Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Effectief plannen

Je wil graag zaken gedaan krijgen. Je werkafspraken, het huishouden, boodschappen doen, sporten en wat tijd voor jezelf: het moet allemaal passen in de week. Hoe zorg je ervoor dat je tevreden bent met jouw week? Ik geef je tips voor een effectieve balans tussen inspanning en ontspanning.

Geschreven door Nuray Blekemolen
Gepubliceerd op: 6 juli 2021
4
46
6
Afbeelding door Jazmin Quaynor via Unsplash
De weekplanner
Heb jij al een weekplanner? Dit is echt het beste dat ik in tijden heb aangeschaft. Het geeft veel overzicht en daardoor rust in je hoofd. Persoonlijk vind ik de planner het fijnst als deze de mogelijkheid biedt om niet alleen per dag, maar ook per uur afspraken op te schrijven. Mijn eigen planner loopt van 7 uur 's ochtends t/m 23 uur 's avonds. Daarnaast is er vaak ruimte om ook de To Do's op te schrijven die niet per se op een bepaalde dag/tijd gedaan moeten worden. Je kan zelf kiezen of je deze (achteraf) ook in je weekoverzicht noteert, deze activiteiten nemen immers ook een deel van je tijd in.

Blokken maken
Voor mij werkt het fijn om blokken te maken. Welke dagen werk je? Hoe laat sta je op? Van hoe laat tot hoe laat ben je bezig met werk? Hoe laat plan je je pauzes in? Hoeveel tijd heb je 's avonds nodig om rustig te koken en te eten? Door dit alvast te noteren weet je zeker dat je niet over je eigen grenzen gaat. Je kan je dan houden aan wat voor jou goed voelt. Zodra een (werk)afspraak zich aandient, kan je kijken of dit binnen jouw blokken past (en ook nee zeggen als dat niet zo is).

Wanneer ben jij fit?
Handig om in je achterhoofd te houden is wat jouw natuurlijke ritme is. Ben jij 's ochtends fit op te werken of juist eerder 's avonds? Dit is voor iedereen anders. Als je de blokken indeelt naar wat voor jou prettig voelt, rol je veel makkelijker door de week heen.

Afspraken noteren / kleuren
Zelf gebruik ik een uitwisbare pen om mijn afspraken te noteren. Het gebeurt vaak genoeg dat je plannen wijzigen en op deze manier blijft het er allemaal netjes uitzien.
Aan het begin van de week, als je afspraken in je planner staan, kun je markeerstiften gebruiken om overzicht te creëren. Ik gebruik verschillende kleuren voor verschillende activiteiten. Ik gebruik deze bijvoorbeeld om verschillende soorten werkafspraken te markeren, maar je zou ook aparte kleuren kunnen gebruiken voor je sport/beweging, huishoudtaken en privé afspraken. Als je je planner openslaat zie je direct wat belangrijk is in die week.

Tip:
Bedenk bij elke afspraak die je opschrijft: Wil ik dit? Wil ik dit op deze dag/tijd? Is dit handig voor mij?

Momenten voor jezelf
Wat belangrijk is, is om jezelf niet te vergeten. Als je een druk leven hebt doe je er goed aan om van tevoren te bedenken op welke dagen/tijdstippen je je rust inplant. Voor je het weet staat je hele dag vol met afspraken en zit je 's avonds uitgeteld op de bank. Dat kan wel voor een keer, maar pauzes gedurende de dag en aan het eind van de dag zijn erg belangrijk! Zo laadt je op voor nieuwe activiteiten!

Schrijf alles op
Ik ben er een groot voorstander van om al mijn activiteiten op te schrijven, dus ook de dingen die 'nou eenmaal bij het leven horen'. Ik schrijf bijvoorbeeld het doen van de was op, het maken van een ommetje, tanken, werken in de tuin, boodschappen doen en ook koken en eten. Dit lijkt misschien onzinnig, maar het geeft een goed gevoel om aan het einde van de dag te zien wat je allemaal hebt gedaan. Daarnaast neemt het ook gewoon tijd in. Aan het einde van de dag weet je soms niet meer wat je allemaal hebt gedaan of waarom je nou zo moe bent. Bekijk je planner en je ziet: het is meer dan je denkt!

Energiegevers/energievreters
Heb je je weekplanner eenmaal in gebruik, dan is het ook leuk om aan het einde van een week eens te evalueren. Welke activiteiten geven je energie en welke activiteiten kosten je energie? Zijn er dingen die je wil aanpassen aan je blokken/activiteiten van de volgende week? Waar wil je meer tijd voor vrijmaken en wat zou je minder willen doen? De planning voor je volgende week kan er zomaar weer heel anders uit zien!
4
Geschreven door Nuray Blekemolen
Gepubliceerd op: 6 juli 2021
4
46
6

Comments

 • 7 juli
 • 1
Bedankt voor het delen, dit blijft zelf voor mij soms een uitdaging om het goed te doen. Terwijl ik het liefst alles zo gestructureerd mogelijk wil hebben. (kom je ook eens bij mij op de koffie)
 • 7 juli
1
 • 7 juli
 • 1
Ik plan erg veel, helpt mij enorm. Goed dat je tips met ons deelt in dit artikel!
 • 7 juli
1
 • 7 juli
 • 1
Goed artikel; ik heb laatst ook een weekplanner aangeschaft, alleen als dingen veranderen wordt het zo'n kliederboel hahah.
Zullen we elkaar trouwens volgen?
1
 • 7 juli
 • 0
Haha ja. Een uitwisbare pen is echt super handig. Maar als ik al heb gemarkeerd heb ik pech haha.
Ja ik zal je volgen!
 • 7 juli
0
 • 7 juli
 • 1
Hoe beter je je leven organiseert, hoe meer je rustig alles aankan, goed geschreven.
 • 7 juli
1
 • 7 juli
 • 1
Dit werkt inderdaad heel goed. Ik werk zelf volgens de “grip” methode, dat gaat nog iets verder dan “getting things done”, maar sinds ik op deze manier plan is mijn hoofd een stuk rustiger.
 • 7 juli
1

Recente en relevant artikelen