Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Spreek jij Jip en Janneke?

Taal is iets bijzonders. We gebruiken het om onze gevoelens, ideeën en verhalen mee uit te drukken. Maar hoe gebruik jij taal? Liefst zo eenvoudig mogelijk? Of met dure woorden?

Geschreven door Elisabeth Sohl
Gepubliceerd op: 3 maa 2022
2
64
4
Afbeelding door Microsoft 365 via Unsplash
Veel schrijvers op dit platform zullen het herkennen: de haat-liefde verhouding met taal. Taal geeft ons de mogelijkheid om ons uit te drukken, mits de woorden zorgvuldig gekozen worden. Kies je een ander woord of een iets andere toon, dan kan de boodschap compleet anders overkomen dan je bedoeld had.

Daarnaast is het gebruik van taal ook afhankelijk van je doelgroep en je omgeving. Pas jij jouw taal gebruik aan? Maak je je zinnen iets korter en eenvoudiger (in zogenaamde ‘Jip en Janneke taal’) om je boodschap over te brengen? Of gebruik je juist dure woorden om indruk te maken? Dat laatste is natuurlijk een gevaarlijke onderneming, je moet wel precies weten wat het woord betekent en hoe je het toepast, om te voorkomen dat je een flater slaat.

Einstein schijnt ooit gezegd te hebben dat wanneer je iets niet in simpele bewoording uit kunt leggen, je de kwestie niet goed genoeg begrijpt. Daarnaast helpt het gebruik van allerlei omslachtige metaforen ook niet bij het uitleggen van de kwestie en is de kans aanzienlijk kleiner dat de ander je begrijpt.

Daarom pleit ik graag voor taal als instrument om te ontvangen, niet alleen om te zenden. Het is natuurlijk fijn om jouw boodschap over te kunnen brengen, maar zonder dat de boodschap ontvangen wordt, is het zenden zinloos. Neem voortaan eens de tijd om te checken bij de ontvanger(s): Heb jij mijn boodschap ontvangen zoals ik deze bedoeld heb? Hebben woorden voor ons dezelfde betekenis? Bedoelen we hetzelfde? Je zult verstelt staan van de momenten waarop je dacht dat zender en ontvanger elkaar begrepen, terwijl ieder zijns weegs ging met een hele andere interpretatie.
2
Geschreven door Elisabeth Sohl
Gepubliceerd op: 3 maa 2022
2
64
4

Comments

  • 4 maa
  • 0
Ik probeer zo min mogelijk moeilijke woorden te gebruiken. En heb ook een hekel aan interessant-doenerij. Maar het is wel heel leuk als de persoon in kwestie dan een woord in de verkeerde context gebruikt. En dat gebeurt toch nog al eens.
0
  • 10 maa
  • 0
Haha ja dat hoor ik ook regelmatig. Aan de ene kant vind ik het dan wel moedig, iemand probeert nieuwe woorden te leren, aan de andere kant is het soms tenenkrommend!
  • 10 maa
0
  • 3 maa
  • 0
Je verhaal klopt helemaal. Daarom is het ook leuk om commentaar te krijgen op de geposte artikelen.
Ik doe dit met graagte, en zo eerlijk mogelijk. Je schrijft vlot en zeer toegankelijk.

Ik blijf je volgen!
0
  • 3 maa
  • 0
Dankjewel Joris, wat een compliment! Vlot en toegankelijk was ook precies de bedoeling, mooi om te horen dat dat gelukt is.
  • 3 maa
0

Recente en relevant artikelen