Veel schrijvers op dit platform zullen het herkennen: de haat-liefde verhouding met taal. Taal geeft ons de mogelijkheid om ons uit te drukken, mits de woorden zorgvuldig gekozen worden. Kies je een ander woord of een iets andere toon, dan kan de boodschap compleet anders overkomen dan je bedoeld had.
Daarnaast is het gebruik van taal ook afhankelijk van je doelgroep en je omgeving. Pas jij jouw taal gebruik aan? Maak je je zinnen iets korter en eenvoudiger (in zogenaamde ‘Jip en Janneke taal’) om je boodschap over te brengen? Of gebruik je juist dure woorden om indruk te maken? Dat laatste is natuurlijk een gevaarlijke onderneming, je moet wel precies weten wat het woord betekent en hoe je het toepast, om te voorkomen dat je een flater slaat.
Einstein schijnt ooit gezegd te hebben dat wanneer je iets niet in simpele bewoording uit kunt leggen, je de kwestie niet goed genoeg begrijpt. Daarnaast helpt het gebruik van allerlei omslachtige metaforen ook niet bij het uitleggen van de kwestie en is de kans aanzienlijk kleiner dat de ander je begrijpt.
Daarom pleit ik graag voor taal als instrument om te ontvangen, niet alleen om te zenden. Het is natuurlijk fijn om jouw boodschap over te kunnen brengen, maar zonder dat de boodschap ontvangen wordt, is het zenden zinloos. Neem voortaan eens de tijd om te checken bij de ontvanger(s): Heb jij mijn boodschap ontvangen zoals ik deze bedoeld heb? Hebben woorden voor ons dezelfde betekenis? Bedoelen we hetzelfde? Je zult verstelt staan van de momenten waarop je dacht dat zender en ontvanger elkaar begrepen, terwijl ieder zijns weegs ging met een hele andere interpretatie.
Comments
- 4 maa
- Hide replies (1)
0- 10 maa
0- 3 maa
- Hide replies (1)
0- 3 maa
0