Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Moodboards maken: wat kan het je bieden?

Moodboards winnen steeds meer aan populariteit en dat is niet zo vreemd, maar wat is het nou precies en wat kun je ermee?

Geschreven door Danielle Koeman
Geschreven op: 9 nov 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
46
2
Afbeelding door Jr Korpa via Unsplash
Een moodboard is een verzameling plaatjes die jou inspireren. Deze kun je veel vinden in tijdschriften of het internet. Je kunt een moodboard zelfs digitaal maken. Zelf ben ik meer voorstander van tijdschriften. Naast het feit dat ik het meer ontspanning vind bieden om dingen niet vanaf een beeldscherm te doen, merk ik ook dat je digitaal plaatjes echt opzoekt en in een tijdschrift toevallig tegenkomt. Ik had een paar dingen op mijn huidige moodboard niet zelf bedacht, maar het zijn wel hele goede toevoegingen gebleken. Voor het maken van een moodboard heb je niet veel nodig: een stapel tijdschriften die je leuk vindt, lijm, schaar en een stuk (stevig) papier. Nog een belangrijke toevoeging: gebruik vooral plaatjes en minder teksten. Voor je onderbewuste werken visuele beelden beter dan woorden. Hou het dus bij maximaal 1 à 2 woorden/quotes.

Waar kun je een moodboard voor gebruiken?

Ik heb zelf drie categorieën waarvoor ik een of meerdere moodboards heb gemaakt.
  • Voor mijn toekomstige huis: inkoppertje, maar het werkt erg prettig. Vooral als je weinig ideeën (of juist te veel) hebt of met iemand gaat samenwonen is het fijn om overzicht te krijgen in wat je wilt. Ik heb dit met een vriendin gedaan met wie ik een huisje ga huren. We hadden gesprekken waarin we er echt niet uitkwamen wat we wilden qua stijl. Na een dagje gezellig theeleuten, knippen en plakken bleek dat we redelijk op 1 lijn zaten.
  • Voor mijn doelen op lange termijn: hierin komen thema’s naar voren die voor mij belangrijk zijn om te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan een minimalistisch huis, veel natuur om me heen, mensen helpen. Ook kunnen hier doelen voor je toekomstige baan of familie staan.
  • Voor dingen waar ik happy van word of die mij inspireren. Dit moodboard werkt voor mij erg goed op dagen dat ik me niet lekker voel. Omdat ik elke dag zie wat ik fijn vind om te doen, ga ik automatischer dingen doen waar ik happy van word.
1
Geschreven door Danielle Koeman
Geschreven op: 9 nov 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
46
2

Comments

  • 5 juni
  • 0
Misschien moet ik ook eindelijk eens een moodboard gaan maken.
  • 5 juni
0
  • 31 mei
  • 0
Wat leuk! Ik maak elk jaar een visionboard met een jaartal. Het thema is waar ik wil staan over een jaar...
  • 31 mei
0

Recente en relevant artikelen