Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Hoe kun je paardenbloemvlekken verwijderen uit kleding?

Het is een mooie zomerse dag en je kind of kinderen zitten heerlijk in de tuin bloemetjes te plukken. Het op eerste ogenblik een zeer onschuldig karweitje, dat prima met nette kleding kan worden uitgevoerd. Echter, sommige bloemensoorten, waaronder de paardenbloem, bevatten sappen die vervelende vlekken achterlaten, wanneer ze in de kleding terecht komen.

Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 23 juni 2021
4
719
6

De paardenbloem

Vanaf april kun je in Nederland weilanden tegenkomen die geheel, geel gekleurd zijn. Deze kleur is afkomstig van de paardenbloem. De zeer algemene soort is een bekende vertegenwoordiger van de composieten. Er zijn ruim 200 verschillende soorten paardenbloemen. De bloem bestaat uit een rozet met grote veerachtige bladeren, een onvertakte bladloze stengel en een bloemhoofdje, met daarop honderden lintbloemen. Bijnamen van de paardenbloem zijn onder anderen hondstong in Drenthe en hynsteblom in Friesland.

Melksap van paardenbloemen

Het melksap dat in de holle stengels van de paardenbloem zit kan bruine vlekken in kleding veroorzaken. Deze vlekken zijn erg hardnekkig en moeilijk te verwijderen. Het melksap van een paardenbloemen lijkt op latex , waar ze rubber van maakten. In de voormalige Sovjet-Unie is destijds geprobeerd rubber te maken van het melksap van paardenbloemen. Het experiment bleek alleen geen groot succes, omdat bleek dat er 1 hectare vol met paardenbloemen nodig is om 150 kg rubber te maken. Een hectare aan rubberbomen zorgt voor ruim 2000 kg aan rubber. Het melksap van de paardenbloem heeft ook een geneeskrachtige werking en kan onder anderen gebruikt worden voor het aanstippen van wratten.

Vlekken van paardenbloemen verwijderen

Het verwijderen van paardenbloemvlekken in kleding is een lastig karweitje. De kans van slagen zal ster afhankelijk zijn van het materiaal waar de kleding van gemaakt is. Daarnaast zijn verse paardenbloemvlekken beter te verwijderen dan vlekken die al enkele dagen zijn ingedroogd. Een groot misverstand is dat het desbetreffende kledingstuk zo snel mogelijk met warm water uitgespeld moet worden. Door het kledingstuk gelijk in aanraking te brengen met warm water, kunnen eventuele eiwitten die zich in de substantie van de vlek bevinden stollen. Hierdoor gaan ze zich stevig hechten aan de stof, waardoor de vlekken nog moeilijker te verwijderen zijn.

Vlekken verwijderen met wasbenzine

Een effectief middel om de vlekken van de paardenbloem te verwijderen is wasbenzine. Door het gebruik van wasbenzine lost het rubberachtige melksap op. Om de vlekken te behandelen dien je met een doekje doordrenkt met wasbenzine de vlekken te behandelen. Let op, het zal enige tijd duren, voordat de vlekken oplossen. Na de behandeling moet het desbetreffende kledingstuk goed worden uitgespoeld en daarna op de normale manier worden gewassen. Bij het gebruik van wasbenzine, komen er vele dampen vrij. Hierdoor wordt er aangeraden, om deze behandeling van de paardenbloemvlekken buiten uit te voeren.

Vlekken verwijderen met witte chloor zonder bleek

Een andere manier om de bruine vlekken van de paardenbloem te verwijderen is om het kledingstuk te behandelen met ossengalzeep. De vlek moet goed ingewreven worden. Daarna dient men de vlek in te spuiten met witte Glorix O2 (zonder bleekmiddel). Nadat het chloor goed is ingetrokken, kan het kledingstuk gewassen worden in de wasmachine op 30 graden.
4
Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 23 juni 2021
4
719
6

Comments

 • 23 juni
 • 1
Weer iets bijgeleerd. Goed zeg dat dit helpt tegen wratten. Ken iemand die daar last van heeft, zal deze tip eens doorgeven. Goed geschreven.
1
 • 23 juni
 • 0
Ik hoop dat hij/zij er wat aan heeft.
 • 23 juni
0
 • 23 juni
 • 1
Goed om te weten! Je schrijft heel diverse artikelen.
1
 • 23 juni
 • 0
Ja dat is misschien voor een echte blogger niet het handigst, maar wel wat het beste bij mij past.
 • 23 juni
0
 • 23 juni
 • 1
Super artikel thanks! Ga ik zeker nodig hebben, want hoe vaak ik al vlekken van een paardenbloem in mijn kleding heb gehad.. pfff
1
 • 23 juni
 • 0
Ja zo jammer, hoop dat je er wat aan hebt.
 • 23 juni
0

Recente en relevant artikelen