Artikel.nl
Editorial Approved Badge

D-Swami - TrapTrance: Het YouTube debuut van de hippe SoundCloud-artiest

Ik neem jullie mee door het proces van het releasen van een muziekvideo op YouTube voor D-Swami. Gemaakt door iemand zonder editing-ervaring of talent voor plaatjes-denken. Met uiteindelijk een verrassend tof resultaat tot gevolg!

Geschreven door Jim Fastenau
Gepubliceerd op: 24 jan 2022
1
49
1
Screenshot videoclip
Screenshot videoclip

Even voorstellen

Ik
Mijn naam is Jim, ik ben 23 jaar oud en ik doe de minor Dance Industry aan de Fontys hogeschool in Tilburg. Voor het vak 'Release your Release' hebben we de opdracht gekregen om een nummer van een opkomende producer uit te brengen. Ik heb een brede muzieksmaak die bestaat uit House, Drum and Bass, Rap, Trap en ga zo maar door. Binnen deze genres ben ik al bekend met tal van producers, probeer daar maar eens een keuze in te maken.

D-Swami
Ondanks het grote aanbod was de keuze al vrij snel gemaakt. Ik hoorde van mijn neef dat hij nog een dozijn aan beats op zijn PC had staan. Hij maakt muziek in vele stijlen op zijn SoundCloud-pagina onder de naam D-Swami, denk aan: Trap, Hip-Hop, Beats, Lo-Fi, Instrumental etc. Één nummer stak er voor mij met vlag en wimpel boven; een veelzijdig trap nummer genaamd "TrapTrance".

Over de sound

De sound
Als laatste nummer dat ik tussen het rijtje van tracks zag staan, bleek het zeker een kers op de taart te zijn. De naam zegt al een hoop, het is een nummer in het genre Trap, dat nogal 'Trancey' in elkaar steekt. Daarmee bedoel ik niet het genre Trance, gelukkig maar.. een combinatie van die 2 genres zou maar wat raar in de oren klinken. Het zijn de vibe en geluiden die je in die staat van zijn stoppen.

Het is een nummer dat rustig opbouwt en je na een twintigtal seconden erg benieuwd maakt naar de rest van de track. Er heerst een rustige, doch dynamische melodie in de track die de boventoon voert in het nummer. De geluiden zijn niet schreeuwerig en overheersen elkaar niet, al met al heeft het nummer een chille vibe. Naast die sfeer is het verfrissende aspect van dit nummer de snel wisselende en energieke overgangen. Die zorgen ervoor dat de luisteraar zijn aandacht goed erbij houd. Je kunt de track hieronder horen, met een kleurrijke video erbij, daarover vertel ik straks verder, neem hem eerst maar tot je op.. Enjoy!

Over de video

Ik had de taak om het nummer te releasen, dit wilde ik niet op al te simpele of doorsnee wijze doen. In plaats van enkel een cover te maken voor het nummer (die overigens op SoundCloud staat), besloot ik om een muziekvideo te maken. Dit deed ik door gebruik te maken van wat geïmproviseerd visueel vermaak en door editing-software op mijn mobiel te gebruiken.

De practical effects, om het zo maar even te noemen, had ik bij elkaar geraapt door mijn kamer te doorzoeken naar alles dat sfeervol is en/of licht geeft. Zo pakte ik een oude whiskyfles in de vorm van een schedel.. propte daar een led-koord in die ik op afstand kon besturen. Die zette ik op mijn kookplaat, deed kaarsjes ernaast voor de sfeer, zette mijn laptop-cover tegen de muur voor een effen achtergrond.. en als finishing touch zette ik mijn bluetooth box met lichten erbij. Ik liet de lichten van de box meedraaien met de muziek, en bij elke beat-switch veranderde ik settings van de lampen.

De software effects zijn natuurlijk ook belangrijk! Doordat ik nul ervaring had met video editing software was dit een uitdaging van jewelste. Ik had blijkbaar een app genaamd 'Youcut' op mijn telefoon staan, een divers programma voor video-bewerking. Vele effecten kwamen er aan te pas, glitch effecten, een schedel die bounced op de beat, strobe-flashes en ten slotte de video nog ingepakt met een passend begin en slot.. klaar is kees! Verder ga ik er niets over verklappen, bekijk daarvoor de video maar!
1
Geschreven door Jim Fastenau
Gepubliceerd op: 24 jan 2022
1
49
1

Comments

  • 22 juni
  • 0
Leuk artikel!
  • 22 juni
0

Recente en relevant artikelen