werknemer verwachten zo gelijk mogelijk te worden behandeld. In België vindt de werknemer het normaal dat de baas meekijkt over de schouder, zodat hij ook op het einde van de rit niet meteen het resultaat afkraken. Dit is ook een vorm van onzekerheidsvermijding. In Vlaanderen hebben titels veel meer gewicht dan in Nederland, al neemt dat af met de generaties. Toch is het in Vlaanderen “not done” om meteen een baas te tutoyeren. Beginnen met “u” is veiliger, de hogere zal zelf wel aangeven als hij verder wil gaan met “je”. Masculiniteit: Hier zoeken we naar de invloed op de mannelijkheid van de cultuur. Macht en competitie worden mannelijk genoemd. De zachte waarden worden eerder vrouwelijk genoemd. In Vlaanderen haalt men een score van 54% en in Nederland betreft het hier 14% binnen de mannelijke cultuur. Deeltijds werken is in Nederland veel meer ingeburgerd dan in België, dit zowel voor vrouwen als mannen. In Vlaanderen doet men vaak meewarig als een man deeltijds werk aanvaardt. De status is in Vlaanderen belangrijker dan in Nederland:een hooggeplaatste persoon zal in Vlaanderen dure kledij dragen en met een dure auto rijden naar een groot mooi huis. In Nederland zal men niet graag aanvaarden dat de status afstraalt op dergelijke uiterlijke kenmerken. De Premier in Nederland komt met de fiets naar het werk, in België is dit quasi onmogelijk.

Bron NKVK (Nederlandse Kamer van Koophandel) Bron https://www.hofstede-insights.com Levenslessen voor Nederlanders in België en Belgen in Nederland.

Bij de opening van een winkel of een kunstgalerij zal in Vlaanderen, net na de lunch (bv 14:00 uur) wijn of cava worden geserveerd, Nederlanders verwachten eerst een koffie. Als een Nederlander spreekt over een huis van 3 ton zal die Belg je meewarig aankijken, denken dat het huis 3000 kg weegt. Het begrip “ton” als synoniem voor € 100000 kennen Belgen niet. De betekenis van de groet “tot straks” is anders in beide landen, in Nederland wordt een weerzien over ongeveer 10 minuten verwacht, de Belg wacht je pas op over enkel uren. Tot subiet (ongeveer 10 minuten) wordt soms gebruikt in België, al is dat verouderd, eerder zal een Vlaming tot seffens gebruiken. Dagdagelijks is zo een woord waar de meeste Vlamingen een afkeer van hebben, toch wordt het vrij vaak gebruikt, in Nederland wordt dat helemaal niet gebruikt. Even iets uit de sollicitatieterminologie: als een Vlaams bedrijf tegen een sollicitant zegt:”U bent niet weerhouden”, dan betekent dit dat hij/zij de baan niet gekregen heeft. Het woord weerhouden wordt in Nederland vrijwel niet gebruikt maar het betekent zeker iets positiefs.


Bron Vincent Albas https://motionmill.com Bron https://www.frankwatching.com
0
Geschreven door Joris Van der Linden
Gepubliceerd op: 1 feb 2022
0
80
0

Recente en relevant artikelen