Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De top vijf levenslessen van stervenden

De Australische palliatief verpleegster Bronnie Ware verzorgde stervenden tijdens hun laatste levensfase. Ze voerde indringende en openhartige gesprekken met hen. Veel mensen keken achteraf met spijt terug over gemaakte levenskeuzen. Vaak waren dit herhalende thema's. De inzichten en lessen veranderden haar eigen leven. Ze schreef er een boek over. 'The top 5 regrets of the Dying'.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 7 juni 2022
6
440
6
Afbeelding door Ýlona María Rybka via Unsplash

Een Must read voor ons levende zielen

Bronnie herkende het belang om iets te doen met deze grote verzameling van spijtuitingen. Omdat je er zo enorm veel van kunt leren.

Stervenden hebben namelijk geen enkele reden om iets te verbergen, mooi te praten of te verbloemen. Ze brengen een boodschap recht uit het hart over dingen die ze zelf graag anders hadden gedaan. Omdat er geen plan B meer is. Enkel een ultieme, vaak pijnlijke waarheid. Waar wij levenden iets mee zouden moeten doen. Zodat we misschien niet in dezelfde valkuilen stappen. Haar boek is daarmee een louterend testament gericht aan de lezer.

Het is een van de meest inzichtrijke en aangrijpende boeken die ik ooit heb gelezen. Het liet een blijvende indruk bij mij achter. Daarom deel ik de inzichten hier graag bondig met jullie.

5. Ik zou willen dat ik mezelf wat meer geluk had gegund

Veel mensen realiseerden zich pas aan het einde van hun leven dat Geluk voor een groot deel een eigen keuze was. Bijvoorbeeld hoe je naar de dingen en naar mensen kijkt. Dat je zelf kunt kiezen hoe je met een situatie of mensen om wilt gaan. Of juist om daar niets mee te doen. Ze hadden liever de focus gelegd op dat wat goed ging, in plaats van wat er niet zo lekker liep. Waarom hadden ze eigenlijk niet veel meer gelachen en gelééfd. En naar hun hart geluisterd in plaats van naar hun hoofd?
Afbeelding door Duncan Sanchez via Unsplash

4. Ik zou willen dat ik meer contact had gehouden met mijn vrienden

In de waan van de dag verkeren. Verstrikt zijn in de dagelijkse gang van zaken waardoor er blijkbaar geen tijd lijkt te zijn om die waardevolle vriendschappen in stand te houden waardoor ze verwateren. We herkennen het allemaal. Maar als mensen met hun eigen dood worden geconfronteerd, blijkt dat degenen die hun na aan het hart liggen pas echt de waardering krijgt die het verdiend. Liefde en innige relaties is al wat er aan het eind nog toe doet.
Door eerlijk te zijn worden gezonde relaties bevestigd. Ongezonde relaties verdwijnen zo uit je leven.

3. Ik zou willen dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten

Veel van de stervenden realiseerden zich pas op hun sterfbed dat ze hun gevoelens te vaak hadden onderdrukt. Niet alles werd bijvoorbeeld uitgepraat in een relatie. Later bleek dat sommigen zelfs ziektes hadden ontwikkeld als gevolg van opgekropte emoties en wrok. We hebben geen invloed op het gedrag en de reacties van anderen. Maar we kunnen zelf wel eerlijk zijn tegenover anderen, hoe moeilijk dat ook kan zijn. Uiteindelijk komt dit de relatie ten goede. Gezonde relaties worden zo bevestigd en ongezonde relaties verdwijnen uit je leven. Door altijd eerlijk te zijn kun je alleen maar winnen.

2. Ik zou willen dat ik niet altijd zo hard had gewerkt

Afbeelding door Marten Bjork via Unsplash
Dit zei vrijwel elke mannelijke patiënt maar ook veel vrouwen die Bronnie sprak. Ze brachten te weinig tijd door met hun kinderen waardoor ze een deel van hun jeugd hadden gemist. Alleen maar omdat ze altijd met het werk bezig waren. Ook met hun partner brachten ze te weinig tijd door en kreeg maar zelden echt attentvolle aandacht. Bronnies tip: Vereenvoudig je levensstijl en maak bewuste keuzes. Zo maak je het jezelf mogelijk om van minder rond te komen waardoor je meer ruimte in je leven creëert. Dat maakt dat je je gelukkiger voelt en meer open staat voor nieuwe mogelijkheden.
Gezondheid geeft je enorm veel vrijheid, iets wat weinig gezonde mensen zich realiseren

1. Ik zou willen dat ik meer mijn eigen leven had geleefd, in plaats van wat anderen van mij verwachtten

De meest genoemde spijtuiting onder zowel vrouwen als mannen. De mensen keken terug op hun leven en realiseerden zich dat er maar weinig van hun dromen zijn vervuld. Met name omdat ze vaker dingen deden die anderen van hen verwachtten, in plaats van de dingen te doen die ze zelf graag wilden. En vanaf het moment dat je gezondheid achteruit gaat, is het te laat. Gezondheid brengt enorm veel vrijheid met zich mee, iets wat maar weinig gezonde mensen zich realiseren.
Afbeelding door Jan Tinneberg via Unsplash
De Nederlandse versie van het e-boek van Bronnie Ware vind je hier.
Haar (Engelstalige) Blog lees je hier.

Meer van deze auteur

Afbeelding door Dane Deaner via Unsplash
Inmiddels woon ik al weer bijna drie jaar als homesteader in een Hongaarse hoeve. Als veertiger bracht ik een ingrijpende koerswijziging aan in mijn leven. Een langgekoesterde wens ging daarmee in vervulling. Wanneer je mij vijf jaar geleden gezegd zou hebben dat ik nu dit leven zou leiden, had ik je niet geloofd. Zoiets gaat echter nooit vanzelf. Een bijzonder coach gesprek was doorslaggevend.

Tegenwoordig regeert de macht van het geld onbedreigd. Bijna iedereen besteedt zijn of haar leven aan het ruilen van uren, dagen, weken, maanden en uiteindelijk jaren voor geld. Om een ​​'comfortabele' levensstijl te leiden. Terwijl we hier druk mee bezig zijn raken we maar al te vaak verstrikt in de illusie dat we eigenlijk nooit genoeg geld hebben.

Deze eenvoudige vraag stelt een kleine jongen zijn vader op een goede dag. Het leidt tot een onverwachte gebeurtenis. Graag deel ik die hier met je. Het levert een aangrijpend verhaal op dat ik vaker hoorde, maar dat elke keer weer een diepe indruk op mij weet te maken.
6
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 7 juni 2022
6
440
6

Comments

 • 18 juni
 • 2
Fijn artikel, weer een eye opener!
2
 • 23 juni
 • 0
Bedankt voor je compliment, fijn dat je mijn artikel waardeert!
 • 23 juni
0
 • 8 juni
 • 2
Omdat ik dit graag lees en iedere keer weer wat bijleer!
2
 • 8 juni
 • 0
Fijn Francois!
 • 8 juni
0
 • 7 juni
 • 2
Bedankt voor deze mooie levensles en tip om het boek te lezen!
2
 • 8 juni
 • 0
Thanx;-)
 • 8 juni
0

Recente en relevant artikelen