Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Prentenboeken die helpen bij rouwverwerking bij kinderen

Veel peuters en kleuters krijgen op een bepaald moment in hun leven te maken met het overlijden van een naaste. Dit kan een hond of kat zijn, maar ook een opa of oma, vader of moeder of een broertje, zusje, neefje of nichtje. En soms van een vriendje of vriendinnetje. Als er in het leven van het jonge kind zo'n ingrijpende gebeurtenis plaats vindt, kan een prentenboek een fijne uitkomst bieden.

Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 30 juni 2021
5
181
8

Rouw bij jonge kinderen

Rouw is het gevolg van gevoelens en gedrag dat ontstaat wanneer er sprake is van een groot intens verlies. Als er wordt gesproken over rouwen, dan gaat het vaak om de dood van een dierbare. Een persoon dicht om je heen. Je kunt echter ook rouwen nadat je verhuisde naar een andere plaats of nadat een lief huisdier is doodgegaan. Jarenlang dacht men dat peuters en kleuters niet konden rouwen. Nu blijkt echter dat ook jonge kinderen al te maken hebben met rouwgevoelens. Bijvoorbeeld na het verlies van een dierbare. Ze merken dat dingen anders gaan, dat mama verdriet heeft, ze vangen flarden van gesprekken op en voelen de spanning die er is. Maar ze hebben het nodig dat er aan hen uitgelegd wordt wat er aan de hand is. Het zal het verdriet van het jonge kind niet helemaal laten verdwijnen. De kans dat het kind angsten gaat ontwikkelen wordt wel aanzienlijk verminderd. De onderstaande boeken kunnen een handig hulpmiddel zijn om het onderwerp, de dood, bespreekbaarder te maken.


Literatuurlijst:

Merijntje Muis neemt afscheid (vanaf circa 2 jaar)

Dit boekje is geen prentenboekje, maar een kleurboek. Het bevat een begeleidend voorleesgedichtje . Dit gaat over Merijntje Muis die afscheid neemt van lieve Muis.


Lieve oma Pluis - Dick Bruna (vanaf circa 2 jaar)

Om het onderwerp de dood bespreekbaarder te maken is "Lieve Oma Pluis" een geschikt boekje. Het gaat over Nijntje. Oma Pluis is dood. Het was net of ze sliep, alleen ademde ze niet meer. Op een mooi plekje in het bos gaan Nijntje en haar familie oma begraven. Mercis Publishing, ISBN: 9056471716

Kikker en het vogeltje - Max Velthuijs (vanaf circa 5 jaar)

Dit boek is een echtte aanrader. Kikker is bij kinderen vaak al een geliefd figuur. Een personage dat zij al langer kennen. Het grote voordeel hiervan is dat Kikker al een onderdeel is van de belevingswereld van kinderen. Tijdens het rouwproces van een kind staat de wereld vaak volledig op zijn kop. Kikker vindt een vogeltje en toont het aan Varkentje. "Kijk", zei hij, "kapot. Hij doet het niet meer" Ook Eend en Haas komen erbij. Diep onder de indruk begraven ze het vogeltje. Daarna spelen ze tikkertje. Leopold BV, ISBN: 9789025847548


Derk Das blijft altijd bij ons
Derk Das blijft altijd bij ons

Derk Das Blijft altijd bij ons - Susan Varley (vanaf circa 5 jaar)

Derk Das wordt ernstig ziek en gaat dood. Alle dieren in het bos leven met hem mee. De dieren in het bos missen Derk Das na zijn overlijden heel erg. Als ze over hem praten lijkt hij toch heel dicht bij hen.Lemniscaat, ISBN: 9789060695524


Sterrenkind - Patrik Somers (vanaf 6 jaar)

Na de schoolvakantie gaat Tineke naar een andere klas. Hier krijgt ze ook een andere leerkracht. Tijdens het kringgesprek vertellen de kinderen over hun belevenissen van de vakantie. Tineke vertelt dat ze heel verdrietig is omdat haar broertje tijdens de zomervakantie is overleden. Hij was al heel lang ziek. De kinderen zijn erg onder de indruk van het verhaal van Tineke. Samen met de leerkracht praten de kinderen over wat er heeft plaatsgevonden. Christofoor, ISBN: 9789062386642
5
Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 30 juni 2021
5
181
8

Comments

 • 30 juni
 • 1
Goed van je om hier een artikel aan te wijden!
1
 • 30 juni
 • 0
Dank je wel
 • 30 juni
0
 • 30 juni
 • 1
Heel goed, wist eigenlijk niet eens dat het er was. Het is voor ouders en kind moeilijk om over te beginnen en elkaar hierin te begrijpen. dit kan een mooie en goede aanleiding zijn om er ook over te praten. En dat is nog steeds het allerbelangrijkste heb ik geleerd hierin.
1
 • 30 juni
 • 0
Prentenboeken zijn er over bijna alle onderwerpen.
 • 30 juni
0
 • 30 juni
 • 1
Goed artikel! Inderdaad zeer belangrijk voor kinderen hen bewust te maken over het overlijden van een dierbare, maar wel op een manier dat passend en begrijpelijk is.
1
 • 30 juni
 • 0
Dank je wel. Ja precies en prentenboeken zijn een erg laagdrempelige manier.
 • 30 juni
0
 • 30 juni
 • 1
Mooi geschreven. Goed daar je daar eens aan denkt om over te schrijven. Het is soms nog een beetje taboe om over de dood te spreken met kinderen, misschien uit angst hoe ze gaan reageren. Het is belangrijk om de juiste manier te vinden om dit toch te kunnen, want dood is een wezenlijk deel van het leven hoe je het ook draait of keert.
1
 • 30 juni
 • 0
Het is inderdaad moeilijk, maar een taboe zal het alleen verergeren.
 • 30 juni
0

Recente en relevant artikelen