Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Waarom mag witte chocolade toch chocolade heten?

Er bestaan 3 soorten chocolades: puur, melk en witte chocolade. Pure chocolade is eigenlijk nog verder te verdelen in pure en extra pure chocolade. Hoe donkerder de chocolade is hoe hoger het cacaogehalte in de chocolade. Witte chocolade is eigenlijk helemaal geen chocolade. Hoe kan het dan in de volksmond toch zo genoemd worden?

Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 9 okt 2021
9
214
9
Afbeelding door Emy via Unsplash

Wat maakt chocolade nu chocolade?

Iedereen lust bijna wel witte chocolade, dit komt omdat witte chocolade eigenlijk geen chocolade is. Witte chocolade smaakt veel zoeter dan andere chocolade, om die reden zijn de meeste mensen gek op witte chocolade. Pure chocolade smaakt door de hoge aanwezige cacao bestandsdelen bitter. Hoe hoger het gehalte aan cacao hoe donkerder de chocolade is en hoe bitterder de chocolade smaakt. Pure chocolade is door het hoge bestandsdeel cacao gezond voor je. Eet chocolade wel met mate ook pure chocolade. Chocolade bevat veel vet wat niet goed is voor de lijn. Toch is de chocolade wel goed voor je omdat het de stof flavonolen bevat. Chocolade mag pas chocolade heten als het product 32% cacao bevat.

Witte chocolade bevat helemaal geen cacao. Toch wordt het in de volksmond chocolade genoemd, hoe is dit nu mogelijk. In principe worden we in de maling genomen, want het is eigenlijk geen chocolade. Iedereen lust bijna wel witte chocolade, dit komt omdat witte chocolade eigenlijk geen chocolade is. Witte chocolade smaakt veel zoeter dan andere chocolade, om die reden zijn de meeste mensen gek op witte chocolade. Pure chocolade smaakt door de hoge aanwezige cacao bestandsdelen bitter. Hoe hoger het gehalte aan cacao hoe donkerder de chocolade is en hoe bitterder de chocolade smaakt. Pure chocolade is door het hoge bestandsdeel cacao gezond voor je. Eet chocolade wel met mate ook pure chocolade. Chocolade bevat veel vet wat niet goed is voor de lijn. Toch is de chocolade wel goed voor je omdat het de stof flavonolen bevat. Chocolade mag pas chocolade heten als het product 32% cacao bevat.

Wat zijn flavonolen?

Deze stof is een zogenoemde antioxidant en is gezond voor ons lichaam. Net als alle andere soorten van antioxidanten goed voor ons zijn. De stof flavonolen zou een goed effect hebben op de hart- en bloedvaten. Het zou zelfs zo zijn dat het de kans op hart- en vaatziekte kan verkleinen. De stof flavonolen houd je aderen soepel en zorgt ervoor dat ze niet dicht gaan slibben. Nu is het de vraag komt deze stof in elke vorm van chocolade voor. De stof flavonolen is alleen aanwezig in de pure variant. Hoe meer cacao er in de chocolade zit hoe meer van de stof aanwezig is in de chocolade. Het positieve effect begint pas bij een cacaogehalte van 35%. Het eten van 10 gram pure chocolade wordt aanbevolen om er echt positief effect van te ondervinden. Deze stof is een zogenoemde antioxidant en is gezond voor ons lichaam. Net als alle andere soorten van antioxidanten goed voor ons zijn. De stof flavonolen zou een goed effect hebben op de hart- en bloedvaten. Het zou zelfs zo zijn dat het de kans op hart- en vaatziekte kan verkleinen. De stof flavonolen houd je aderen soepel en zorgt ervoor dat ze niet dicht gaan slibben. Nu is het de vraag komt deze stof in elke vorm van chocolade voor.

Waarom draagt het toch de naam chocolade?

Zoals je al hebt gezien mag chocolade pas chocolade heten als het 32% aan cacao bevat. Pure chocolade wordt gemaakt van echt cacao en moet daarom ook 54% aan cacao bevatten voor de bittere variant (extra puur) moet dit zelfs 65% zijn. Voor melkchocolade geldt de richtlijn van 34%, alleen wordt hier vaak cacaopoeder voor gebruikt. Dit is cacao met een aantal toevoegingen. Hier komt het in witte chocolade zit 0% aan cacao (niet in de vorm van poeder of de pure variant). In witte chocolade zit cacaoboter, suiker, melkpoeder en smaakversterkers. Er zit dus helemaal geen cacao in de witte variant, toch mag het de naam dragen van chocolade. Dit komt omdat het er hetzelfde uitziet als de andere varianten. Het smaakt zoeter omdat er geen echte cacao aan toegevoegd is. De mensen wisten eigenlijk niet hoe ze dit snoepgoed moesten noemen. Omdat het eruit ziet als chocolade en wordt gemaakt van cacaoboter wordt het in de volksmond toch chocolade genoemd. Omdat men er eigenlijk geen andere naam voor konden verzinnen en het wellicht verwarring kon veroorzaken. Cacaoboter wordt verkregen tijdens de verwerking van de cacaobonen. Het is de vettige substantie die overblijft en de smaak draagt van de cacao die is verkregen uit de cacaobonen.

Conclusie

Chocolade mag pas chocolade heten als het minimaal 32% aan cacao bevat. Dit kan in de vorm van pure cacao zoals in de van pure chocolade of in de vorm van cacaopoeder zoals in het geval van melkchocolade. Witte chocolade bevat helemaal geen cacao alleen cacaoboter. Omdat de reep er hetzelfde uitziet als de overige varianten en omdat er cacaoboter gebruikt wordt om het te maken is ervoor gekozen dat het toch de naam van chocolade mag dragen. Maar eigenlijk mag dit geen chocolade heten omdat er helemaal geen cacao aan te pas komt. De verwarring komt omdat er cacaoboter wordt gebruikt. De cacaoboter komt vrij tijdens de verwerking van de cacaobonen. Het gedeelte wat overblijft is de cacaoboter omdat het de smaakt van de cacao nog in zich heeft denken mensen dat er ook cacao in de witte chocolade zit.
Wat is jouw favoriete merk of soort chocolade?
9
Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 9 okt 2021
9
214
9

Comments

 • 13 okt
 • 1
Côtes d’or ☺️
 • 13 okt
1
 • 12 okt
 • 0
de melkchocolade blijft toch mijne favoriet ... tenzij het over Manon pralines van Leonidas gaat
 • 12 okt
0
 • 12 okt
 • 0
Ik hou niet zo van de witte. Te zoet voor mij. Geef mij maar minstens 75% cacao.
 • 12 okt
0
 • 12 okt
 • 0
De witte hoeft van mij ook niet zo!
 • 12 okt
0
 • 12 okt
 • 0
Ik vind de witte ook het lekkerst :-)
 • 12 okt
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen