Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Uitvindingen die jou veilig houden tijdens onweer

Tijdens een donkere storm gevuld met verblindende flitsen en angstaanjagende donder geluiden wil je je het liefst zo veilig mogelijk voelen. Hoe doe je dit als je al heel je leven angstig bent voor onweer?

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 14 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
3
51
2
Afbeelding door Pablo Pacheco via Unsplash
Informatie is hierop het antwoord en daarom ga ik je in deze blog vertellen over verschillende uitvindingen die jou veilig houden tijdens onweer!

Bliksemafleiders

Een bliksemafleider is een installatie op een hoogste punt van een gebouw die ervoor zorgt dat de schade van de bliksem beperkt blijft. Meestal staan ze op hoge gebouwen, kerken of in mijn geval op het restaurant van de camping. Deze uitvinding is al heel erg oud, de eerste bliksemafleider komt namelijk uit het jaar 1752! Benjamin Franklin ging toen in een storm naar buiten met een vlieger en een nat vliegertouw met een metalen sleutel eraan om de bliksem af te leiden. Dankzij de ontdekking van deze man hebben wij uiteindelijk de bliksemafleider kunnen maken. Hoe werkt het zal je je misschien afvragen... Een bliksemafleider heeft een puntvormige uitloper die zorgt voor een verhoogd magnetisch veld en omdat bliksem dat juist zoekt om te ontladen zal de bliksem verleid worden om op dat punt in te slaan. Nadat de bliksem heeft ingeslagen op de bliksemafleider wordt met behulp van dikke leidingen de stroom veilig naar aarde gebracht.


Kooi van Faraday

Er zijn verschillende vormen van de kooi van Faraday zoals: een lift, een auto en een vliegtuig maar wat betekent dit eigenlijk en waar dient het voor? De kooi van Faraday dient om stralingen tegen te houden zodat jij veilig zal zijn tegen bijvoorbeeld bliksem. Neem bijvoorbeeld deze scenario. Je bent buiten en het begint opeens te stormen en je zoekt een plek om te schuilen. Ga dan zo snel mogelijk naar je auto, want deze zal je beschermen met de regels van de kooi van Faraday. Metaal geleidt de bliksem namelijk naar de grond terwijl jij in de auto in een stralingsvrije zone veilig zit.
Adem in, Adem uit en weet dat je binnen veilig bent. De kans is klein dat je huis geraakt wordt door de bliksem als er een kerk of een ander hoog gebouw bij je in de buurt is. Bliksemafleiders zijn er namelijk overal, ook al zie je ze niet altijd. Dus maak je geen zorgen en kom desnoods tot rust met behulp van een heerlijk kopje kamille thee.
3
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 14 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
3
51
2

Comments

  • 15 juni
  • 0
Ik ben weer een beetje meer gerust na dit artikel te lezen. Goed geschreven.
  • 15 juni
0
  • 13 juni
  • 0
Een vriend van mij zet ook altijd al het stroom van zijn huis uit. Zo bang is hij...
  • 13 juni
0

Recente en relevant artikelen