Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Disney opent eerste Avengers Campus: mooie belofte voor het park bij Parijs

In het Disney California Adventure Park (DCA), dat recht tegenover de allereerste Disneyland in Anaheim USA ligt, opende vorige week de eerste Avengers Campus. Altijd als er een nieuw themagebied opent, volg ik online graag de eerste bevindingen. Deze beloven veel goeds voor het Walt Disney Studios park in Parijs.

Geschreven door Chantal Louise
Gepubliceerd op: 11 juni 2021
7
178
7
Afbeelding door Steven Libralon via Unsplash

Walt Disney Studios Park | Disneyland Paris

In 2002 opende het tweede Disney Park bij Parijs, de Walt Disney Studios. Als groot Disney en Disneypark fan, moet ik helaas toegeven dat ik altijd een beetje teleurgesteld was in dit park. Natuurlijk vermaakten we ons er wel, maar het was altijd iets voor “erbij”. Minder sfeer, weinig echte thematisering en attracties in grote betonnen loodsen. Wel een paar goede attracties, maar ook die waar je wat sneller op uitgekeken was. En eigenlijk te weinig om echt een goede hele dag te genieten. Het was wat kaal. Toen wij in 2005 Walt Disney World voor het eerst bezochten, werd het verschil helemaal duidelijk.

In de loop der jaren zijn er in Parijs wel een aantal gebieden bij gebouwd of verbeterd, zoals de thema’s rond Ratatouille, Cars en Toy Story. Hierdoor krijg je een glimp van wat het zou kunnen zijn. Was het gehele park maar zo goed gethematiseerd. In het bestaan van het park is er altijd gedonder geweest met ingewikkelde financieringsconstructies waar verschillende partijen, waaronder Franse banken, bij betrokken waren. Daarnaast pompten enkele rijke oliesjeiks gelukkig nog wel geld in het park dat nog altijd geen winst maakte. In de documentaire reeks Disneys Engineers op Disney+ geeft ook Michael Eisner toe dat ze ons toen wel een beetje hebben afgescheept daar in Europe.

Sinds 2017 heeft de Walt Disney Company de touwtjes gelukkig weer in handen en beloofde deze tot mijn grote vreugde meteen een mega investering voor het park dat al ruim 10 jaar stil stond in ontwikkeling. Het park gaat voor een deel op de schop. Er zijn drie nieuwe themagebieden aangekondigd rond Marvel, Star Wars en Frozen. Het eerste gebied dat in 2022 zal worden opgeleverd is de Europese tegenhanger van Avengers Campus. Ook aan het Frozen deel wordt al gebouwd, deze opening zou in 2023 aan de beurt zijn. Waarover het tegenwoordig angstvallig stil blijft, is het Star Wars gebied. Er gaan hardnekkige geruchten dat Disney de bouw van dit themagebied of zal uitstellen, of het thema helemaal zal wijzigen. De opening van Galaxy’s Edge in Anaheim zou tegenvallende resultaten hebben. Het-virus-dat-niet-genoemd-mag-worden kan van invloed zijn op de beschikbare financiële middelen en het behalen van deadlines. In alle nieuwe correspondentie en gepubliceerde plannen worden tegenwoordig alleen nog maar de Marvel en Frozen themagebieden aangehaald. We wachten het maar in spanning af.

Avengers Assemble!

DCA heeft dus de Marvel primeur, want Avengers Campus is nu officieel geopend door Marvel acteurs Paul Rudd, Anthony Mackie en acteur/regisseur Jon Favreau. In dit nieuwe themagebied worden de superhelden van de toekomst opgeleid. Het is voor mij even wennen, omdat in Orlando als onderdeel van Universal het pretpark Islands of Adventure te vinden is. En dat park heeft een themagebied over, je raadt het al, de Marvel Comics. De Hulk rollercoaster staat bovenaan A. zijn achtbaanlijstje.

Dat wennen is snel over als je de eerste beelden van het themagebied ziet, want het is spectaculair. Het allereerste wat ik zag van Avengers Campus was een stunt Spiderman. Hij werd letterlijk vanaf het dak van een gebouw gelanceerd, deed al vliegende gracieus alle spideymoves en landde daarna op het dak van het gebouw aan de overkant. Zonder veiligheidskabels of wat dan ook. Hij vloog los door de lucht op gevaarlijke hoogte. Er zal hevige wind staan, of de katapult-slash-afschietinstallatie wijkt een paar graden af. Ik hoop dat de stuntmensen van het, inmiddels opgeheven, Moteurs... Action! Stunt spektakel in Parijs alvast hard aan het oefenen zijn als ze dit soort dingen moeten gaan doen. Dit is next level entertainment.

Naast onze vriendelijke buur Spiderman kun je ook kennismaken met de andere Avengers personages zoals Captain America, Black Widow, the Wasp, Black Panther en de Dora Milaje. Er zijn dagelijks actieshows om het publiek te imponeren met de kunsten van de Avengers. Dr. Strange geeft een interactieve demonstratie met veel special effects en illusies, o.a. door middel van beeldschermen en drones. Ondanks dat de voorstelling wat aan de lange kant lijkt,  is hij zeker indrukwekkend. De acteurs hebben de juiste moves van hun personage ingestudeerd en de gelijkenis met de films en series van het Marvel Cinematic Universe is treffend.

Eten, drinken en merchandise

Zoals we  gezien hebben in de Star Wars gebieden (Galaxy’s Edge) in beide USA parken, is ook voor dit gebied extra aandacht besteed aan gethematiseerde restaurants en kraampjes met de bijbehorende gerechten, snacks en drankjes. In de Pym Test Kitchen kun je, a la Pym particle, gerechten van formaat bestellen. Ik kijk vooral uit naar de celestial sized candybar! Voor het restaurant staat een enorme mobiele telefoon met daarop het menu, maar ook een SMS waarin Tony Stark (he’s alive!) al een nieuw hoofdkantoor in Parijs aankondigt. Het zijn details, maar hier is Disney goed in. Het Pym Tasting Lab serveert op dezelfde experimentele manier alcoholische dranken. Grappig dat je in dit gebied ook nog terecht kan voor shoarma, met een knipoog naar de eindcredits van de eerste Avengers film. Het schijnt dat de echte shoarmatent door Disney is gevraagd deze kar in het park te runnen.

Natuurlijk is er een heel scala aan passende merchandise ontworpen, waartoe de consument verleid wordt deze ter plaatse voor veel dollars aan te schaffen. Wie wil er nu niet een spidermanbril waarvan de ogen met kleine ledlampjes oplichten, spider-bot webshooters, funkopops of Thanos handschoen met lichtgevende infinity stones? Ook de nodige gethematiseerde kleding is volop verkrijgbaar.

Attracties

De trend die doorzet, is dat Disney veel meer inzet op de gehele beleving en niet zozeer op veel attracties. De Tower of Terror attractie was in aanloop naar deze plannen eerder al omgebouwd naar Guardians of the Galaxy: Mission Break Out! Daarnaast is er een nieuwe darkride genaamd Webslingers: a Spider-Man Adventure. Op zich een bekende attractie vorm, die we voornamelijk kennen van schietattracties. In plaats van op objecten op diverse beeldschermen te schieten, moet je nu ontsnapte spiderbots vangen in je web. Nieuw is dat je hierbij geen shooter, maar je handen moet gebruiken om virtueel webben af te schieten. Wie weet wordt er in de toekomst, net zoals gebeurde in de Star Wars gebieden, nog wel een enkele attractie geopend.
Deze nieuwe themagebieden zullen zeker weten het niveau van het Walt Disney Studios park weer gelijk trekken naar de kwaliteit en totale beleving die we van de Disneyparken gewend zijn.

Het duurt nog even, maar dan hebben we echt wat

Disney heeft met dit nieuwe themagebied weer laten zien de absolute top te zijn als het gaat om innovatie, ontwikkeling en thematisering van de parken. Naast Star Wars kennen we nu dus ook het Marvel themagebied en daarmee twee van de drie nieuw aangekondigde gebieden in Walt Disney Studios in Parijs. De webslingers attractie is al aangekondigd als onderdeel van Avengers Campus in Parijs. Daarnaast wordt de voormalig Rock ‘n Rollercoaster starring Aerosmith omgebouwd naar een Iron Man coaster. Hotel New York is inmiddels gethematiseerd naar “ the Art of Marvel” en weer te boeken. Als later ook het Frozen themagebied opent in Parijs, dan zal dat een primeur zijn.

Ik hoop dat de tegenhanger van Galaxy’s Edge er komt in Parijs. Een Millenium Falcon op ware grootte, X-wing fighters, stormtroopers in het wild, een cantina en ook nog een geweldige darkride als Rise of the Resistance, kunnen er naar mijn idee weleens voor zorgen dat alle Star Wars en attractieliefhebbers van Europa een vakantie gaan boeken naar het park. Deze nieuwe themagebieden zullen zeker weten het niveau van het Walt Disney Studios park weer gelijk trekken naar de kwaliteit en totale beleving die we van de Disneyparken gewend zijn. Het duurt nog wat jaren, maar dan hebben we eindelijk echt wat. Ik kan niet wachten!
Ben jij weleens in Disneyland Parijs geweest? Of zelfs in de parken in de USA? Ik ben benieuwd naar welk gebied of attractie jij het meeste uitkijkt, laat het mij weten in de comments!
7
Geschreven door Chantal Louise
Gepubliceerd op: 11 juni 2021
7
178
7

Comments

 • 25 juli
 • 1
Ooit in Disneyland Parijs en blijft magisch. Goed en leuk artikel.
 • 25 juli
1
 • 16 juni
 • 1
Klinkt goed. Het is helaas een tikkeltje te ver weg...
1
 • 16 juni
 • 0
Dat klopt helemaal. Daarom kijk ik er zo naar uit dat deze uitbreiding naar Disneyland Parijs komt. Is toch makkelijker dan jaren sparen voor een reis naar Amerika.
 • 16 juni
0
 • 16 juni
 • 1
Het is wat ver weg Californië, maar het klinkt weel erg gaaf. Ben wel een sin dinseyland Parijs geweest. Dan stelt de efteling toch maar erg weinig voor
 • 16 juni
1
 • 15 juni
 • 1
Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar door deze blog wil ik zeker een keer gaan.
 • 15 juni
1
 • 12 juni
 • 2
Goed geschreven. Ben nog in geen enkel van die parken geweest, maar ik ben een hevige Star Wars fan en ik hoop dat ze dat thema verder uitwerken want dat zou me enorm interesseren. Goed geschreven, je hebt een vlotte schrijfstijl.
 • 12 juni
2
Laad meer

Recente en relevant artikelen