Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Koken met de zon

Er ligt een joekel van een energiecrisis in het verschiet. De prijzen van gas en elektra schieten omhoog naar nooit eerder vertoonde waarden. Velen zijn daarom op zoek naar mogelijkheden om te besparen op de energierekening. Het liefst zou je nu bijvoorbeeld willen koken zonder gebruik te maken van gas of elektriciteit, hout of kolen. Maar ja, dat is een utopie.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 30 juli 2022
4
367
5
Afbeelding door Daan Weijers via Unsplash

Koken zonder fossiele brandstoffen of elektra

Te mooi om waar te zijn zeg je? Nee hoor, want het is wel degelijk mogelijk om zonder fossiele brandstoffen en enkel met gebruik van de zon als energiebron gratis, rookvrij en CO2 neutraal te koken!

Echt waar? Hoe dan!

Nou, door te koken met een parabool Solarcooker. Deze werkt volgens het principe van bundelen van zonnestralen. Door de parabolische vorm worden zonnestralen op één punt gefocust waar door het op dat punt enorm heet wordt. Op dat punt kun je een pan of kookplaat heel snel verwarmen. Daardoor is een paraboolcooker te vergelijken met een conventionele gaspit. Het werkt ook net zo snel, je bakt er een eitje mee in drie minuten. Logisch, want de energie die op deze manier wordt opgewekt staat gelijk aan zo'n 900 Watt.
Afbeelding via Pixabay
Afbeelding via Pixabay

Veelzijdig te gebruiken

Een paraboolcooker is bovendien veelzijdig inzetbaar. Je kunt vlees of groente bakken of grillen, rijst en pasta koken, roerbakken en wokken. Ook brood en cake bakken is mogelijk. Een paraboolcooker is het hele jaar inzetbaar, ook in de winter zolang de zon maar schijnt natuurlijk.  Aangeraden wordt om een zwarte pan te gebruiken omdat ook deze de zonnestraling omzet in warmte.

Gebruik

Afbeelding door Chris Curry via Unsplash
De meest voorkomende maten zijn paraboolcookers met een 120 en 150 centimeter in diameter. Hoe groter de diameter, hoe hoger het kookvermogen. Een paraboolcooker moet tijdens het koken om de twintig minuten worden bij gericht naar de zon voor een optimaal kookresultaat. Aanwezig zijn tijdens het koken is dus noodzakelijk.  Omdat de cooker het zonlicht reflecteert wordt het dragen van een zonnebril tijdens het koken aangeraden.

Natuurlijk zal een parabool solarcooker nooit de gas- of elektra pit helemaal kunnen vervangen. Het is tenslotte lang niet altijd mooi weer. Maar aan de andere kant is het wel degelijk een goede mogelijkheid om de kosten te reduceren. En bovendien kom je zo ook weer eens wat vaker buiten.

Een groot voordeel van een solarcooker is dat je volledig onafhankelijk bent. Je hebt immers geen stopcontact, gas of hout nodig. Je kunt zo op de meest afgelegen plekjes zorgeloos lekkere maaltijden blijven bereiden op enkel zonne energie. En dat is heel goed om te weten of niet dan?


© Zoet Hongaars Leven
4
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 30 juli 2022
4
367
5

Comments

 • 12 sep
 • 0
Leuk om uit te proberen... Ik moet dat toch eens opzoeken!
0
 • 17 sep
 • 0
Zeker doen, Peerke!
 • 17 sep
0
 • 5 aug
 • 0
Kende het al. Het wordt in Afrika al gebruikt. Zo had ik ook eens gelezen over een druppelcondenser. Een stenen houder met een metalen pijpje eraan. Zodra het donker wordt en afkoelt loopt er langs het metalen pijpje regelmatig een druppel. Een druppel op een gloeiende plaat wellicht. Maar alle beetje helpen, net als op zon koken. p.s. het heet niet zo, maar ik ben de oorspronkelijke naam vergeten.
 • 5 aug
0
 • 30 juli
 • 0
Weer iets geleerd vandaag.
0
 • 31 juli
 • 0
Ha ha, graag gedaan!
 • 31 juli
0

Recente en relevant artikelen