Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Een beetje op een paard “hobbelen” kost echt wel energie!

‘Wat doe je voor sport?’, vragen mensen me vaak. ‘Paardrijden.’ antwoord ik dan. ‘Dat is toch helemaal geen sport?’ zie ik al in hun ogen. Nou, dat is het dus wel. De stelling luidt: paardrijden is geen sport. In het volgende betoog ga ik precies vertellen waarom dit niet waar is.

Geschreven door Linde van Lent
Geschreven op: 7 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
77
0
Afbeelding door Muye Ma via Unsplash
‘Wat doe je voor sport?’, vragen mensen me vaak. ‘Paardrijden.’ antwoord ik dan. ‘Dat is toch helemaal geen sport?’ zie ik al in hun ogen. Nou, dat is het dus wel. Ik begin er zelf meestal niet over, onder voorbehoud dat andere mensen dat ook niet doen. De stelling luidt: paardrijden is geen sport. In het volgende betoog ga ik precies vertellen waarom dit niet waar is.

Het paard draagt
Een veelgenoemd argument van de ‘tegenpartij’ is: ‘jij doet niks, dat doet het paard’. Hier hebben ze misschien deels wel gelijk in - ik draag, gelukkig, dat paard niet op mijn rug - maar dat betekent niet dat ik na mijn les niet moe ben. Paardrijden vergt best wel wat energie van mens, mentaal en fysiek. Mentaal moet je constant vooruitdenken en het paard begeleiden / sturen. Fysiek moet je meebewegen, in het zadel blijven zitten en nog veel meer.

Sporten geeft mensen vaak een tevreden gevoel. Het gevoel dat je een grote prestatie hebt geleverd, iets goeds gedaan hebt; je lichaam voelt op precies de juiste manier afgemat. Precies hetzelfde gevoel krijg ik bij paardrijden. Het geeft me voldoening en het voelt alsof ik vlieg op sommige momenten (ik wed dat mensen die aan voetbal doen, nooit dit gevoel hebben; althans, niet zonder een ongelukkige afloop).

Wedstrijden en plezier
Mijn tweede argument is dit: er zijn wedstrijden in paardrijden. Iemand zei ook ooit tijdens weer eens zo’n discussie over of paardrijden nou een sport is of niet: ‘er zijn wedstrijden in, dus wat dat betreft is het een sport. Maar als je het gewoon voor je plezier doet…’ Natuurlijk doe ik het voor mijn plezier, maar wat ik niet voor mijn plezier doe is iedere keer mensen vertellen dat het wel een sport is en dat ze anders zelf maar op het paard moeten gaan zitten.

De intentie van dit betoog / ieder betoog in het algemeen, is natuurlijk mensen overtuigen van je mening. Ik denk niet dat dit een mening onderdeel is. Ik mag dan wel sterk in mijn schoenen staan wat dit betreft en het mag ook allemaal heel subjectief klinken, maar het is toch echt een sport. Als je het online opzoekt, komt er ook gelijk te staan dat het een sport is.

Ik denk dat mensen het ook eens moeten relativeren. Zij zitten niet op dat paard, dus wat weten zij er nou van? Vanuit mijn standpunt is er een hele andere kijk dan vanuit dat van hen. Het zou mooi zijn als mensen de afweging zouden maken om toch hun trots opzij te zetten en toe te geven dat ze het verkeerd hadden.

Paardrijden is een sport
Soms zegt mijn gevoelswaarde mij ook dat het lijkt alsof ik met paardrijden minder actief ben dan met tennis, maar ik denk dat dit ook een weerspiegeling is van mijn omgeving. Hierin is mijn mening niet consistent met de werkelijkheid; het is soms allemaal een beetje oneigenlijk. Het is ook een soort paradox; ik weet / vind dat paardrijden een sport is, maar soms twijfel ik er wel aan (door andere mensen).

De stelling luidde: ‘paardrijden is geen sport.’ De strekking van dit betoog was mijn kant van het verhaal te laten horen en zo de lezer te overtuigen. Mijn conclusie: paardrijden is zeker een sport, alleen denkt een deel van de maatschappij hier niet zo over.
0
Geschreven door Linde van Lent
Geschreven op: 7 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
77
0

Recente en relevant artikelen