Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De betekenis van kleurgebruik in je huis

Een van de eerste dingen waar je over na moet denken bij het inrichten van je huis is de kleur. Naast dat je er een aantal jaar tegenaan zal moeten kijken, kan de kleur die je kiest voor in je huis ook veel effect op je hebben. In dit artikel lees je meer over de verschillende eigenschappen van kleuren, om jou te helpen bij het kiezen van een nieuw interieur.

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 28 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
77
0
Afbeelding door Andrea Davis via Unsplash
Een van de eerste dingen waar je over na moet denken bij het inrichten van je huis is de kleur. Welke kleur komt er op de muren? Welke kleur krijgen de meubels? Doen we alles in een kleur of gebruiken we vele verschillende kleuren? Naast dat je er een aantal jaar tegenaan zal moeten kijken, kan de kleur die je kiest voor in je huis ook veel effect op je hebben. Zo kan je rood een erg mooie kleur vinden, maar in je interieur kan veel rood drukte en onrust met zich meebrengen. In dit artikel lees je meer over de verschillende eigenschappen van kleuren, om jou te helpen bij het kiezen van een nieuw interieur.

Rood

Zoals je eerder hebt kunnen lezen kan de kleur rood drukte met zich meebrengen. Het is daarom raadzaam om de kleur rood met mate in je interieur te verwerken, zeker als je van nature al vrij druk bent. Rood kan daarentegen erg geschikt zijn voor mensen die energie nodig hebben en werkt daarom goed in bijvoorbeeld de werkkamer. Daarnaast kan rood veel warmte geven in je huis. Een rood gekleurde woonkamer kan je zelfs energiekosten besparen. In een rode kamer, voelt het namelijk voor je lichaam vaak warmer aan dan bij andere kleuren. Rood straalt kracht, motivatie, en passie uit en is in het kleurenpalet vaak erg dominant. De kleur rood stimuleert daarmee doelgerichtheid, vastberadenheid en leiderschap. Voor mensen die van nature erg rustig zijn kan een rode inrichting nieuwe energie bieden.

Wit

De meest gebruikte kleur voor op de muren is wit. Er zijn veel verschillende mogelijkheden en kleurtinten mogelijk wanneer je kiest voor een wit interieur. Wit wordt gezien als zuiver en brengt reinheid in je huis. Wit voelt vreedzaam aan en geeft de indruk dat de bewoner goed georganiseerd is en netjes werkt. Daarnaast heeft wit een neutraliserende werking. Let er dus op dat als je wit gebruikt samen met een andere kleur, dat de effecten van de andere kleur teniet worden gedaan. Te veel wit kan kil aanvoelen en het is daarom raadzaam om niet alles in dezelfde witte tint te schilderen.

Geel

Geel is een zeer vrolijke kleur, die energie geeft. Mensen die voor deze kleur kiezen zijn vaak extravert, intelligent, gezellig en communicatief. Geel heeft een actief karakter en stimuleert creativiteit. Geel geeft zelfs aan donkere ruimtes een zonnig en vriendelijk karakter. Geel is goed te combineren met verschillende kleuren, vooral donkere kleuren gaan goed samen met geel. Geel werkt ook goed in de werkkamer, omdat het creativiteit en concentratie stimuleert. Te veel geel kan daarentegen voor verwarring of zweverigheid zorgen, wanneer je enkel kiest om deze kleur te gebruiken. Kies daarom naast geel nog voor een andere kleur met een rustig karakter, zoals wit, grijs, bruin, of zwart.

Oranje

Oranje voelt als een zeer feestelijke kleur en is net als geel erg vrolijk. Te veel oranje kan je energie onttrekken en tot vermoeidheid leiden, maar bij matig gebruikt zorgt oranje voor blijdschap, motivatie, optimisme en welzijn. Oranje stimuleert het zelfvertrouwen en geeft een beter zelfbeeld. Het is een energieke kleur, die vaak wordt gebruikt door gezellige en intelligente mensen. Oranje is de kleur van doen en het stimuleert dan ook de spontaniteit en humor in mensen.

Blauw

Blauw is de kleur van de hemel. Het is een zeer verkoelende kleur en brengt veel vrede en rust met zich mee. Blauw stimuleert het zelfvertrouwen en het geloof in jezelf en in anderen. De kleur blauw stimuleert de communicatie en de zelfexpressie. Het opent de gees. Blauw geeft je meer gevoel voor muziek en kunst en de kleur voelt onbegrensd aan. Blauw is een analytische kleur en stimuleert voorzichtigheid. De kleur blauw op de muren maakt een kamer groter, en is daarom goed te gebruiken in kleinere ruimtes. Blauw geeft een schoon en fris gevoel en is daarnaast diplomatiek en helder.

Paars

De kleur paars wordt niet heel vaak gebruikt in een woning, en dat is echt een gemis omdat paars goede eigenschappen met zich meebrengt. Paars stimuleert de creativiteit en is de kleur van verandering. De kleur paars kan veel ontspanning bieden en geeft een gevoel van waardigheid en kracht. Daarnaast heeft paars veel karakter in de spirituele wereld en stimuleert het de spiritualiteit. Paars kan daarnaast heel troostend zijn.

Zwart

De kleur zwart is een erg donkere kleur en het wordt dan ook aangeraden om het te combineren met wat meer lichte kleurtinten. Zwart voelt erg chique aan en geeft een theatrale sfeer. Zwart heeft een mannelijke uitstraling en geeft spannende contrasten. Zwart staat voor macht, autoriteit en elegantie en een zwarte ruimte voelt tijdloos aan. Te veel gebruik van zwart kan echter een geassocieerd worden met de dood en somberheid.

Roze

De kleur roze is erg warm en voelt intiem aan. Roze staat voor de liefde en geeft ontspanning. De kleur roze biedt warmte, vriendelijkheid en tederheid. Daarnaast straalt de kleur vreugde uit. Hoewel roze vaak enkel wordt gebruikt in de babykamer is het ook een zeer goede kleur voor in de slaapkamer. In de woon- of werkkamer en in de keuken is de kleur ook goed te gebruiken, mits het gecombineerd wordt met andere kleuren.

Kies wat je mooi vind en wat bij jou past als persoon

Al met al zijn er erg veel opties, met allemaal verschillende eigenschappen. De ene persoon reageert beter op een meer agressieve kleur zoals rood, terwijl de andere persoon liever rust vindt in een zachte kleur blauw. Kies vooral een kleur die voor jou prettig voelt en die je mooi vindt om naar te kijken.

Bronnen en meer informatie

0
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 28 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
77
0

Recente en relevant artikelen