Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Body neutrality: wat is dat nu precies?

Tegenwoordig hebben de meeste mensen wel gehoord van body positivity. Maar hoe fijn body positivity ook is, het is een begrip dat niet voor iedereen zomaar haalbaar is. Niet iedereen is gewoonweg blij met hun lichaam, hoe graag ze dat ook zouden willen. Hier kunnen allerlei onderliggende redenen voor zijn, waaronder bijvoorbeeld eetstoornissen of een chronische ziekte of handicap.

Geschreven door Nikki Reijnders
Gepubliceerd op: 3 juni 2021
7
110
7
Afbeelding door Monika Kozub via Unsplash
Daarnaast is het dus dat de body positivity movement is gekaapt door personen waar deze movement helemaal niet voor bedoeld was. Je ziet tegenwoordig zo ongeveer elke bekende Nederlander verkondigen dat ze zo blij zijn met hun lijf en het lijkt ook wel of ze dit te pas en te onpas vertegenwoordigen. Onder andere Linda de Mol en Miljushka Witzenhauzen gaan heerlijk in hun bikini op de foto of maken er een documentaire over.

Maar wat ooit een manier was voor mensen om trots te zijn over hun uiterlijk, terwijl het lichaam er minder conventioneel uitzag, is hierdoor voor sommigen nu veranderd in iets anders en helaas begon hierdoor ook uitsluiting van de doelgroep die dit is gestart. Dus is er nu een nieuwe term op tafel gekomen: body neutrality. Maar wat is dat nu precies? En waar komt dan vandaan? En wat is het doel van lichaamsneutraliteit? Ik leg het je uit!

Feministische sociale beweging.

De term body neutrality werd voor het eerst online gezien in 2015. Het kwam daarna nogmaals boven tafel in 2016, toen een wellness-retraite in Vermont begon met het aanbieden van een Body Neutrality Workshop, gegeven door programmadirecteur Anne Poirier, BS, CSCS, CIEC. In de workshop: “Er is een hele beweging die praat over het liefhebben van ons lichaam. Maar het is nogal een grote sprong om daarheen te verhuizen uit onvrede.” zei Poirier tijdens een workshop die een schrijver voor The Cut bijwoonde. "Sommige mensen gaan gewoon in neutraliteitsgevoel landen, wat de term is die we hier gebruiken wanneer je noch negatief, noch positief over je lichaam bent."

Body neutrality is eigenlijk een feministische sociale beweging wiens doel het is om de enorme betekenis die wordt gegeven aan fysieke verschijning in onze samenleving te verminderen. Het gaat verder dan body positivity doordat het de nadruk legt op het terugdringen van niet alleen de specifieke schoonheidsidealen van onze tijd, maar van alle aspecten van de samenleving die het uiterlijk blijft zien als iets essentieels. Wij zijn namelijk meer dan ons uiterlijk en wij hebben de samenleving zo veel meer te bieden als een knap gezicht. Een mooi uiterlijk heeft niets te maken met onze waarde.

Wat houdt body neutrality precies in?

Body neutrality richt zich op wat het lichaam doet in plaats van hoe het eruit ziet. Ons lichaam kan 's morgens opstaan, het kan wat rekoefeningen doen, het kan knuffels geven en het kan een vervoersmiddel zijn dat je brengt naar waar je wil zijn, het heeft zintuigen waarmee je kan ervaren wat je wil ervaren en het brengt je in staat om lief te hebben, lol te maken en het leven te leven. Ongeacht hoe je eruitziet, ongeacht of alles werkt naar behoren. Je lichaam is er dag in, dag uit. Deze gedachtegang zorgt ervoor dat je je kan concentreren op die zaken die ertoe doen. Dingen die dus niets met je uiterlijk te maken hebben.

Het hele concept van body neutrality berust op het feit dat het lichaam er simpelweg is, zonder een oordeel over onszelf te vellen. Zal het goed zijn om even te gaan wandelen? Wil ik nu eten? Hoe wil ik me vanavond voelen? Deze opmerkzaamheid stelt ons in staat om de dingen te doen die we echt willen, zonder ons zorgen te hoeven maken als we niet voldoen aan een ideale schoonheidsstandaard. Zin om te gaan hardlopen om wat endorfine los te maken? Gewoon doen! Niet omdat je af wil vallen, maar omdat je dat zelf leuk vindt. Naar het zwembad met je kinderen? Hoezo heb je geen bikini-body? Ga herinneringen maken met je kids! Vinden ze heerlijk. Zij geven ook geen zier om hoe je eruitziet. Zij vinden het gewoon fijn om iets samen met jou te doen.

Een lichaamsneutrale toestand is er een waarin onze gevoelens over onszelf niets te maken hebben met ons uiterlijk, maar helaas is ons door de jaren heen geleerd dat ons uiterlijk intrinsiek verbonden is met onze waarde en onze prestaties. De Fuqua School of Business van Duke University voerde een onderzoek uit 2010 uit dat een schoonheidspremie in het personeelsbestand identificeerde, waarin werknemers met een bovengemiddelde schoonheid meer verdienen dan werknemers met een beneden gemiddeld uiterlijk. Er zijn zelfs gegevens die suggereren dat mensen die dikker zijn minder geld verdienen dan mensen met een “gemiddeld” postuur vanwege de negatieve gevolgen van dik zijn.

Interessant is dat geslacht ertoe doet als het gaat om gewichtsdiscriminatie. Volgens een studie in de Journal of Applied Science ontdekten de onderzoekers dat slankheid bij een vrouw betekende dat ze een hoger salaris kregen dan een zware vrouw, maar zagen dat magere mannen nog steeds meer betaald zouden worden dan vrouwen, maar niet meer dan grotere mannen. Dus hoewel lichaamsneutraliteit een ideale staat is waarin uiterlijk niet gelijk is aan waarde, moeten we ons beseffen dat de maatschappij blijkbaar nog niet zo ver is, helaas.

Zelf oefenen met body neutrality.

Hoe fijn body neutrality ook klinkt, het kan nog best een opgave zijn om daadwerkelijk een neutraal oordeel te hebben over je lichaam. Veel mensen focussen zich toch nog vaak op wat ze niet mooi vinden aan zichzelf of hoe hun lichaam hun tegenwerkt. Gelukkig is dit wel te oefenen.
Begin met een dagelijkse oefening voor lichaamswaardering. Schrijf elke dag vijf dingen op die je lichaam kan doen. Ga je negatieve zelfpraat (je innerlijke criticus) tegen met enkele body neutral zinnen of affirmaties, zoals:
 • Dank je lichaam, dat je vandaag voor me hebt gezorgd.
 • Mijn dijen zijn sterk en helpen me lopen.
 • Dank je buik voor het vasthouden van mijn organen.
 • Met mijn armen kan ik degenen van wie ik hou omhelzen.
 • Mijn gewicht bepaalt niet mijn waarde.
Focus op je sterke punten. Wat zijn jouw unieke talenten en waar ben je goed in? Wat vinden anderen leuk aan jou?

Ruim ook je social media-feeds eens op. Als er mensen zijn die je een slecht gevoel over jezelf geven, of waarmee je jezelf vergelijkt, verwijder ze dan. Volg mensen die jou wél een goed gevoel geven. Mensen die je inspireren. Mensen die eruitzien zoals jij eruitziet. Want geloof me, iedereen kan leuke mensen vinden op social media, die op jou lijken en jouw interesses delen. Volg hén! Je bent het waard om je negatieve kijk om te keren naar een neutraal gevoel. Nee, je hoeft je lichaam niet perfect te vinden. Ja, je mag er zijn zoals je bent. Je lichaam is van jou en het is er voor jou. Dat is het enige dat je hoeft te onthouden.
7
Geschreven door Nikki Reijnders
Gepubliceerd op: 3 juni 2021
7
110
7

Comments

 • 16 juni
 • 0
Interessant artikel! Heel heftig dat gewichtsdiscriminatie plaatsvind en dat veel mensen (inclusief mijzelf) geen idee hebben. Er zou meer openheid moeten zijn over salarissen in het algemeen.
 • 16 juni
0
 • 12 juni
 • 0
Erg mooi verwoord en interessant onderwerp, bizar dat gezette mensen minder verdienen... Heftig
 • 12 juni
0
 • 8 juni
 • 0
Dit is een heel belangrijk onderwerp. Zelf bekijk ik body neutrality ook als: "Ik geef er niet om of ik er dun, dik, groot of klein uit zie, dat heb ik nooit gedaan, mijn lichaam bestaat gewoon." Een perspectief wat ik niet vaak terug zie.
 • 8 juni
0
 • 3 juni
 • 1
Prachtig geschreven. En een Eye opener, ik wist niet dat iets meer gezette mensen minder verdiende dan de dunne takjes... Vreemd en dit moet zeker veranderen!
1
 • 3 juni
 • 0
Bedankt voor het compliment!
 • 3 juni
0
 • 3 juni
 • 1
Dankjewel! Had ik echt eventjes nodig vandaag x het is inderdaad enorm belangrijk dankbaar voor ons eigen lichaam te zijn. Het heeft ons immers ons hele leven bijgestaan.
1
 • 3 juni
 • 0
Wat fijn dat dit artikel dan op het juiste moment kwam Noa. 💙
 • 3 juni
0

Recente en relevant artikelen