Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Het jaarlijkse drama

De discussie die al jarenlang duurt. Moet er wel of geen vuurwerkverbod komen? Het is geen verrassing dat het afgelopen jaar deze discussie nog sterker heeft aangewakkerd.

Geschreven door Noa
Geschreven op: 19 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
13
0
Afbeelding door Marek Piwnicki via Unsplash
Het lijkt er zelfs op dat afgelopen jaarwisseling een keerpunt is geweest in de discussie over het vuurwerkverbod. Zo gek is dat toch ook helemaal niet? Want zoals het de afgelopen jaren is gegaan in Nederland met oud en nieuw kan gewoon niet langer. Hak de knoop door en laat er een vuurwerkverbod voor particulieren komen.

Ten eerste zorgt vuurwerk voor enorm veel schade. Er vinden veel branden plaats, ruiten van woningen exploderen massaal en er vallen abnormaal veel slachtoffers. De afgelopen twee jaar is het aantal slachtoffers elke jaarwisseling toegenomen. Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat het aantal vuurwerkslachtoffers in 2017/2018 circa 1200 was en in 2019/2020 is dit aantal zelfs toegenomen tot circa 1300 vuurwerkslachtoffers. Wat als dit aantal maar blijft stijgen? Dat is simpelweg gewoon te gek voor woorden! Gelukkig ziet ook de Nederlandse Vuurwerkbond (NVB) in dat dit niet langer kan. Zij hebben kritiek op de schade die jaarlijks plaatsvindt ten gevolge van vuurwerk. Zij benoemen daarnaast dat vuurwerk een grote impact heeft op het milieu en zij bekritiseren de grote hoeveelheid te zware consumentenvuurwerk dat te koop is. Ook steeds meer politieke partijen lijken de gevaren van vuurwerk steeds meer in te zien. Steeds meer partijen zijn voor het vuurwerkverbod omdat de negatieve gevolgen gewoon te groot zijn.

Daarnaast is het jaar 2020 een goede aanleiding om door te zetten met een vuurwerkverbod voor het hele land. In 2020 werd er gelukkig een vuurwerkverbod ingesteld en de effecten hiervan waren dan ook duidelijk zichtbaar. Het Oogziekenhuis Rotterdam spreekt van de rustigste nieuwjaarsnacht in tientallen jaren. Bovendien schrijft Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, dat het erop leek dat de coronamaatregelen in combinatie met het algehele vuurwerkverbod ervoor hebben gezorgd dat de ziekenhuizen en huisartsenposten niet extra waren belast. Ook hij roept om die reden het kabinet op om op basis van deze resultaten door te pakken met het definitieve verbod op vuurwerk met oud en nieuw. Het begin is al gemaakt en wie a zegt, moet ook b zeggen. Uit allerlei statistieken blijkt dat een vuurwerkverbod allerlei positieve gevolgen zou hebben, waaronder veiligheid er één van is. En veiligheid is iets dat hoe dan ook gewaarborgd moet kunnen worden.

Gelukkig zien we dat niet alleen leden van het Veiligheidsberaad, maar ook een groot deel van de Nederlanders, voor een vuurwerkverbod is. Uit een representatieve peiling van DVJ Insights blijkt, mede door de effecten van het vuurwerkverbod van afgelopen jaar, dat enorm veel mensen zijn overgehaald voor een definitief vuurwerkverbod. Uit deze peiling volgt namelijk dat ruim 61 procent van de meer dan 1000 ondervraagden voor een vuurwerkverbod voor particulieren is. Belangrijke redenen hiervoor zijn de extreem hoge hoeveelheid incidenten tegen hulpverleners en de fatale brand in Arnhem.

Wat ook belachelijk is, is dat het aantal geregistreerde incidenten met geweld tegen hulpverleners maar niet afneemt. De prioriteit van de politie ligt op het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Bovendien beschermen zij de hulpverleners. Helden, dat zijn het. Zij proberen ons land zo veilig mogelijk te houden, maar desondanks hun goede daden moet de Nationale Politie vaak ingrijpen doordat jongeren de brandweer bekogelen met stenen en vuurwerk. Ter illustratie werden er afgelopen jaarwisseling veel hulpverleners belaagd in Katwijk en Den Haag. Evenzeer is ook de politie regelmatig doelwit van geweld en vuurwerk. Dit moet echt anders. Zij hebben het beste met ons voor, hulpverleners die gewonden naar het ziekenhuis willen brengen. Zij verdienen het helemaal niet om op deze manier behandeld te worden. Het vuurwerkverbod zal hier tegen helpen, omdat als er gedreigt wordt met vuurwerk, deze mensen direct een boete krijgen en wellicht opgepakt worden.

Maar, hoe zit het dan met de voorstanders van het vuurwerk? Éen van de voorstanders die strijdt voor het behoud van het afsteken voor vuurwerk is Ron Brinkman. Zo zegt Brinkman het volgende: 'Vuurwerk afsteken met oud en nieuw is traditie.' Maar ja, is het niet zo dat oud en nieuw een feest moet zijn? De overlast die er ontstaat als gevolg van het afsteken van vuurwerk is immers exceptioneel. Het willen afsteken van een beetje vuurwerk, waardoor onze veiligheid onder druk komt te staan wegen helemaal niet tegen elkaar af. Een traditie hoort leuk en gezellig te zijn, we horen ons dan ook zeker niet onveilig te voelen. Niet alle tradities zijn per definitie goede tradities. Tradities kunnen toch ook veranderen?

Ook is het zo dat een particulier vuurwerkverbod niet betekent dat er helemaal geen vuurwerk meer is. Er kunnen altijd naar alternatieven worden gezocht, denk bijvoorbeeld aan prachtige vuurwerkshows in gemeentes. Deze gemeentes krijgen subsidies van de overheid om geweldige vuurwerkshows te organiseren. Iedereen kan dan gratis naar vuurwerk kijken! Kost je nog geen eens geld ook, daar kun je weer wat nieuwe kleding van kopen. Ik snap heel goed dat mensen die tegen het vuurwerkverbod zijn zeggen dat het niet hetzelfde is. Een vuurwerkshow waarbij je zelf geen vuurwerk mag afsteken, saai hoor ik je denken. Maar een vuurwerkshow hoeft helemaal niet saai te zijn! Daarbij voorkom je ook nog één tientallen ongelukken. De traditie blijft op die manier een traditie. Dit is een oplossing voor beide partijen: zowel voor voor- en tegenstanders van het vuurwerkverbod. De voorstanders van het vuurwerkverbod ervaren minder onrust, schades en een veiliger gevoel met aan de andere kant de tegenstanders, die nog steeds hun vuurwerk kunnen bekijken.

Uit dit alles blijkt dat een particulier vuurwerkverbod de juiste oplossing is. Een vuurwerkverbod voor particulieren zorgt ervoor dat hulpverleners minder zullen worden bekogelt. Als laatste zullen ziekenhuizen en huisartsenposten niet extra worden belast aangezien er veel minder vuurwerkslachtoffers zullen vallen. Veiligheid staat boven alles, ook boven een jaarlijkse traditie.

Bronnen: Opnieuw stijging slachtoffers door vuurwerk, helft was omstander | RTL Nieuws Wel of geen vuurwerk? Voor- en tegenstander strijden (metronieuws.nl) Veel schade door illegaal vuurwerk - InFinance De 16 argumenten voor/tegen verbod vuurwerk - KritischeHouding.nl Nederland lijkt om: meerderheid voor vuurwerkverbod | RTL Nieuws
0
Geschreven door Noa
Geschreven op: 19 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
13
0

Recente en relevant artikelen