Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Hoe kan jij door je mindset te veranderen positiever omgaan met een chronische ziekte?

Misschien herken je het woord chronisch? Dan ben je net als ikzelf en vele anderen iemand die waarschijnlijk elke dag opstaat en gaat slapen met zichtbare of onzichtbare pijn of beperkingen.

Geschreven door Fany Van Hemelen
Gepubliceerd op: 28 juni 2021
30
217
36
Afbeelding door Hello I'm Nik via Unsplash
Wat is een chronische ziekte?
Volgens Wikipedia is de definitie van een chronische ziekte:
  • Een chronische ziekte is een ziekte die lange tijd voortduurt. In Nederland wordt, afhankelijk van de ziekte, een termijn van het aanhouden van de klacht van langer dan zes weken tot zes maanden gehanteerd. In Vlaanderen hanteert het RIZIV de definitie "een ziekte die een continue of repetitieve behandeling van minstens zes maanden noodzaakt.


Mijn verhaal

Ik heb op mijn 18de een zwaar verkeersongeval gehad en heb daarna een waslijst aan klachten gekregen. Mijn lijf is immers hardhandig dooreen geschud en uiteindelijk ben ik nu geplaagd door fysieke letsels, fibromyalgie, chronische migraine en zenuwpijn.

Ben ik dan nu zielig thuis aan het rondhangen op de bank?

Nee hoor, ik leef door omdat ik zelf de baas over mijn leven wil zijn. Ik weet het wel, iedereen is anders en voor sommige is medicatie een stuk van de oplossing maar voor mij blijkt dit niet echt te helpen.

Ik wil dit hier delen omdat ik graag anderen een hart onder de riem wil steken. Toen ik jaren geleden het woord fibromyalgie opgeplakt kreeg, kende bijna niemand dit en dit is nu wel anders. Ik ben toen zelf op zoek gegaan naar antwoorden en ik heb van alles uitgeprobeerd. Van medicatie tot alternatieve therapieën, het kon niet gek genoeg zijn, diverse rare en gewone methoden heb ik uitgetest omdat ik alles wou doen om te genezen. Geld vloog door deuren en ramen en jammer genoeg werd ik niet beter.

Amper twee millimeter betekende het verschil tussen lopen en niet lopen na mijn verkeersongeval. Elke dag ben ik dus dankbaar dat ik niet in een rolstoel zit en ja ik kan niet meer fietsen of springen en lekker twisten na een dubbele bekkenbreuk hoort er voor mij ook niet meer bij. Toch mag ik happy zijn dat ik er nog steeds ben en mag genieten van de kleine dingen.

Opgeven staat niet in mijn woordenboek en ik ben steeds blijven werken en mijn huishouden blijven doen. Dit is zeker niet altijd gemakkelijk maar ik weiger een slaaf van mijn kwalen te worden.

Het is hier dat je mindset om de hoek komt kijken. Natuurlijk ben ik soms ook boos als ik weer eens geconfronteerd word met pijn of problemen maar bij de pakken blijven neerzitten heeft nog niemand geholpen.
Wat is je mindset en waarom is deze bij een chronische aandoening zo belangrijk?

Een mindset is een manier van redeneren. Dit denkpatroon zorgt er onder andere voor hoe iemand omgaat met tegenslagen en situaties. Je mentaliteit is een belangrijk deel van wie je bent. De wijze waarop deze overtuigingen zich verder ontwikkelen bepaalt mee hoe jij kijkt naar je kwaliteiten en talenten. De stijl van je mindset bepaalt voor een groot deel je gedrag. Je denkbeeld bestaat immers niet uit de waarheid maar uit opvattingen van jezelf. Wanneer je zeker bent dat: "The sky is the limit", dan is niets onmogelijk, sterker nog misschien is the sky wel niet the limit. Carol Dweck, een Amerikaanse professor in de psychologie, omschreef mindset als twee verschillende denkstijlen om mee in het leven te staan. Je hebt namelijk een fixed mindset of een growth mindset. Ook al vertel ik je in dit artikel niet uitgebreid over de verschillen tussen beide dan is het je waarschijnlijk al duidelijk dat bij chronische issues de groei of positieve mindset een grote aanrader is.

In het leren omgaan met al mijn issues is de groei mindset een belangrijke hulplijn. Volgens Charlotte Labee worden we ook geboren met deze manier van denken maar onze ervaringen kunnen ook onze denkstijl wijzigen.

Ik ben dus heel erg bezig met te kijken naar wat ik nog wel kan en niet wat ik mis. Gisteren werd ik om zes uur al wakker van de pijn. Ideaal dus om een nieuw artikel te schrijven. Kniezen helpt immers niet…
Bij een positieve kijk vertrek je vanuit de mogelijkheden en niet vanuit de limieten.

Wanneer je vanuit dit idee je ziekte of pijn benadert is er gewoon veel meer mogelijk. We kunnen onze hersenen immers trainen en nieuwe verbindingen laten maken. Als je kijkt vanuit elke uitdaging als een kans om nieuwe talenten te ontwikkelen, te leren of jezelf te verbeteren dan maakt dat een groot verschil.

Kort door de bocht gezegd denkt iemand met een fixed mindset dat alles is wat het is, het pakket capaciteiten ligt vast, is aangeboren en je kan niets veranderen. Bij de growth denkstijl weet je dat alles maakbaar is en dan is er geen grens.

Nu heb je immers een kans en dat verandert alles. Ik heb zelf ook ondervonden dat het zeker niet altijd is hoe jij je perfecte leven had gezien maar kijk maar naar enkele ongelooflijke voorbeelden als Marieke Vervoort en Marc Herremans en dan weet je wat ik bedoel.

Natuurlijk word ik terug gefloten en ik heb al meermaals serieuze verwittigingen gehad maar ik ben er zeker van dat ik zonder te werken aan mijn mindset niet verwezenlijkt had wat ik tot nu toe al bereikt heb.

Waarmee ik niet wil zeggen wat iemand anders moet doen of voelen want ieder lichaam en elke situatie is anders. Maar er zijn altijd lichtpuntjes of alternatieven te vinden in elke situatie. Wanneer je de hoop opgeeft, is het pas echt kommer en kwel.

Heel lang zag ik al mijn chronische beperkingen als de vijand maar ondertussen weet ik dat het me ook wel wat moois bracht. Ik heb namelijk geleerd om door een andere bril naar de wereld te kijken en meer leren relativeren.

Een aantal jaren geleden wist bijna niemand bijvoorbeeld dat ik fibromyalgie had omdat ik niet in het vakje van aansteller geduwd wilde worden. Totdat ik zag hoe belangrijk het is om te tonen wat nog wel opties zijn.

Van al die trieste verhalen wordt immers niemand gelukkig. Een streepje positiviteit meekrijgen kan veel betekenen als je na een diagnose moet bekomen van het slechte nieuws.

Vaak lees je dat mensen met een chronische beperking precies niets meer kunnen en het elke dag alleen maar slechter gaat. Ik wil net laten zien dat je leven inderdaad anders wordt en nee een wondermiddel bestaat er niet maar het delen van onze verhalen zorgt voor verbinding, troost, steun en hoop.

Chronische ziektes of pijn zijn geen pretje en ze kunnen je het ontzettend zwaar maken maar het hoeft zeker niet enkel ellende te betekenen.

Op een dag besloot ik om mijn verhaal net wel te vertellen omdat dit aantoont dat je met je mindset veel invloed hebt op wat je voelt en denkt. Je reactie zal ook compleet anders zijn bij de fixed of growth denkstijl.



Conclusie:
-Kortom, je mindset maakt een wezenlijk verschil.

-Wanneer ik kijk naar wat ik kan, ben ik blijer dan als ik zeur over dat wat allemaal niet meer mogelijk is.

-Ik zoek activiteiten om mezelf in de flow te brengen. Schrijven is voor mij één van de dingen die maakt dat ik mijn pijn of last vergeet.
-Ik concentreer me op andere zaken die al mijn aandacht opeisen en zo zet ik de alarmbellen even op pauze.

Toen ik na een operatie ook nog zenuwpijn kreeg ontdekte ik nogmaals hoe belangrijk je mindset is. Mijn hersenen geven immers voortdurend een pijnsignaal af en om dit te onderdrukken zijn medicijnen slechts lapmiddelen. Je lichaam went immers aan medicatie en vraagt steeds meer en ik wou niet als een zombie eindigen. Ik train nu mijn geest om de pijn te negeren.

Klinkt dat zweverig of denk je bij jezelf: "Dit kan ik nooit" , wees dan niet bang. Iedereen kan zijn mindset veranderen en elk stapje vooruit is zeker een pluspunt. Begin gewoon vandaag en het kan alleen maar beter worden.

Elk moment is een nieuwe kans en je mindset blijf je heel je leven lang verder ontwikkelen. Neuroplasticiteit is de boeiende reden waarom we deze mooie weg kunnen blijven afleggen en als het nodig is kunnen we onze koers steeds aanpassen.

Mijn levensmotto is immers niet voor niets:
"Wat je overkomt, heb je vaak niet in de hand maar hoe je ermee omgaat wel."

De positieve benadering die gericht is op groei en verandering is zo boeiend en krachtig zodat deze niet alleen bij chronische ziektes een aanrader is.

Hopelijk heb ik je overtuigd en wil je meer lezen over hoe ik omga met mijn issues en mijn mindset. Geef dit dan zeker weer in je reactie.

Als je zelf ook de 'gelukkige bezitter' van een chronische aandoening bent, hoor ik graag jouw tips omdat we samen het leven toch een beetje mooier of op zijn minst draaglijker kunnen maken.
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Chronische_ziekte https://www.charlottelabee.com/wat-is-het-verschil-tussen-growth-mindset-en-fixed-mindset/ https://www.vernieuwenderwijs.nl/growth-mindset-wat-waarom-en-hoe/ https://www.mindsethealth.com/matter/growth-vs-fixed-mindset
30
Geschreven door Fany Van Hemelen
Gepubliceerd op: 28 juni 2021
30
217
36

Comments

  • 29 sep
  • 0
Mooi om dit te delen.
Een goede mindset doet bijzonder veel.
Je bent een toppertje.
  • 29 sep
0
  • 15 sep
  • 0
Mooi, Fany!
  • 15 sep
0
  • 10 sep
  • 0
Wat mooi dat je je eigen verhaal deelt en ondanks tegenslagen zo positief bent. Mindset is inderdaad alles :)
  • 10 sep
0
  • 10 sep
  • 0
Wat mooi om te lezen dat je, ondanks tegenslagen, zo lekker positief in het leven blijft staan. Kijken naar wat wel kan Genieten van wat wel lukt en wat je wel hebt. 👍💪
  • 10 sep
0
  • 8 sep
  • 0
Ik heb vanaf mijn 4de jaar een chronische ziekte. Zeker in mijn kindertijd was dat niet altijd leuk, omdat je dan veel dingen niet mee kunt doen. Maar eigenlijk zie ik het eerder als een zegen, omdat je van veel meer dingen leert te genieten. Je bent sneller dankbaar voor dingen die voor anderen heel normaal zijn. Goed dat je onder de aandacht brengt dat je manier van denken verschil maakt voor je levensgeluk. Dat geldt eigenlijk natuurlijk voor iedereen ;)
0
  • 8 sep
  • 0
Klopt volledig xxx
  • 8 sep
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen