Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Studie- en organisatietips

Leren; het kan super leuk zijn, maar het kan ook moeilijk zijn om dit georganiseerd en effectief te doen. Voor je het weet is je informatie overal en nergens en de enige studietechniek die je gebruikt is je boek markeren. Dit kan beter én makkelijker. In dit artikel deel ik mijn tips makkelijker te leren en mijn leven beter te organiseren.

Geschreven door Madeleine --
Gepubliceerd op: 29 okt 2021
0
24
0
Afbeelding door Aaron Burden via Unsplash

Tip 1: Notion

Notion is voor mij de beste manier om mijn hele leven te organiseren. Notion is een applicatie waarin alles mogelijk is; samenvattingen maken, deadlines bijhouden, to-do lijstjes maken, recepten opslaan, bijhouden welke boeken je leest, enzovoorts...

Notion kan wel wat ingewikkeld zijn, het is namelijk geen kant en klaar format. Omdat je het helemaal zelf ontwerpt, kan je het dus afstellen naar jouw behoeftes. Wel zijn er ontzettend veel templates te vinden die jou hierbij kunnen helpen. Mijn tip is vooral om tutorials op YouTube te kijken, hierin wordt op een makkelijke manier uitgelegd hoe je kan beginnen met het gebruik van Notion.

Hier is een voorbeeld te zien van een deadline overzicht. Zo kan je in één keer zien wat je moet doen en voor wanneer je dit moet doen. Als je iets af hebt, kan je links het hokje aankruisen.

Tip 2: Anki


Anki is een computerprogramma om flashcards te leren door middel van herhaling. De gebruiker kan zelf flashcards maken in verschillende categorieën en op verschillende manieren en zichzelf daarmee overhoren. Wanneer je jezelf overhoort geef je aan hoe goed je die specifieke flashcard nog kent. Flashcards die je minder goed kent of fout had, komen vaker terug dan flashcards die je goed had. Op deze manier is het mogelijk om uiteindelijk alle flashcards heel goed te kennen.

Het is de bedoeling dat je dagelijks de flashcards oefent. Dit klinkt heftig, maar dit is het niet. Als jij op dag één 20 flashcards toevoegt, zal jij op die dag 20 flashcards krijgen. Bij elke flashcard heb je de volgende opties:
  • Opnieuw (<1 minuut), voor wanneer je het antwoord helemaal niet wist
  • Goed (<10 minuten), voor wanneer je het antwoord goed had, maar je de flashcards toch nog een keer wil herhalen die dag
  • Makkelijk (2 dagen), dan krijg je de kaart pas weer over 2 dagen te zien
Op dag 2 zijn de intervallen al weer anders. 'Opnieuw' blijft '<1 minuut', maar 'goed' wordt bijvoorbeeld 1 dag en 'makkelijk' bijvoorbeeld 4 dagen. Na 4 dagen krijg je die flashcards dus pas weer. Als je op dag 4 de kaart nog steeds makkelijk vindt, krijg je die kaart pas weer na bijvoorbeeld 1.5 week.

Je kan de intervallen tussen deze kaarten zelf instellen, dus als jij denkt dat 'makkelijk' op dag één, 5 dagen zou moeten zijn in plaats van 2 dagen, kan je dit zelf instellen.

Kortom; Anki laat kaarten zien wanneer je het mogelijk bijna zou vergeten, waardoor je herinnering elke keer getriggerd wordt. Hierdoor onthoud je de stof veel beter op lange termijn. Dit is niet iets wat je drie dagen voor je tentamen of toets moet doen. Het idee is dat je elke keer nieuwe flashcards maakt, waardoor je uiteindelijk alle stof kent.

Mocht je hier nog moeite mee hebben, zijn er genoeg uitlegfilmpjes te vinden op YouTube

Tip 3: papieren flashcards

Mochten de digitale flashcards via Anki niet jouw ding zijn, kan je altijd nog papieren flashcards maken. Ik gebruik papieren flashcards op verschillende manieren:
  • Het begrip op de ene kant en de uitleg op de andere kant
  • Een vraag over de stof verzinnen en het antwoord op de andere kant zetten
  • Alles wat er over één deelonderwerp te weten valt, op de flashcard zetten. Zo heb ik alle informatie over een onderwerp bij elkaar staan.



Laat het vooral weten in de reacties als je nog meer tips (of vragen) hebt!
0
Geschreven door Madeleine --
Gepubliceerd op: 29 okt 2021
0
24
0

Recente en relevant artikelen