Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Minimalisme en Internet

Sinds de opkomst van Internet is er veel veranderd in de wereld. Rond 1993 is het mogelijk om websites te maken. Een jaar later ontstonden de eerste online winkels. Het is rap gegaan. Tegenwoordig is Internet zo groot, dat veel mensen een ‘online leven’ en een ‘offline leven’ hebben. De lawine aan informatie die elke dag op je af komt en die elk uur groeit en groeit, kan voor innerlijke onrust zorgen.

Geschreven door Marije
Geschreven op: 24 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
28
0
Afbeelding door Joshua Sortino via Unsplash
Er was eens
Sinds de opkomst van Internet is er veel veranderd in de wereld. Rond 1993 is het mogelijk om websites te maken. Een jaar later ontstonden de eerste online winkels. Het is rap gegaan. Tegenwoordig is Internet zo groot, dat veel mensen een ‘online leven’ en een ‘offline leven’ hebben. Het is doodnormaal om elke dag gebruik te maken van Internet. Behalve dat Internet een bron van informatie en inspiratie is, kan het ook ruis veroorzaken. De lawine aan informatie die elke dag op je af komt en die elk uur groeit en groeit, kan voor innerlijke onrust zorgen.

Quarantaine
Toen een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking een paar maanden geleden ineens thuis kwam te zitten, stond (en staat) de wereld op zijn kop. Schoollessen, sportlessen en hobbyclubs gingen ineens niet meer door. Tenminste niet op locatie. Mensen zijn creatief en dat bleek ook uit de vlugge omslag van offline activiteiten omturnen naar de online versie ervan. Een zwemjuffrouw liet zich niet uit het veld (uit het zwembad) slaan. Zij leerde haar leerlingen op afstand de verschillende zwemslagen door met haar buik op een stoel te balanceren, alsof ze in het zwembad lag. Een yogadocent gaf ook op les afstand, net als velen anderen.
Er werden artikelen geschreven, podcast gemaakt en YouTube-kanalen geopend over van alles en nog wat. Als je niet naar je werk, sportclub of vrienden kunt, dan kunnen de muren soms op je af komen. Ik denk vaak na over de rol van Internet. In mijn leven en in het leven van anderen. Ik kan mij de tijd zonder Internet nog goed herinneren. Tegenwoordig maak ik veelvoudig gebruik van het net. Dat bracht mij op het idee dit artikel te schrijven. Want alles wat je tot je neemt aan informatie, daar moet je wat mee. Daarom is het extra belangrijk om bewust te zijn wát je tot je neemt.

Bevestiging vinden op Internet
Op het Internet is zo ontzettend veel informatie te vinden over werkelijk elk onderwerp dat je maar kunt bedenken. Je zou denken dat iedereen Internet gebruikt om totaal nieuwe dingen te lezen of leren (zoals het leven van een zeekoe, de werking van een molen of de wijze waarop make-up getest wordt), maar toch is het vaak zo dat veel mensen vooral gericht op zoek gaan naar die dingen hen al interesseren. Daardoor raken zij nog meer geïnteresseerd in deze dingen. Hetzelfde geldt voor het aansluiten bij een online forum. Een paardenmeisje zal op een forum honderduit babbelen over paarden. Iemand die van gamen houdt, zoekt online naar gelijkgestemden. En iemand die depressief is, zal met lotgenoten hierover willen praten. De steun die mensen over heel de wereld met gelijksoortige ervaringen elkaar kunnen geven, is prachtig. Toch werkt surfen op Internet als je niet uitkijkt als een selffulfilling prophecy van je identiteit. Hoe bedoel ik dat? Wel, als je bijvoorbeeld overtuigd bent van een bepaalde mening, dan ga je op Internet vooral naar websites die deze mening bevestigen. Op die manier ontstaan er steeds ‘stevigere’ online gemeenschappen. Je bent welkom als je het ergens mee eens bent, maar zo niet, dan moet je maar een andere club zoeken. Wat maakt dit uit? Ik denk veel.

Internet kan een bron zijn van inspiratie. Het kan een bron zijn van vreugde en nieuwe vriendschappen. Helaas bestaat er ook een duistere zijde. Een voorbeeld hiervan is de zogeheten Incel-subcultuur. Incels zijn mannen die online met elkaar praten over hun frustratie over hun seksleven. Zij geven vrouwen de schuld van dit onvrijwillige celibaat waarin zij zich bevinden. Incels vinden dat vrouwen hun seks verontschuldigd zijn. Wanneer één man op een zodanige manier denkt, is het al verontrustend, maar wanneer zo’n groep gelijkgestemden elkaar gaat opjutten en bevestigen, kan het gevaarlijk worden.

En wat heeft minimalisme hier nou mee te maken?
Alles wat aandacht krijgt, wordt gevoed. De websites die je bezoekt, de blogs die je volgt, de YouTube-kanalen die je volgt, de forums waaraan je deelneemt, dit beïnvloedt je allemaal. Over minimalisme is ontzettend veel te vinden op Internet. Mede door alles wat ik hierover tot mij heb genomen, ben ik geïnspireerd geraakt zelf artikelen over dit onderwerp te gaan schrijven.

Een tijdlang heb ik veel tijd doorgebracht op een vrouwenforum. Ik las dit forum vooral. Er kwamen naast leuke, positieve zaken ook veel negatieve zaken voorbij. Zo kwamen er topics voorbij over een vrouw die met huwelijksproblemen kampte. Een andere vrouw was ontevreden over haar uiterlijk. De andere forummers gaven deze vrouwen tips en adviezen. Ik vind het mooi dat dergelijke forums bestaan en omdat ik zelf zeer nieuwsgierig ben, lees ik mee, maar na verloop van tijd begon ik wel te merken dat de negatieve verhalen ook mij gingen beïnvloeden. De wereld is niet altijd vol zonneschijn, glitters en dartelende unicornen en zo is Internet dat ook niet. Dat hoeft ook niet. Toch heb ik een tijd geleden besloten vooral die websites te bezoeken die mij inspireren, die mij positief voeden. Voor mij zijn dat websites die informatie geven over gezondheid, minimalisme, psychologie en ‘zo licht mogelijk leven’. Het zijn ook artikelen over ADD. Deze diagnose heb ik sinds een klein twee jaar gekregen en het is zo verhelderend geweest om mijn 'gebruiksaanwijzing' te leren kennen. Ik kan oprecht zeggen dat ik door andere ADD-ers bepaalde zaken in mijn leven anders aan ben gaan pakken en dat ik nog steeds in de reis der transformatie zit. Ik ben vooral milder geworden door mezelf. En daardoor ook voor anderen. Iedereen heeft namelijk zijn of haar eigen verhaal.

Geïnspireerd?
Wat betekent Internet voor jou? Gebruik je het veel of juist weinig?
0
Geschreven door Marije
Geschreven op: 24 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
28
0

Recente en relevant artikelen