Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De vergeten leerlingen van het speciaal onderwijs - Persconferenties

Het Voortgezet Speciaal Onderwijs wordt maar al te vaak het "Vergeten Speciaal Onderwijs", wat in deze tijd duidelijk wordt in de persconferenties over Corona en de scholen.

Geschreven door Malina Oldenburg
Gepubliceerd op: 8 aug 2021
5
55
3
Afbeelding door Rubén Rodriguez via Unsplash
In de vele persconferenties dit jaar viel het mij -en waarschijnlijk meerdere leeftijdsgenoten in het vso- op dat er nooit wat over ons genoemd werd. Er wordt gezegd: "Alleen de basisscholen gaan weer open." of "Alleen de middelbare scholen gaan weer open." In de geschreven tekst wordt het vso in een adem genoemd met kinderopvang of basisscholen. Toevallig weet ik dat het vso in de meeste gevallen voor de overheid onder basisonderwijs valt (de reden dat leerlingen op het vso staatsexamen moeten doen), maar het blijft wel een middelbare school met leerlingen tot soms wel 21 jaar oud. Als onze lieve Mark Rutte en Minister de Jonge dan zeggen dat de middelbare scholen dicht blijven voor nog een maand, maar de basisscholen niet, is dat voor velen van ons niet voldoende informatie. Ook al vallen deze scholen onder het geldpotje ‘’basisschool’’, zijn het nog steeds wel leerlingen met leeftijden van middelbaar of zelfs hoger onderwijs, met dezelfde corona risico’s als hun leeftijdgenoten en niet die van lagere schoolkinderen. De meeste jongeren van hun leeftijd hebben, op basis van die risico’s, dit jaar de schoolbanken nog amper gezien, maar zij wel.
Op Donderdag 4 Februari kreeg ik een mailtje van mijn school dat wij weer open gingen, maar dit is van de officiële rijksoverheid webpagina:
Basisscholen en kinderopvang gaan open: Vanaf maandag 8 februari gaan de basisscholen weer open. Ook de kinderopvang en het speciaal onderwijs gaan weer open. De buitenschoolse opvang (bso) blijft dicht tot 1 maart. Ook middelbare scholen blijven dicht tot 1 maart. Het is belangrijk dat leraren en ouders weinig andere mensen zien. Dan verspreidt het virus zich minder snel.
Voor iemand op speciaal voortgezet onderwijs is dit erg verwarrend, met een stoornis of niet, dit is niet te overzien. Op dinsdag zegt de grote baas van het land op tv dat je tot 1 maart thuis moet blijven, maar 2 dagen later op donderdag zegt de school zelf dat je op 8 februari moet komen, hoezo verwarrend.
Een deel van de leerlingen op Vso scholen hebben een probleem met veranderingen. Ze hebben soms langer de tijd nodig om te schakelen en kunnen niet zo goed tegen het breken van patronen. De Covid-19 crisis is daarom voor deze groep een heftige tijd met veel out of the box momenten. Precies deze groep wordt hier vergeten. Ik vind dat niet alleen onverantwoordelijk, maar ook wreed. De jongeren die de meeste hulp nodig hebben worden genegeerd en geconfronteerd met onduidelijkheid.
‘En als het kan, gaan natuurlijk ook de middelbare scholen zo snel mogelijk weer open. Maar dat zal in ieder geval niet voor 1 maart zijn, dus na de voorjaarsvakantie, en altijd op anderhalve meter afstand.’
Dus als je dit als bijvoorbeeld een 5 havo leerling hoort op nationale tv, is het niet duidelijk dat precies jíj wel naar school moet, omdat jouw middelbare school onder het kopje basisonderwijs valt.
In dat zelfde document vind ik deze quote:
‘Wij denken dat het kan omdat bij de scholen we natuurlijk eigenlijk al de opening hadden gewild direct na de kerst. En gezegd hebben: we kijken nog naar één specifiek ding en dat is dat Britse virus en wat doet het onder kinderen. Want er waren aanvankelijk ook berichten dat het misschien zou leiden tot meer besmettelijkheid onder kinderen. En dat blijkt dus heel erg mee te vallen. En verder wisten we al dat het aantal gevallen van besmetting in het basisonderwijs, bij de lagere scholen, de basisscholen en bij de kinderopvang dat die beperkt zijn. Dus we denken dat dat verstandig kan.’
Hieruit kunt u opmaken dat Minister President Mark Rutte er zelf ook niet vanaf weet, of zich dom voor doet, over de oudere kinderen van het VSO die zich nu ook weer in de schoolbanken bevinden door deze beslissing. Even om uw geheugen op te frissen, de maximale leeftijd voor het vso is 21 jaar. Verder wordt ook genoemd dat de overheid de prioriteit geeft aan het openen van de basisscholen, niet het speciaal onderwijs. Het woord ‘speciaal onderwijs’ of überhaupt iets in die richting wordt in de hele live persconferentie niet één keer genoemd en het heeft meer dan 14.000 woorden.
Ze hebben het over kinderen, niet wetend dat een groep tieners met de grote van bijna 40.000 zitten te wachten op een antwoord. Ze worden vergeten. tussen de kleine kinderen gepropt en over het hoofd gezien in een enge, onvoorspelbare situatie met weinig houvast.
5
Geschreven door Malina Oldenburg
Gepubliceerd op: 8 aug 2021
5
55
3

Comments

  • 9 aug
  • 0
Mooi hoe je dit onder de aandacht brengt!

Het is zo lastig om voor elke doelgroep apart de regels sluitend te krijgen. Het ge - heen - en - weer vond ik ook heel erg vervelend. Zoiezo wel bijzonder dat VSO onder het kopje basisonderwijs valt trouwens, los van coronaregels. Zelf denk ik dat 'Rutte' en de rest het niet slecht hebben gedaan, ze hebben denk ik echt gehandeld naar de informatie die ze hadden. Het zou nooit Goed Genoeg zijn geweest voor iedereen.
De enige echte stomme zet in mijn ogen was het Dansen met Janssen om de jongeren over te halen zich te laten inenten. Meteen dezelfde avond al uit gaan, hutje mutje, terwijl iedereen hoort dat je pas na 2 weken maximaal beschermd bent. Nou ja, daar hebben we genoeg nawerking van gezien onder die doelgroep helaas.

Ik hoop zo dat we er echt snel uitkomen. Dat er ook zorg en aandacht zal zijn voor de nawerkingen psychisch, financiaal en sociaal voor ALLE doelgroepen! Want het is echt niet klaar als Corona onder controle is (lijkt) .


  • 9 aug
0
  • 9 aug
  • 0
Prachtig dat je hierover een artikel heb geschreven!

Kom je ook eens bij mij kijken?
  • 9 aug
0
  • 9 aug
  • 0
Goed van je dat je dit onder de aandacht brengt, inderdaad!
  • 9 aug
0

Recente en relevant artikelen