Artikel.nl




Editorial Approved Badge

De verborgen oplossing voor klimaatverandering | deel 2

Klimaatverandering is een hot topic dat steeds meer ter sprake komt. Wetenschappers vertellen ons dat als we niet stevig ingrijpen onze toekomst er wel eens heel anders uit kan komen te zien. Extremer weer, massale migratie, dode oceanen... Gelukkig zijn er tegenwoordig veel oplossingen. In dit artikel gaan we kijken naar nog een onder-de-radar oplossing.

Geschreven door Villa volta
Gepubliceerd op: 24 juni 2021
6
33
10
Afbeelding door Chase Baker via Unsplash

De industrie met de grootste impact

Als het gaat over 'oplossingen voor klimaatverandering' gaat het vaak over het overstappen op duurzame energie, recyclen van plastic en effectiever waterbeheer. Dit is allemaal van groot belang en inderdaad nodig in de strijd tegen klimaatverandering, maar er is iets dat mensen over het hoofd zien. Iets veel simpelers dan allerlei vergaande maatregelen nemen in je dagelijks leven kan leiden tot een veel grotere reductie van je CO2 footprint en het tegengaan van klimaatverandering, namelijk: het niet of nauwelijks meer eten van vlees of vis.

Niet de transportsector, niet de bouwsector, niet de fashion industrie, maar de voedselindustrie heeft de grootste impact om de natuur en het klimaat. Binnen deze industrie wordt het meeste water verbruikt, het meeste CO2 uitgestoten en gaat de meeste natuur verloren. Het eten van een McDonalds burger staat gelijk aan 2 maanden lang iedere dag douchen qua water dat ervoor nodig is. Mensen denken vaak dat de grootste vernietigende factoren voor de oerwouden het aanmaken van sojaplantages en het illegaal bomen kappen voor geld zijn, maar in feite is het woud-deel dat verloren gaat aan sojaplantages een fractie aan hoeveel woud er verloren gaat om ruimte te maken voor vee. Er loopt meer dan twee keer zoveel vee als mensen rond op de aardbol, die bovendien ook nog eens veel methaan en CO2 uitstoten.

Bewustwording

Ik wilt dit pas toen ik op Netflix de documentaire 'Cowspiracy' had gezien. In deze documentaires laten ze zien hoe de voedselindustrie de grootste invloed heeft op de wereld en hoe de grote bedrijven uit de industrie er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit nergens aan de grote klok wordt gehangen. Op de websites van vrijwel alle natuurorganisaties lees je nergens dat het wereldwijd consumeren van vlees en vis dé grootste oorzaak is van het habitatverlies voor wilde dieren, wat mogelijk komt doordat ze financiële belangen hebben bij de bedrijven uit de voedselindustrie.

De documentaire 'Seaspiracy' was nog eens een klap op de vuurpijl. Schokkende beelden van walvissen en dolfijnen die bruut worden doodgeknuppeld en vissen die massaal worden geslacht voor een bedrijf dat het 'duurzame visserij' label heeft gekregen en waarvan mensen denken dat ze 'duurzame vis' aan het eten zijn thuis. De grote visnetten schrapen over de bodem van de oceanen en vernietigen zo koraalriffen, en daarnaast worden haaien en walvissen vaak ook gevangen in deze netten. Wat mensen zich niet realiseren is dat 'walvisserij in Japan' en 'haaienvinnensoep in China' niet de grootste bedreigingen zijn voor deze soorten, maar bijvangst in de visserij. Als deze dieren op het schipdek komen, worden ze vaak terug de zee in gegooid, maar dan is het al te laat en zijn de dieren in de meeste gevallen al dood. Een zee zonder haaien zou betekenen dat het ecosysteem in de oceaan geen stand meer kan houden wat tot een drama zal leiden, en een zee zonder walvissen zou betekenen dat fytoplankton niet meer gevoed kan worden, terwijl fytoplankton verantwoordelijk is voor 70% van alle zuurstof in de wereld.

Oplossing

Sinds ik dit allemaal weet, ben ik zelf zo veel mogelijk vegetarisch gaan eten en probeer ik andere mensen ook aan te moedigen. Er liggen tegenwoordig gelukkig genoeg vlees- en visvervangers in de schappen van de winkels, ook staan ze steeds vaker op de menukaarten van restaurants. Op landelijke schaal doet Nederland het al best goed en staan we bovenaan het lijstje van landen waar de meeste vleesvervangers worden gegeten.
Er wordt ook steeds meer geëxperimenteerd met nieuwe vormen van voedsel. Zeewier, algen en insecten zijn bijvoorbeeld erg goede voedselbronnen die op dit moment nog nauwelijks op de markt verkrijgbaar zijn. In Wageningen University bijvoorbeeld worden regelmatig nieuwe voedselvormen gemaakt, wat dacht je van zeewierchips of meelworm-chocoladerepen.

Wees je dus bewust dat als je zelf al bezig bent met bijvoorbeeld korter douchen, je nog een veel grotere impact maakt door dat stukje vlees in te ruilen voor een vleesvervanger. Gelijk helemaal vegetarisch of veganistisch is niet reëel, maar door vaker plantaardig eten of voor een vleesvervanger kiezen maak je al een groot verschil.
6
Geschreven door Villa volta
Gepubliceerd op: 24 juni 2021
6
33
10

Comments

  • 26 juni
  • 1
De documentaires ook gezien. Zijn wel een eye-opener, al zijn ze volgens mij ook weer te eenzijdig bekeken.
1
  • 27 juni
  • 0
Ben ik mee eens inderdaad. Redelijk eenzijdig, maar toch een flinke wake-up call
  • 27 juni
0
  • 24 juni
  • 1
Super artikel weer Sem! En je hebt helemaal gelijk. Het is niet voor iedereen reëel om een vegetarische of veganistische leefstijl te hebben, maar het inderdaad belangrijk te realiseren dat de kleine beetjes ook al helpen voor het milieu. Iedereen kan zijn steentje bijdragen.
1
  • 24 juni
  • 0
Dankjewel! En klopt helemaal, af en toe niet voor vlees kiezen is ook impact maken inderdaad
  • 24 juni
0
  • 24 juni
  • 1
Ik eet nu zelf 1 a 2 dagen vegetarisch. Goed voor milieu, dier en mens.
Goed geschreven artikel om hierover te informeren.
1
  • 24 juni
  • 0
Bedankt voor je comment!
Inderdaad goed voor het milieu en ook voor je eigen lichaam.
  • 24 juni
0
  • 24 juni
  • 1
Ik zal in alle geval al wat korter douchen als dat inderdaad zo'n verschil al maakt. Goed geschreven. (Kom je ook eens op de koffie?)
1
  • 24 juni
  • 0
Hahah dat is mooi. Yes ik kom zeker☕
  • 24 juni
0
  • 24 juni
  • 1
Goed artikel voor de bewustwording. Ik wist het wel van de vee industrie maar niet van de duurzame visserij. Ik ben ook begonnen met het inlassen van vegetarische dagen. Ik ga de documentaires eens kijken, al lijken ze me ook heel confronterend.
1
  • 24 juni
  • 0
Klopt helemaal: de documentaires zijn confronterend maar ook een absolute eye-opener, wat maakt dat ik ze zeker aanraad. Goed dat je ook vegetarische dagen inlast; verkleint je CO2 footprint al een hoop
  • 24 juni
0

Recente en relevant artikelen