Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Prestatiedruk bij jongeren

Prestatiedruk. Een veel voorkomend onderwerp bij ons op school. Is een beetje druk dan niet goed? Of juist wel? Wanneer komt deze prestatiedruk voor en waarom is dit juist wel of juist niet goed? Welke gevolgen heeft deze druk?

Geschreven door Marit
Geschreven op: 3 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
269
1
Afbeelding door Štefan Štefančík via Unsplash
Deze vragen zullen in de volgende alinea’s behandeld worden. De tekst zal informatie geven over prestatiedruk bij jongeren. Deze druk wordt voornamelijk ervaren door jongeren op school en door de verwachtingen van de buitenwereld. De desbetreffende druk heeft voordelen en nadelen en een aantal hiervan zullen in deze tekst worden behandeld.

Voor- en nadelen
Als eerste kan gezegd worden dat mensen gemotiveerder raken door een beetje druk. Mensen zijn geprogrammeerd om anderen tevreden te willen stellen en door de hoge verwachting die gepaard komt met prestatiedruk, werken mensen harder en beter om deze verwachting tegemoet te komen.

Dit is te weerleggen door een andere groep mensen te benoemen. Niet iedereen werkt namelijk goed onder druk. Sommige mensen zullen dichtklappen en functioneren juist minder goed. Ze zullen niet meer kunnen nadenken en dit zal resulteren tot angst.

Deze twee situaties kunnen vervolgens leiden tot ofwel een voordeel ofwel een nadeel. Het voordeel: beter resultaat. Wanneer mensen gemotiveerder raken zullen ze beter hun best doen en zal het resultaat hoogstwaarschijnlijk beter zijn.
Het nadeel: slechter/geen resultaat. Wanneer mensen dichtklappen kunnen ze niet goed meer nadenken. Dit leidt tot een slechter proces en slechter resultaat. Soms zullen mensen zelfs zo gestrest raken dat er helemaal geen resultaat is.
Het laatste voordeel dat ik zal benoemen heeft te maken met voorbereiding. Wanneer jongeren klaar zijn met school en als ze ‘de echte wereld’ in gaan, zal er veel van ze verwacht worden. Prestatiedruk kan goed zijn om jongeren voor te bereiden op deze verwachtingen.

Echter komt het vaak voor dat volwassenen te veel druk leggen op jongeren. Dit kan komen doordat volwassenen zelf veel stress en druk ervaren en vergeten dat jongeren deze druk nog niet in diezelfde mate hoeven te ervaren. Jongeren groeien immers nog, evenals hun problemen.

Conclusie
Er zijn dus veel voor- en nadelen bij prestatiedruk bij jongeren. Het kan zijn dat iemand er juist gemotiveerder door raakt en hierdoor beter presteert en/of beter resultaat levert of iemand kan juist compleet dichtslaan en slechter presteren en/of slechter resultaat leveren. Prestatiedruk kan goed zijn ter voorbereiding op de toekomst, maar deze druk zou in het heden te veel kunnen zijn.
0
Geschreven door Marit
Geschreven op: 3 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
269
1

Comments

  • 7 juni
  • 0
Druk zie je nu zelfs al bij kinderen. Waar wat je schrijft.
  • 7 juni
0

Recente en relevant artikelen