Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De religie van het Flying Spaghetti Monster

Flying Spaghetti Monster, de godheid van wat begon als een parodiërende religie en uitgroeide tot een sociale beweging. Het Flying Spaghetti Monster (FSM), waarvan men zegt dat het onzichtbaar is, wordt afgebeeld als een zwevende massa spaghetti noedels met een grote gehaktbal aan weerszijden van het lichaam en twee centraal geplaatste oogstengels.

Geschreven door Paulus Kieviet
Geschreven op: 4 nov 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
39
1
Afbeelding door William Farlow via Unsplash
FSM
Flying Spaghetti Monster, de godheid van wat begon als een parodiërende religie en uitgroeide tot een sociale beweging. De aanhangers, die zich Pastafarianen noemen, zouden in de tienduizenden zijn en bevinden zich voornamelijk in Noord-Amerika, West-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland. Het Flying Spaghetti Monster (FSM), waarvan men zegt dat het onzichtbaar is, wordt afgebeeld als een zwevende massa spaghetti noedels met een grote gehaktbal aan weerszijden van het lichaam en twee centraal geplaatste oogstengels.

De kerk
De kerk van het Flying Spaghetti Monster begon in 2005, toen Bobby Henderson, een recent afgestudeerde natuurkundige van de Oregon State University, een brief stuurde naar de Kansas Board of Education, die debatteerde over de opname van intelligente ontwerptheorieën in de klassen van de middelbare school over evolutie. In de brief, waarin de redenering die gebruikt werd om een wetenschappelijke basis voor intelligent ontwerp te beargumenteren werd geparodieerd, werd gesteld dat het onderwijs over intelligent ontwerp ook de alternatieve theorie moet bevatten dat het universum is geschapen door een Flying Spaghetti Monster. Henderson kreeg geen antwoord, en hij plaatste zijn brief op het internet, waar het veel aandacht van de bevolking trok. Er werden artikelen over de virale sensatie gepubliceerd in tal van kranten, en er begonnen fansites te verschijnen.

Grondbeginselen
De grondbeginselen van de religie, zoals die aanvankelijk in de brief van Henderson zijn uiteengezet en in zijn The Gospel of the Flying Spaghetti Monster (2006) verder zijn uitgewerkt, stellen dat de wereld is geschapen om ouder te lijken dan hij is en dat wanneer een wetenschapper een meting uitvoert, zoals koolstofdatering, om de leeftijd van een artefact aan te tonen, de FSM de resultaten verandert met zijn Noodly Appendage. Op dezelfde manier zou de zwaartekracht het gevolg zijn van het feit dat de FSM op mensen drukt. Piraten worden beschouwd als de eerste Pastafarians, en de opwarming van de aarde wordt verklaard als het resultaat van de afname van het aantal piraten sinds de jaren 1800. Pastafariërs worden aangemoedigd om zich te kleden in piratenregalia. Vrijdag wordt gevierd als de sabbat, en eind december wordt de feestdag gevierd. De gedragscode staat in de acht "I'd Really Rather You Didn'ts." Geloof is echter niet vereist van kerkleden, en dogma's worden verworpen.

Rituelen
Het pastafarisch geloof strekt zich uit tot een luchtige religieuze ceremonie. Pastafariërs vieren elke vrijdag als een heilige dag. Gebeden worden afgesloten met een slotverklaring, "R'amen" (of "rAmen"); de term is een parodische portmanteau van de termen "Amen" en "Ramen", verwijzend naar instant noodles en naar de "noodly appendages" van hun godheid. De viering van "Pastover" vereist het consumeren van grote hoeveelheden pasta, en tijdens "Ramendan" worden alleen Ramennoedels geconsumeerd; International Talk Like a Pirate Day wordt waargenomen als een feestdag.

Rond de tijd van Kerstmis, Hanukkah, en Kwanzaa, vieren Pastafarians een vaag gedefinieerde feestdag met de naam "Feestdag". Feestdag vindt niet plaats op "een specifieke datum, maar op de Feestdag zelf". Volgens Henderson, als Pastafarians "verwerpen dogma en formalisme", zijn er geen specifieke eisen voor de Feestdag. Pastafariers vieren de Feestdag op elke manier die ze maar willen. Pastafariers interpreteren het toenemende gebruik van "Happy Holidays", in plaats van meer traditionele groeten (zoals "Merry Christmas"), als ondersteuning van het pastafarianisme. In december 2005 wenste George W. Bush met zijn kerstwenskaarten voor het Witte Huis de mensen een gelukkige "vakantieperiode", waardoor Henderson de president een bedankbriefje schreef, inclusief een "vis"-embleem met het Flying Spaghetti Monster voor zijn limousine of vliegtuig. Henderson bedankte ook Walmart voor het gebruik van de uitdrukking.

Rechten Pastafariaten
Pastafariaten hebben in verschillende landen en jurisdicties wetten aangevochten die bijzondere voorrechten geven aan religieuze ideeën, praktijken of organen van aanbidding, vaak door erkenning als religie te zoeken, met wisselend succes. In 2011 mocht een Pastafariër in Oostenrijk een vergiet op zijn hoofd dragen op de foto van zijn rijbewijs, wat religieuze hoofddeksels toelaat voor officiële documenten, en het vergiet werd later erkend als religieuze hoofddeksels in Tsjechië, Nieuw-Zeeland en de Amerikaanse staten Massachusetts en Utah. De Kerk van de Vliegende Spaghetti Monster werd in 2016 in Nederland als religie geaccepteerd, en in datzelfde jaar werd het eerste wettelijk erkende Pastafarisch huwelijk in Nieuw-Zeeland gevierd.
1
Geschreven door Paulus Kieviet
Geschreven op: 4 nov 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
39
1

Comments

  • 12 nov
  • 0
Tja ik weet even niet wat ik hier nu over moet zeggen!
  • 12 nov
0

Recente en relevant artikelen