Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Minimalisme en een sociaal leven

Ik leef minimalistisch, althans, dat streef ik na, maar ik heb genoeg vrienden en kennissen die meer naar de kant van materialisme neigen. Veroordeel ik dat? Zeker niet!

Geschreven door Marije
Geschreven op: 6 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
67
0
Afbeelding door Helena Lopes via Unsplash
Natuurlijke selectie
Bij ‘natuurlijke selectie’ komen er waarschijnlijk Darwin-taferelen bij je op. Ik bedoel hiermee echter dat het leiden van een minimalistisch leven op alles invloed heeft, dus ook op je sociale contacten.

‘Vertel me wie je vrienden zijn, dat vertel ik wie jij bent ‘ is een zeer oud spreekwoord. Wanneer ik kijk naar mijn vrienden, dan gaat dit spreekwoord niet op. Ik eet zelf geen vlees, wel vis, maar ik heb genoeg vrienden die fanatiek vleeseters zijn.

Ik leef minimalistisch, althans, dat streef ik na, maar ik heb genoeg vrienden en kennissen die meer naar de kant van materialisme neigen. Veroordeel ik dat? Zeker niet!

Dit is dan ook niet waar ik op doel met ‘natuurlijke selectie’. Waar ik wel op doel is de grens aan tijd en geld die je als minimalist hebt. Wanneer je zoals ik mensen kent in meerdere uithoeken van het land, dan duurt het wat langer voordat je daar een kopje koffie mee kan drinken dan wanneer je koffie/thee/bier/etc. drinkt met je buren. Er hangt dus een bepaalde logistiek omheen, wil je je sociale leven organiseren. Daarbij wil je als minimalist niet te veel geld uitgeven, dus je pakt niet voor iedereen de trein. Hierbij komen we weer op het begrip ‘natuurlijke selectie’ uit. Want wie voegt daadwerkelijk wat toe aan je leven? Met wie waardeer je de connectie dat je graag voor diegene tijd en geld vrijmaakt?

De TGE-driehoek
Alles komt uiteindelijk neer op een goede balans tussen tijd, geld en energie. Ik noem dit de TGE-driehoek. In principe heeft iedereen evenveel tijd; iemand die in Nederland woont, wordt gemiddeld tachtig jaar oud. Dit komt neer op een leven van 29.200 dagen. De ene persoon vult zijn leven relatief veel met Netflix, de andere persoon met vele uren slaap. Weer een andere persoon probeert zo productief mogelijk te zijn en werkt zich een slag in de rondte. Waar het op neer komt, is dat de invulling van tijd relatief is, maar dat uiteindelijk iedereen 24 uur per dag tot zijn of haar beschikking heeft.

Geld is weer een ander verhaal. Kom je uit een rijke familie, heb je een goed stel hersens, heb je passie voor ondernemen en ben je hier succesvol in? Zoveel factoren spelen mee of iemand veel of weinig geld tot zijn beschikking heeft. Als minimalist probeer je met zo min mogelijk geld het te rooien, maar met betrekking tot het onderhouden van je sociale leven, heb je wel geld nodig.

Bijvoorbeeld wanneer vrienden of familieleden jarig zijn of wanneer je iemand aan de andere kant van Nederland wilt opzoeken. Geld heb je hoe dan ook altijd nodig.
Energie is het derde aspect van de TGE-driehoek. Niet ieder individu heeft hetzelfde energieniveau. Iemand die bruist van de energie en het met weinig slaap kan doen, heeft in principe meer tijd tot haar beschikking dan iemand die vaak moet bijtanken. Is dat eerlijk? Nee. Is dit waar? Ja.

Uiteindelijk is het superhandig om inzicht te krijgen hoe het met jouw TGE-driehoek is gesteld. Welk aspect van deze driehoek is voor jou het sterkst? Waar heb jij de meeste invloed op?

Heb je bijvoorbeeld veel geld, maar weinig energie, dan zou je kunnen betalen voor bijvoorbeeld een schoonmaakster. Heb je daarentegen weinig geld, maar veel energie, dan kun je zélf als sidejob die schoonmaakster zijn en ’s avonds een paar uurtjes kantoren poetsen.

Heb je weinig tijd (want bijvoorbeeld zes kinderen en drie honden en een goudvis) én weinig energie, dan blijft geld over. Het is in dit geval dan praktisch om het aspect ‘geld’ te versterken. Wat kun je in korte tijd en met weinig energie doen om meer geld te verdienen?

Goedkopere uitjes
Als minimalist probeer je nooit de volle mep te betalen voor uitjes. Dit hoeft ook niet, want dankzij apps als Socialdeal of een website als www.ticketveilingen.nl zijn er genoeg opties om voor minder geld hetzelfde uitje te kunnen beleven. Veel minimalisten-uitjes komen neer op activiteiten in de natuur: wandelen, fietsen, skeeleren, etc.

Maar wat nou als je wél minimalist bent, maar niet zo’n natuurmens?
Dan is het toverwoord ‘clubjes’. Net zoals op de basisschool allerlei clubjes bestonden, hoeft dit niet op te houden met bestaan wanneer je volwassen bent. Houd je van koken? Begin een kookclub? Ben je een fanatiek bordspel-speler? Begin een spellenclub! Verslind je boeken en praat je iedereen de oren van het hoofd over wat je hebt gelezen? Begin een boekenclub! Het enige dat je nodig hebt is gelijkgestemden. Zodra de club opgericht is, dan kun je bij jezelf of bij anderen thuis afspreken en op die manier creëer je goedkope of kosteloos leuke uitjes. Dit is meteen goed voor je sociale leven.

Andere ideeën voor goedkope(re) uitjes: bibliotheek-activiteiten, try-outs van voorstellingen, in de middag naar de bioscoop en in recreatiemeertjes zwemmen!

Omgaan met niet-minimalisten
Soms trekken tegenpolen elkaar aan. Dat is niet alleen in romantische relaties het geval, maar kan ook zeker bij vrienden voorkomen. Ben jij als minimalist bevriend geraakt met een niet-minimalist? Begrijp je niet waarom die vriend of vriendin zoveel geld besteedt aan hebbedingetjes, kleding of dure lunches op terrassen? En wil je ook niet meegesleurd worden in dit tegenovergestelde uitgavenpatroon, maar wil je wel nog steeds samen afspreken?

Pak dan de regie! Neem de niet-minimalist mee naar een natuurgebied (als je daarvan houdt) en neem zelfgemaakte pannenkoeken mee. Verras de niet-minimalist hier na een halfuurtje wandelen mee. Nodig de niet-minimalist thuis uit en ga samen een nieuw recept in elkaar flansen. Of organiseer samen met andere minimalisten een kledingruilfeestje en nodig de niet-minimalisten in de sociale leven ook uit. Cake en koffie erbij en je hebt echt een hele leuke middag!

Geïnspireerd?
Ben jij een minimalist of een niet-minimalist? Of zweef je er een beetje tussenin?
Welke activiteiten uit dit artikel spreken je wel aan? En welke niet?
En kun je nog geschikte uitjes noemen die nog niet in dit artikel zijn genoemd?
1
Geschreven door Marije
Geschreven op: 6 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
67
0

Recente en relevant artikelen