Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Cozy minimalisme: een knusse mindset.

Ben jij een cozy minimalist? Een cozy minimalist wil een mooi en zinvol thuis creëren in hun eigen stijl met precies de juiste hoeveelheid spullen. Geen idee hoe je dit moet bereiken? Lees dan dit artikel om dit wél voor elkaar te krijgen!

Geschreven door Nikki Reijnders
Gepubliceerd op: 15 mei 2021
8
108
5
Afbeelding door Jon Tyson via Unsplash

Cozy (gezellig) minimalisme is geen stijl, maar een mindset.

Cozy minimalisme gaat niet zozeer om het integreren van een bepaalde stijl, maar om het creëren van rust in huis met enkel de spullen die jij nodig hebt en waardeert en niet meer dan dat. Waar gewoon minimalisme er vaak om gaat om te leven met enkel het minimale, gaat cozy minimalisme er ook over om jouw thuis gezellig, knus maar vooral heel erg “jij” te maken. Cozy minimalisme is vooral een perfecte balans tussen overvloed en eenvoud.

Cozy minimalisten geloven dat:
  • Huizen bestaan om mensen te dienen, niet andersom.
  • Het een roeping is om waakzaak te zijn over wat er ons huis binnenkomt en doelgericht over wat ons huis verlaat.
  • Een unieke stijl altijd een trend overtreft, en een ongecompliceerd huis een zegen is voor iedereen die binnenkomt.
  • Lege plekken zijn net zo belangrijk, mooi en nuttig zijn als gevulde plekken.
  • Een huis een steeds wisselende combinatie is van sierlijkheid, gezelligheid, overvloed, eenvoud, vorm en functie.
  • Je huis niet perfect hoeft te zijn om mooi te zijn.
  • Je huis niet vol en rommelig hoeft te zijn om gezelligheid uit te stralen.
  • Je huis niet modern hoeft te zijn om minimalistisch te zijn.
  • Je huis mooi gestyled kan zijn met minder spullen.

Wat is minimalisme?

“Minimalisme: de opzettelijke promotie van de dingen die we het meest waarderen en het verwijderen van alles wat ons van hen afleidt” – Joshua Becker, auteur “The Book of Less”.

Minimalisten, dat zijn toch mensen die bijna al hun spullen weg hebben gedaan om uit een koffer te leven? Dat zijn toch mensen die geen auto hebben? Of die hun tv hebben weggedaan, puur uit principe? Nee, dat is een beetje kort door de bocht. Uiteraard zijn er daadwerkelijk minimalisten die zo leven, maar dat is het niet per definitie.

Minimalisme is een levensstijl, waarbij het als hulpstuk wordt gebruikt om meer vrijheid in het leven te hebben. Vrijheid van angsten, van zorgen, van schuldgevoelens en van depressie. Maar ook vrijheid van de consumentencultuur die wij onszelf hebben opgelegd. Onder heel veel mensen bestaat het gevoel niets waard te zijn als je niet meegaat met de trends en je niet mee doet als je niet de laatste technologische snufjes in huis hebt. Terwijl er helemaal niets mis is met het hebben van spullen, integendeel. Maar je moet zélf kunnen bepalen waar jij gelukkig van wordt, een ander kan dat niet voor jou bepalen. Minimalisme is er om heel bedachtzaam de juiste keuzes voor jóu te maken.

“Minimalisme is een hulpstuk om jezelf te ontdoen van het overschot van het leven en je te richten op wat belangrijk is – zodat je geluk, vervulling en vrijheid” – The Minimalists

Maar toch, als mensen aan een minimalistisch interieur denken, dan denken ze vaak aan lichte ruimtes waar praktisch niets in staat. Er wordt gebruik gemaakt van strakke meubels met sterke lijnen en waar vaak niet al te veel gebruik wordt gemaakt van kleur. Saai! Kaal! Kil! Het zijn een aantal reacties die ik heb gehoord. En welke ik ook wel begrijp, ik ben zelf ook niet zo van een minimalistisch uitziend interieur. Maar het kan ook anders!

Minimalisme versus “Coziness”.

Een minimalistisch interieur gaat dus vaak gepaard met strakke lijnen, veel open ruimtes en het zo min mogelijk spullen in beeld hebben. Decoratie is vaak minimaal en zijn vaak bijzondere voorwerpen die ervoor zorgen dat een ruimte een geheel wordt. In een minimalistisch interieur wordt vaak weinig gebruik gemaakt van kleur en beperkt zich vaak tot de neutrale tinten, zoals zwart, wit, grijs of bruintinten. Als er al gebruik gemaakt wordt van kleur, dan is dit vaak maar één kleur(groep) welke enkele keren terugkomt.

En dan heb je de andere kant van het spectrum: “Coziness” oftewel gezelligheid en knusheid. Totaal anders dan waar minimalisme eigenlijk voor staat. Als je aan de termen gezelligheid en knusheid denkt, zie je waarschijnlijk een interieur voor je dat gevuld is met persoonlijke spullen, dat warmte uitstraalt en gebruik maakt van veel meer kleur. Waarschijnlijk zie je ook een huis voor je dat vol staat met spullen en niet persé rust en balans uitstraalt. Dit komt vaak doordat er veel gebruik wordt gemaakt van een verscheidenheid aan kleur, print en textuur en niet echt één samenhangende stijl heeft. Er is vaak minder nagedacht over de plaatsing van meubels of decoratie, waardoor het soms wat rommelig kan ogen.

Maar zoals hiervoor al vermeld, is minimalisme erg persoonlijk. Voor iedereen betekent het iets anders, wat dus inhoudt dat je met gezelligheid en knusheid óók gewoon een vorm van minimalisme kunt bereiken: cozy minimalisme! Het gaat er vooral over dat je bedachtzaam bent in wat in je in huis haalt. Dat je rust ervaart en je huis echt jouw veilige plek is waar je geïnspireerd raakt. Het belangrijkste woord in deze is: balans.

Kwaliteit over kwantiteit.

Als we reclames moeten geloven, dan is het zo dat we nooit genoeg spullen hebben. Reclamemakers creëren een probleem en weten het zo te brengen dat jij dat probleem ook denkt te hebben, zodat je hun oplossing (hun product) koopt. Wat er weer tot leidt dat je met spullen in je huis zit die je eigenlijk niet nodig hebt. En je geeft op deze manier geld uit dat je eigenlijk gewoon in je zak had kunnen houden, zodat je had kunnen sparen voor iets dat je misschien al veel langer wil maar nooit kon betalen. Zonde!

En dat laatste had niet eens het geval hoeven zijn, misschien ben je prima tevreden met wat je al hebt. In dat geval had je het lekker op de spaarrekening kunnen laten staan als een appeltje voor de dorst. Altijd handig. We geven met zijn allen geld uit waar we voor hebben gewerkt. Waar we onze vrije tijd voor hebben ingeleverd. En tijd is iets dat je nooit meer terugkrijgt. Dus eigenlijk betaal je al die spullen die je niet nodig hebt met tijd die je nooit meer terugziet. Om deze reden is het dus logischer om je geld uit te geven aan spullen die je écht mooi vindt, écht gebruikt en écht waardeert. Kwaliteit dus.

Minimalisme, en daarmee ook cozy minimalisme gaat er eigenlijk gewoon over dat je producten aanschaft die een goede kwaliteit hebben. Spullen die lang meegaan en waar je meer waarde aan hecht. Waar je daarom ook voorzichtiger mee om gaat en beter bijhoudt. En dit begint al voor de aanschaf van het product. Zorg ervoor dat je zeker weet wat je wilt. Doe je research naar dat product. Wees niet te impulsief als je iets koopt, maar schaf iets bedachtzaam aan. Zodat je zeker weet dat het lang meegaat en je geen miskoop doet. Zo zonde!

Hygge als Cozy Minimalisme.

Een hele bekende variant van cozy minimalisme is Hygge. Hygge is een term die uit Scandinavië komt. Het woord komt uit Denemarken en is vrij te vertalen naar gezelligheid en knusheid. De essentie van hygge komt dus neer op het creëren van warmte, het genieten van de fijne dingen in het leven en het waarderen van de mensen in je leven.

Een fijn huis is belangrijk om dit gevoel te kunnen krijgen. En ook bij hygge maakt de stijl van je interieur hierbij niet uit. Het gaat om het gevoel dat je krijgt zodra je door de deur stapt. Zowel hygge als minimalisme hebben dezelfde uitgangspunt: ze richten zich op de kwaliteit van leven in plaats van het snelle leven van tegenwoordig. Waar minimalisme kijkt naar hoe je omgaat met je mindset en je eigendommen, leert hygge ons om ons thuis te bekijken als een gemoedstoestand. En daarom gaan ze ook geweldig goed samen!

Bij zowel minimalisme als hygge worden spullen bewaard omdat ze een waarde hebben. De waarde kan alleen wel verschillen bij minimalisme en hygge: Minimalisten bewaren spullen vaak omdat ze nuttig zijn of omdat ze mooi zijn en goed in het interieur passen. Bij hygge ligt dat anders. Daar ligt de nadruk om het creëren van een gezellig en gastvrij huis waardoor er vaak persoonlijkere spullen uitgestald worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan herinneringen. Een minimalist zal foto’s eerder op de computer laten staan, terwijl er bij hygge voor gekozen wordt ze af te drukken en er een mooi lijstje omheen te doen.

Wat beide ook gemeen hebben is het gebruik van je huis op zich. Je huis is namelijk om in te wonen en het is absoluut geen opslagruimte! Ruimtes worden vrijgehouden voor de activiteiten die daar uitgevoerd dienen te worden. Tafels zijn leeg zodat er altijd ruimte is om aan te eten of om spelletjes te spelen met het gezin of vrienden en stoelen zijn beschikbaar om in neer te ploffen met een goed boek.

Je huis decoreren met Cozy Minimalisme.

Het is allereerst van belang dat je terug gaat naar je lijstje die je hebt gemaakt bij het opruimen en organizen. Kijk hier naar welke ruimtes je hebt en wat je daar precies wilt gaan doen. En maak daar dan je focuspunt van. Wil je je slaapkamer herinrichten? Zorg er dan voor dat je bed het focuspunt is. Een mooi bed met neutraal gekleurd beddengoed is het perfecte lege canvas! Hetzelfde geldt voor de zithoek in de woonkamer. Hierbij is de bank het focuspunt, welke je daarna aan kunt gaan kleden met de dekentjes en kussens van jouw keuze.

In principe is het niet nodig om nieuwe spullen aan te schaffen om een cozy minimalistisch huis te krijgen. Mocht je dit wel willen doen, dan kan dat uiteraard! Als je gaat shoppen, hou dan vooral de functie van het meubelstuk in gedachten en zorg ervoor dat je weet of het meubel gaat passen. Meten is weten is niet voor niets een cliché.

Kies ook vooral voor kwaliteit! Zorg ervoor dat het comfort en de leefbaarheid niet wordt ingeleverd. Dit gaat ten koste van de coziness in je huis en dat is precies wat we niet willen. Zorg ook dat je de ruimtes niet te vol gaat zetten met meubels en dat de vloer redelijk leeg blijft om de rust te bewaren. En: hoe minder meubels je wegzet, des te makkelijker het schoon te houden is. Dit geeft je weer meer quality time voor jou alleen of met je gezin, familie en vrienden.

Mocht je je ruimte(s) verder hebben voorzien van een focuspunt en weet je welke meubels je wilt gebruiken, dan kun je verder gaan met de volgende stappen:

  • Stap 1: Een neutraal kleurenpalet. Het kleurenschema van het interieur zou niet te overweldigend moeten zijn als het gaat om cozy minimalisme. Het gebruik van een neutraal kleurenpalet is van belang bij het creëren van een ontspannende ruimte. Felle kleuren hebben namelijk vaak de neiging om af te leiden en kunnen voor een disbalans zorgen en dat is nu net wat we niet willen. Kleuren zoals (licht) grijs, bruintinten, crèmes en off-whites zorgen voor een comfortabele ruimte waarmee je alle kanten uit kunt.

  • Stap 2: Textuur toevoegen. Maak gebruik van verschillende stoffen om een warme omgeving te creëren. Denk hierbij aan een wollen deken voor in de bank, een schapenbontje voor in een stoel, aan mooi, luxueus beddengoed en prachtige vloerkleden. Maar ook andere natuurlijke materialen kunnen voor een knus gevoel zorgen. Denk hierbij aan suède of hout.

  • Stap 3: Kies je decoratie zorgvuldig. Omring jezelf met goedgekozen accessoires. Probeer vooral voor kwaliteit te gaan in plaats van kwantiteit. Vermijdt hierbij teveel plastic of acryl. Natuurlijke materialen zorgen voor veel meer rust! Kies voor accessoires die jouw verhaal vertellen. Dit kunnen spullen zijn van Ikea (ik noem maar wat), maar probeer massaproductie te vermijden. Zorg er echt voor dat de spullen die je weg zet je gelukkig maken. Persoonlijkheid is alles in een cozy minimalistisch huis.

  • Stap 4: Vergeet je verleden niet. Voeg vintage, antiek en erfstukken toe aan je interieur om dat nostalgische en huiselijke gevoel te krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boeken, foto’s en/of kunst. Dit zal ook gelijk meer persoonlijke informatie delen met gasten die bij je thuis langskomen, wat ook gelijk een gevoel van “togetherness” teweegbrengt. En dat is weer heel erg hygge!

  • Stap 5: Upcyclen en hergebruiken. Hergebruik en recycle spullen waar je maar kunt. Wees creatief door antieke meubelen die je toch niet helemaal mooi vindt, maar wel van waarde voor je zijn te upcyclen of een nieuw gebruik voor een oud voorwerp te vinden. Het hoeft niet perfect te zijn, het gaat namelijk meer om de sentimentaliteit van een oude fauteuil die vroeger bij een dierbaar familielid hoorde, dan het kopen van nieuwe meubels.

  • Stap 6: Denk aan de verlichting. Fel licht is uit den boze in een cozy minimalistisch huis. Beter maak je gebruik van natuurlijk licht. Daglicht is altijd fijn, en door het strategisch plaatsen van een spiegel zorg je ervoor dat er meer daglicht binnen komt. Daarnaast zijn kaarsen helemaal cozy! Ze zijn allereerst niet duur, wat altijd fijn is. Maar ze geven vooral heel veel sfeer. Zet ze op tafel als je lekker op de bank zit. Zet ze in de badkamer wanneer je in bad gaat. Zet ze op tafel wanneer je buiten aan het natafelen bent. Let er wel op dat wanneer je geurkaarsen gebruikt, ze wel dezelfde geur hebben. Anders kan het te overweldigend zijn. Verder kun je kiezen voor leuke schemerlampjes of voor kerstlampjes. Deze geven ook een stuk minder fel licht af, wat ervoor zorgt dat je je nog steeds geborgen voelt.

  • Stap 7: Een knus hoekje. Wat echt 100% cozy en hygge is, is een knus hoekje. Bij voorkeur bij een raam, zodat je er neer kunt ploffen en heerlijk naar buiten kunt staren om je problemen van alledag te kunnen vergeten. Een ander rustig plekje in huis voldoet ook prima! De Denen hebben er zelf een woord voor zo’n hoekje: hyggerkrogs. Dit plekje is ook uitermate geschikt om je even terug te trekken met een goed boek. Tip: Zet er een boekenkast in de buurt, zo hoef je nooit ver te lopen mocht je boek uit zijn en een nieuwe nodig hebben.

  • Stap 8: Verstop elektronica. Elektronica zoals tv’s, speakers, computers en hun bijbehorende kabels zijn niet zo gezellig en cozy. Probeer deze dan ook weg te werken. Kies er bijvoorbeeld voor om een computer in een speciale ruimte te zetten, of om deze in een kast te zetten die dicht kan. Kabels kun je met kabelclips vastbinden zodat ze niet in een flinke bos loshangen. Je kunt wat speakers betreft ook gaan voor een wireless speaker, die kun je handig wegzetten terwijl je er wel plezier aan beleeft!

  • Stap 9: Denk aan de temperatuur. Om je helemaal op en top te voelen is het ook belangrijk om aan de temperatuur van je huis te denken. Zorg dat deze goed geïsoleerd is, zodat je geen last hebt van tocht en stookt voor de vogeltjes. Wil je aan de temperatuur werken op een cozy manier? En heb je een haard? Gebruik deze dan ook! Deze geeft warmte af, maar geeft ook sfeer en een aangenaam geluid waarbij je helemaal tot rust kunt komen.

  • Stap 10: Geniet! Een cozy minimalistisch huis roept om gezelligheid met familie en vrienden! Nodig ze daarom ook uit! Geniet met zijn allen van de gezellig ruimte! Pak er een kop koffie, thee of warme chocolademelk bij, plof neer op de bank en praat met elkaar. Nodig mensen uit voor een zelfgemaakte maaltijd, schuif aan aan tafel met een glas wijn en geniet! Weet dat er de ruimte voor is, aangezien je huis hiervoor bedoeld is. Maar weet ook dat je er in je eentje van kunt genieten. Pak een goed boek en nestel jezelf op de bank met een dekentje en een kop thee. Kijk een mooie film. Mediteer. Geniet.

Stay cozy...

8
Geschreven door Nikki Reijnders
Gepubliceerd op: 15 mei 2021
8
108
5

Comments

  • 30 aug
  • 0
Ik ben een groot voorstander van ontspullen en meer minimalisme. Fijn om te lezen. Volg je!
  • 30 aug
0
  • 23 mei
  • 1
Ik geef toe, ik had een verkeerd beeld van minimalisme! Nochtans leef ik al lang volgens veel dingen die je beschrijft :) Tof om te lezen.
  • 23 mei
1
  • 21 mei
  • 1
leuk geschreven!
  • 21 mei
1
  • 18 mei
  • 1
interessant artikel, ik ga het ook proberen!
  • 18 mei
1
  • 15 mei
  • 1
Interessant! :)
  • 15 mei
1

Recente en relevant artikelen