Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Tips voor een realistisch verhaal (deel 3 van de schrijfreeks)

Heb je het al eens voorgehad? Een boek gelezen waarvan je constant dacht: Dit is zo onrealistisch! Heel vervelend! Het maakt het moeilijker om je als lezer in het verhaal in te leven. Daarom hier een aantal tips om realistischer te schrijven.

Geschreven door Lana Ederveen
Gepubliceerd op: 9 juni 2021
5
60
6
Foto: Lana Ederveen
Foto: Lana Ederveen
Boeken met realistische en vaak voorkomende verhaallijnen, zijn vrij gemakkelijk om ze realistisch te schrijven. Maar wat als je een verhaal bedenkt over de toekomst, of in een totaal andere wereld? Dan wordt het voor de lezer sowieso moeilijker om zich in te leven. Daarom moet je ze als schrijver een handje helpen door zo realistisch mogelijk te schrijven.

Eigen ervaringen:
Probeer zo veel mogelijk met je eigen ervaringen te werken. Als je zelf een heel introvert meisje bent, wordt het heel moeilijk om te schrijven over een uitbundige jongen als hoofdpersoon, want jij weet totaal niet hoe het is om zo te leven. Herschrijf het verhaal dan naar een ander karakter dat meer bij dat van jou aansluit, zo wordt het makkelijker om je in te leven terwijl je schrijft. Gebruik ook de dingen die je hebt meegemaakt. Je moet niet altijd letterlijk je eigen ervaringen delen, maar je kan soms gewoon de emotie die er achter schuilt gebruiken. Als er pas iemand dierbaar is gestorven, kan je dat verdriet gebruiken voor een stuk waar je personage heel verdrietig is te schrijven. Zo is het ook leuker voor de lezer om dit te lezen, omdat ze de emotie kunnen voelen.

Mensen observeren en interviewen:
Door anderen te observeren, leer je heel wat over het doen en laten van die personen. Zo kan je je veel makkelijker inleven in de personages die je verzint. Ook weet je dan hoe jij reageert op bepaalde personen en kan je dit ook gebruiken voor je verhaal.
Door mensen te interviewen krijg je een beeld van anderen hun leven en hoe zij op alles reageren. Ook hun beeld op de wereld krijg je dan te zien, want lang niet iedereen beleefd eenzelfde gebeurtenis op dezelfde manier. De een zal heel gemakkelijk met iets kunnen omgaan, terwijl een ander het daar juist heel moeilijk mee heeft.
Ook kan je dan de verhalen van de mensen die je interviewt gebruiken. Dat kan rechtstreeks (als dat mag van die personen), maar dat kan ook onrechtstreeks, door het verhaal zo aan te passen dat het perfect in jouw boek past en dat je het verhaal niet echt meer herkent als dat van de geïnterviewde persoon.

Ervaringen opdoen:
Probeer ook zo veel mogelijk ervaringen op te doen. Probeer dingen uit die je nog nooit gedaan hebt, of eet dingen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Zo verruim je je beeld van de wereld en wordt het veel makkelijker om over die dingen te schrijven, omdat je ze zelf hebt meegemaakt.
Dus ga geen dingen uit de weg omdat je ze niet durft, maar probeer het gewoon. En als het dan toch mislukt, kan je die ervaring ook weer gebruiken. Dus niets is verloren moeite.

Emoties oproepen:
Als je leest, moet je de gevoelens van het personage kunnen voelen, en dat gaat niet wanneer de schrijver er geen emotie in stopt. Daarom moet je als schrijver de moeite doen om je gevoelens in de tekst te steken, zodat die ook overkomen naar je publiek.
Dit kan je doen door te denken aan wat het met jou deed toen je in dezelfde situatie zat, of als je het nog nooit hebt meegemaakt, kan je denken aan een soortgelijk moment. Maar je kan bijvoorbeeld ook muziek opzetten die bij de emotie past die je wilt overbrengen. Of een stukje lezen waarin dezelfde gevoelens voorkomen. Zo wordt het veel makkelijker om je in te leven. En word je als lezer ook meer in het verhaal getrokken.

Lees waargebeurde verhalen:
Door waargebeurde verhalen te lezen, breidt je wereldbeeld ook uit en weet je hoe anderen in die situaties reageren. Het is een beetje hetzelfde als mensen interviewen, alleen zijn dit mensen die niet uit je directe omgeving komen.
Door waargebeurde verhalen te lezen, zie je dat je ook met iets minder drama een heel ontroerend of spannend verhaal kan maken. En het voordeel van waargebeurde verhalen is dat het altijd realistisch is, anders zou het niet waargebeurd kunnen zijn. Zo oefen je om nog beter en realistischer te schrijven.

Dit waren de tips. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad en dat het jou ook voort helpt in je verdere schrijf carrière. Als je zelf nog tips hebt over realistisch schrijven, kan je die achterlaten in de reacties.
Probeer zo veel mogelijk ervaring op te doen, zo wordt het veel makkelijker om je in te leven.
5
Geschreven door Lana Ederveen
Gepubliceerd op: 9 juni 2021
5
60
6

Comments

  • 16 juni
  • 0
Beda kt voor het derde deel, hoeveel delen komen er nog denk je. Ik ga je even volgen, hoop jij mij ook.
0
  • 16 juni
  • 0
Als jullie nog ideeën hebben voor een volgend deel, dan hoor ik het ook graag, dan kan ik daarmee aan de slag
  • 16 juni
0
  • 16 juni
  • 0
Ik wil nog zeker 1 deel maken over bekend worden in de schrijfwereld.
En als ik nog andere ideeën krijg, ga ik er nog meer maken.

  • 16 juni
0
  • 10 juni
  • 0
Heel leuke tips waar we inderdaad iets mee kunnen doen. Goed geschreven. (Kijk je ook even bij mijn schrijfsels, geen verplichting)
  • 10 juni
0
  • 9 juni
  • 0
Super leuk artikel en handige tips! Bedankt <3
  • 9 juni
0
  • 9 juni
  • 0
Leuk vervolg artikel in deze reeks
  • 9 juni
0

Recente en relevant artikelen