Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Leestips: Boeken die behoren tot het publieke domein

Een boek cadeau krijgen: Onnoemelijk leuk! Een bezoekje aan de bibliotheek: Fantastisch! Keuze uit ettelijke boeken, via het wereldwijde web: Graag, dank u!

Geschreven door Luci lle
Gepubliceerd op: 14 juni 2021
6
92
6
Afbeelding door Debby Hudson op Unsplash
Afbeelding door Debby Hudson op Unsplash
In Nederland vervalt het auteursrecht zeventig jaar na het overlijden van de maker. Dit termijn start op 1 januari van het jaar dat volgt op het sterfjaar. Ook in de Verenigde Staten is dit zo, of vijfennegentig jaar na publicatie van het werk.

Zo goed als elk land ter wereld heeft zo zijn eigen auteursrechtwetgeving. De fijne details van al die regelingen ken ik niet. Het mag echter duidelijk zijn dat in vele landen het auteursrecht na een aantal jaren vervalt en de werken bijgevolg onderdeel worden van het publieke domein.

Een gevolg daarvan, is dat je heel wat goede boeken online op een legale manier gratis kan downloaden. Dit kan onder andere via
Niet alle anderstalige boeken zijn in een Nederlandstalige editie te vinden. Vaak echter wel in een Engelstalige vertaling, of het origineel is Engelstalig.

Graag geef ik enkele leestips mee uit de collectie van deze boeken:

Lady Chatterley's lover - D.H. Lawrence:
Dit boek was helemaal niet zoals ik het verwachtte. Op een positieve manier. Hoewel dit boek op het eerste gezicht vertelt over de relaties tussen enkele mensen, is er tussen de lijnen veel meer te lezen; over modernisering, vooruitgang en de menselijke conditie.

The beautiful and damned - F. Scott Fitzgerald:
In alle eerlijkheid, dit boek las ik niet uit. Vrij snel wou ik stoppen. Soms kan een boek echter traag op gang komen en je dan toch nog meenemen. Dus zette ik door. Tegen de helft echter, gaf ik op. Het is mij te langdradig en van de hoofdpersonages werd ik gewoon gek. Desalniettemin deel ik dit boek, omdat het eigenlijk best op een subtiele manier weergeeft hoe leeg een leven kan zijn en hoe dat langzaam een mens opvreet. Tevens toont het hoe een mens kan ten onder gaan ten gevolge van het verlangen naar geld en oppervlakkige zaken.

The secret garden -Frances Hodgson Burnett:
Een van mijn favoriete boeken. De liefde voor het buitenleven sijpelt door elk woord. Het verhaalt prachtig hoe oprecht sociaal contact en minder focus op problemen, een mens doet openbloeien.

Under the lilacs – Louisa May Alcott:
Een leuk boekje voor jong en oud. Ik wil graag waarschuwen dat er, jammer genoeg, een hondje in mishandeld wordt. Gelukkig wordt daar niet in detail op ingegaan en komt alles uiteindelijk goed. Indien je iemand bent die niet houdt van eindes waar werkelijk alles goed komt, dan is dit geen boek voor jou.

De wereld gaat aan vlijt ten onder – Max Dendermonde:
Een topboek naar mijn mening. Het is niet echt realistisch, of dat denk ik toch - Wie weet wat men in labo’s bereikt... Het doet een mens echter denken over hoe een leven en de samenleving in te vullen en welke doelen allemaal van belang zijn.

De stille kracht - Louis Couperus:
Dit boek is zo rustig en toch bouwt de spanning subtiel en doordringend op. Het geeft tevens een beeld van Nederlands-Indië, en meer specifiek Java, rond eind negentiende eeuw/de overgang naar de twintigste eeuw.

Hautekiet – Gerard Walschap:
Een vertelling van de strijd tussen het sociale in de mens en het vrije, natuurlijke leven. Hoe een samenleving organisch groeit en onvermijdelijk voordelen, maar ook nadelen met zich meebrengt. Is moraliteit en het vermogen tot liefde van nature aanwezig in de mens of ontwikkelt het enkel door het samenleven met anderen? Natuurlijk is het antwoord daarop niet eenduidig en ligt het ergens tussenin.

Wuthering Heights -Emily Brontë :
Aangrijpend intens, maar ik weet niet of ik het een tweede keer zou lezen.

The Metamorphosis – Franz Kafka:
Het is meer dan vijftien jaar geleden dat ik dit boek las en toch is dit boek mij bijgebleven. Het hoofdpersonage transformeert in een gigantisch insect. Wat volgt daarop en is hij de enige die een transformatie doormaakt?

Siddhartha – Herman Hesse:
Toen ik dit boek ongeveer tien jaar geleden las, kon ik het niet neerleggen. Dit boek herlees ik zeker. Kort gezegd beschrijft het een spirituele reis. Een pad van ontwikkeling en inzicht vergaren.

In Praise of Idleness – Bertrand Russel:
Non–fictie. Een korte verhandeling. Heb je zo uitgelezen. Ik vind het persoonlijk echt de moeite waard om er een klein stukje van de dag aan te besteden.

Boeken die ik zelf (nog) niet las, maar waarvan ik vermoed dat enkelen onder jullie ze graag willen lezen:
  • The great Gatsby – F. Scott Fitzgerald
  • Little Women – Louisa May Alcott
  • A tale of two cities – Charles Dickens
  • Moby Dick – Herman Melville

Zo kan de lijst best nog lang doorgaan. Wie daar zin in heeft, kan de ontdekkingsreis zelf aangaan.

Veel leesplezier!
6
Geschreven door Luci lle
Gepubliceerd op: 14 juni 2021
6
92
6

Comments

  • 18 juni
  • 1
Leuke tips. Heb ook al via deze sites verhalen en boeken gelezen. Goed geschreven. (Ik volg je alvast jij mij ook?)
  • 18 juni
1
  • 18 juni
  • 1
Bedankt voor de tips!
1
Luci lleauteur
  • 21 juni
  • 0
Met plezier!

  • 21 juni
0
  • 17 juni
  • 1
Dankjewel! Goeie tips nu de zomervakantie voor de deur staat.
1
Luci lleauteur
  • 17 juni
  • 0
Dank je! Ik wens je veel leesplezier in de zomervakantie!
  • 17 juni
0
  • 14 juni
  • 1
Bedankt! Ik ga hier zeker wat boeken van lezen
  • 14 juni
1

Recente en relevant artikelen