Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Creepypasta, verhalen die je niet snel vergeet

Even languit op de bank, terwijl je relaxed in je bed of terwijl je afgedwaald naar buiten staart, dan helpt het luisteren naar spookverhalen om nog dieper tot rust te komen.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 3 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
558
0
Afbeelding door Gioele Fazzeri via Unsplash
Wat is het?
Nee, Creepypasta is niet de angst voor Penne of Bolognese. Een Creepypasta is een geschreven verhaal die je kunt lezen of kunt beluisteren. Deze verhalen worden dan voorgelezen en kan je terugvinden op YouTube. Dankzij deze verhalen weet ik veel meer van de mythes en legendes van andere landen. Zoals 'The Goatman', 'The Mothman', 'The Skinwalkers', en natuurlijk de 'Chupacabra'.

De Creepypasta's zorgen ook dat je meer op je hoede bent, omdat sommige verhalen ook dagelijkse gebeurtenissen bevatten. Een voorbeeld hiervan zijn ontvoeringen, of verhalen over een onaangenaam McDonald’s bezoekje.

Wanneer luister ik ernaar?

Creepypasta helpt mij met het in de zone komen om te tekenen, maar ook als ik andere creatieve bezigheden doe, zoals Diamond painting zorgt dit bij mij voor rust. Het beluisteren van Creepypasta tijdens de afwas of wanneer ik de was aan het opvouwen ben, is zeker ook aangeraden.

Verschillende verhalen

Er zijn twee verschillende soorten Creepypasta's, namelijk echt gebeurde verhalen en non-fictie verhalen. De echt gebeurde verhalen zijn inzendingen van de vele fans. Deze verhalen kunnen gaan over geesten, mythische wezens en meer realistische onderwerpen. Deze meer realistische verhalen gaan bijvoorbeeld over stalkingen, ontvoeringen of crazy ex-geliefdes.

De non-fictie zijn verhalen die verzonnen zijn door de Creepypasta schrijvers. Deze verhalen zijn meestal het langste. De langste non-fictie Creepypasta die ik ooit heb beluisterd was één uur lang.

Verhalen die ik aanraad

Na vele verhalen te hebben beluisterd zijn slecht enkele me echt bijgebleven.
Één hiervan is 'The Russian sleep experiment'. Dit verhaal gaat over een experiment in de oorlog. In dit experiment testte ze hoelang een mens zonder slaap kan, zonder compleet door te draaien.

De wetenschappers gebruikten een gas, waardoor je wakker bleef. Helaas werkte dit niet naar hoe hun wilde en bleek het te veranderen in een grote nachtmerrie.
Bij deze Creepypasta wordt gefluisterd dat het een kern van waarheid bevat. Wat aan de andere kant weer wordt tegengesproken door andere, omdat sommige feiten niet kloppen.

In de oorlog deden ze meerdere experimenten. Het zal mij niets verbazen mocht het waar zijn, ook al klinkt het verhaal zeer luguber.

Creepypasta kanalen die je kunt beluisteren op YouTube

Er zijn vele verschillende Creepypasta kanalen op YouTube. Hieronder vindt je een paar kanalen die ik regelmatig bezoek.
  • Raar maar waar
Dit is een Nederlandse Creepypasta narrator, waarin beide soorten verhalen worden verteld, zowel fictie als non-fictie.
YouTube Creepypasta's zijn vertaald door deze narrator vanuit het Engels.
De meeste creepypasta's zijn namelijk ook in het Engels geschreven. Dit is zeer spijtig, omdat dit het moeilijk maakt voor degene die geen Engels kunnen.

  • Darkness prevails
De meeste video's van het YouTube Darkness Prevails zijn waargebeurde verhalen.
Het zien van geesten, gebeurtenissen met het Oija Board of het zien van skin walkers zijn slechts enkele voorbeelden hiervan. Persoonlijk vind ik de stem van Darkness Prevails het fijnste, omdat hij het zeer rustig weet te vertellen.
Dit YouTube kanaal heeft een bepaalde sectie voor de Creepypasta's en deze is anders dan de rest. Something scary heeft namelijk Creepypasta's die ook geanimeerd zijn, die bewegende afbeeldingen trekken je nog dieper het verhaal in.
Persoonlijk kijk ik niet veel naar mijn scherm als ik Creepypasta beluister, maar ik vind de animaties wel een toevoeging wanneer ik er naar kijk.
Dit YouTube kanaal is een non-fictie die zeer lange, maar ook kortere video's heeft. Er is hierin meer dan genoeg keuze en de titels maken je alleen meer en meer nieuwsgierig. Dit zijn slechts enkele die ik vaak beluister, maar als je op YouTube begint te zoeken, kom je er nog veel meer tegen.

Welkom in de wereld van Creepypasta, maar voordat je begint te luisteren, zorg ervoor dat je ramen en deuren op slot zijn, want je weet nooit wat er in de duisternis op de loer ligt...
0
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 3 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
558
0

Recente en relevant artikelen