Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Roleplay, verhalen schrijven met (online) vrienden.

Van Romans tot sciencefiction en van sciencefiction tot Fan fiction. Voor ieder is er iets wils. Er is een groot aanbod en het is een fantastische hobby om tijd te doden op een creatieve manier.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 11 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
3
37
2
Afbeelding door Brad Neathery via Unsplash
Hoe weet je of het iets voor jou is?
Hou je van schrijven, ben je fan van een serie of heb je nood om je creatieve ei af en toe kwijt te raken? Dan raad ik u het zeker aan. Er valt niets te verliezen en kan een leuke nieuwe hobby worden. Proberen staat vrij.

Hoe vind je de zogenaamde 'Roleplay Buddy?'

Er zijn vele apps om deze vrienden te vinden. Bijvoorbeeld Facebookpagina's, Telegram maar ook Amino. Door de random chat kan je met vele mensen tegelijk praten en hun vragen of hun aan Roleplay doen. Hierdoor heb ik enige vrienden kunnen bereiken en vele verhalen kunnen beginnen.
De 'Amino' app bezoek ik het meest, deze is gratis te vinden op de Google Playstore. In de Amino app kan je zoeken naar groepen. Laten we Anna als voorbeeld nemen. Anna is fan van de serie 'Lucifer' en zal graag verhalen schrijven nu de serie tijdelijk op pauze staat. Anna gaat op zoek naar de groep met dezelfde naam als de serie en vindt daar andere mensen die lid zijn van deze 'fandom'.
Mocht je een roman of een sciencefiction willen beginnen die niet gebaseerd is op een film, serie of boekenreeks kan je lid worden van groepen met de naam 'Roleplay nation', 'Roleplay dreamers' of 'Roleplay revolution'. Dit zijn slechts een aantal namen van de vele groepen die er bestaan. En op Amino vindt u ook andere groepen waarbij je kan praten met de mensen die dezelfde interesses tonen of zelfs troost kunnen bieden. Een paar voorbeelden hiervan zijn de Autisme Amino, auteur & schrijver of de Beta lezers & schrijf advies Amino.

Zijn er bepaalde regels?

De regels staan vrij, omdat creativiteit eindeloos kan zijn. Enige schrijf of grammatica fouten tellen hierbij niet mee. Het is hierbij natuurlijk vanzelfsprekend dat je de ander vraagt naar hun grenzen en je ook jouw grenzen aangeeft. De meeste 'Roleplayers' heeft een zogenoemde 'Wiki' dat hun personage beschrijft. Het is aangeraden om ook een Wiki te maken en deze in al je Roleplay amino's te kopiëren en eventueel aan te passen naar de fandom of naar wat je zoekt.

Een voorbeeld van de 'Wiki' van Anne is als volgt.
Naam: Anna Morningstar
Leeftijd: 23
Geslacht: Vrouwelijk
Soort: Demon, geadopteerde zus van lucifer.

Kleine omschrijving: Na de eerste reis van Lucifer naar de aarde werd Anna jaloers. Jaloers dat zij niet was meegenomen door haar broer Lucifer Morningstar. Na veel gezeurd te hebben heeft Lucifer uiteindelijk toegegeven en haar meegenomen. Maar tot Anna's schrik is Moeder aarde veel meer dan ze aankon.
Deze Wiki heeft ze zelf samengesteld en op de Lucifer Amino neergezet om een reactie te krijgen van andere die met dit verhaal verder willen.

Wat heb je nodig om een Roleplay te starten?

Allereerst heb je een paar 'Plots' nodig. Een idee van wat voor soort verhaal je graag wil maken. Deze plot kan je bespreken met je Roleplay buddy mocht je problemen hebben of zelfs niet weten welk verhaal je zou willen maken.
Daarnaast heb je ook een 'Starter' nodig een bericht waaruit het verhaal begint.
Een startpunt, bij Anna kan dit bijvoorbeeld de hel zijn wanneer Lucifer een bezoek komt brengen. En je Roleplay buddy begint dan verder met het verhaal en zo komen er steeds onverwachte wendingen in het verhaal waar je misschien zelf nog niet bent opgekomen. Dit maakt het spannend en bijna verslavend.


De voordelen van Roleplay

 • De meeste 'Roleplayers' zijn Engelstalig wat een goede leerweg biedt om je Engelse woordenschat te vergroten.
 • De vriendschappen en het plezier over de gemaakte verhalen zijn zo mooi dat het niet is te beschrijven.
 • Een gezonde verslaving die je hebt met schrijven. En de creativiteit die je kwijt kan zorgen voor rust en blijdschap.

De nadelen van Roleplay

 • De meeste mensen zijn Engelstalig, wat een plus punt maar ook een minpunt kan zijn.
 • Er gaat veel tijd in zitten.
 • Sommige zijn gericht op zoek naar een bepaalde genres of karakters wat het soms moeilijk kan maken om de geschikte roleplay buddy te vinden.

Welkom in de wereld van de Roleplay

Ik wens je succes in het vinden van een geschikte Roleplay buddy en misschien bij toeval kunnen wij later samen een verhaal schrijven. Nu we naar de donkere dagen gaan en het weer steeds grauwer wordt buiten is het schrijven van verhalen heerlijk. De creativiteit tegemoet terwijl je geniet van een warm kopje thee. Je even verliezen in de wereld van de fantasie.
3
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 11 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
3
37
2

Comments

 • 11 juni
 • 0
Ik vind het heel interessant en ik ken de term fanfiction, maar die 'roleplay buddy' klinkt ook wel interessant, blij dat ik hier nu iets meer van af weet.
 • 11 juni
0
 • 9 juni
 • 0
Hier ben jij een echte kei in
 • 9 juni
0

Recente en relevant artikelen