Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Laten we de egel een handje helpen

Laatst was het op het nieuws dat de egel alle hulp kan gebruiken. Door de zachte weersomstandigheden zijn er bijna geen insecten, waar de egels zich mee kunnen voeden. Ook zijn er veel meer egeltjes ziek geworden die vervolgens bij een opvang zijn terechtgekomen. Deze worden nu verzorgd en later in dit jaar worden ze weer in de natuur vrijgelaten.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 7 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
30
0
Afbeelding door Piotr Łaskawski via Unsplash
Hoe kan je helpen?
Egels zijn vooral zelfstandige dieren en kunnen prima voor zichzelf zorgen. Maar het is toch fijn om in de winter, wanneer de insecten hoeveelheid langzaamaan afneemt een handje te helpen. Zodat ze goed gevoed de winter in kunnen gaan. Dit zou eventueel ook een manier kunnen zijn om egels in jouw tuin te krijgen. Dit is leuk voor jou, maar ook voor je kinderen. Door de schillen van een appel of de oude kattenbrokjes, die je kat niet meer wilde, in je tuin neer te zetten.
Een bakje water is ook altijd goed. Zet nooit melk buiten voor de egels, omdat ze dit niet goed kunnen verteren.

Je kunt een schuilplaats maken door een bladerhoop te maken in de tuin. Je moet wel oppassen als je de takkenhoop of je composthoop doorspit, omdat hierin lieve egeltjes zouden kunnen wonen.

Je kunt ook een schuilplaats maken door in een plastic bak een gat te snijden en deze vervolgens op zijn kop in je tuin neer te zetten. In deze plastic schuilplaats kan je ook de bakjes water en kattenbrokjes neerzetten.

Egels vinden hondenbrokken, natvoer en roerei ook erg lekker. Zorg er wel voor dat je geen zout toevoegt bij het roerei. Dit is namelijk niet goed voor ze.
Het geven van brood is ook afgeraden omdat dit een sponsachtig effect kan hebben in de buik van Meneer en Mevrouw egel.


Wees bewust bij het bestrijden van ongedierte

Gebruik het liefst geen slakkenkorrels, omdat deze giftig zijn voor de egels. En deze lijken erg op kattenbrokken. Er bestaat ook kans dat je de egeltjes vergiftigt door andere bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Deze komen door het eten van insecten terecht in de buik van de egel. Deze gifstoffen bouwen zich dan op en kunnen zorgen voor slechte gevolgen.

Als je een vijver hebt zorg dan dat er een plek is waar de egel uit het water kan klimmen. Anders zal het zo kunnen zijn dat hij verdrinkt.
Een helpend handje is altijd welkom en zeker nu de egel het moeilijk heeft. Het zou jammer zijn dat de familie egel het nog moeilijker krijgt en daardoor zal uitsterven.
Een klein gebaar kan hierin verschil maken, en het zijn leuke beestjes om een keer te zien in uw tuin.
1
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 7 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
30
0

Recente en relevant artikelen