Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Verzonken land in zicht

Het water is de laatste tijd flink aan het spoken. Ook in het verleden heeft het dit gedaan. Ik ga het gebruiken als aanleiding voor een vervolgverhaal, maar eerst wat achtergrond.

Geschreven door Peerke van den Broek
Gepubliceerd op: 1 aug 2021
10
45
7
Afbeelding via pixabay: thommas68
Afbeelding via pixabay: thommas68

Water, geliefd en gehaat.

Nu we de tot over onze oren in de problemen zitten door grote stromen water, moeten we ons eens afvragen waarom we juist hier, op deze plekken onze belangrijke steden hebben gebouwd.
Natuurlijk komt meteen de handel uit ons verleden letterlijk boven drijven. De scheepvaart was tenslotte het middel om in relatief korte tijd in verbinding te blijven met andere steden aan het water. Niet alleen ging het snel, maar daarnaast was het ook mogelijk om echt grote hoeveelheden handelswaar op deze manier te verplaatsen. Met name stroomafwaarts was dit makkelijk te realiseren.

Maar ook eerder al hebben grote hoeveelheden mensen de oevers van de rivier gezocht om zich daar te vestigen. Waarom? De grond was vruchtbaar, de rivier leverde vis, en, drinkwater was gemakkelijk voorhanden.
Helaas brachten al deze voordelen ook nadelen met zich mee, nadelen die we ook nu maar al te heftig ondervinden. Overstromingen, verspreiding van ziektes, ongelukken in de scheepvaart en ja, zo kan ik nog even doorgaan.Zo konden de verschillende natuurkrachten ervoor zorgen dat er grote delen land onder water kwamen te staan. Met dit land verdwenen ook steden, dorpen en nederzettingen naar de bodem van het water.

Ook de mens zelf heeft ervoor gezorgd dat er, door bijvoorbeeld de behoefte aan energie, verschillende steden onder water terecht zijn gekomen. Nederland had er zelfs een militaire strategie van gemaakt om land onder water te laten lopen om zo de vijand op afstand te houden.
Bij de huidige IJssellinie zie je daar de laatste tekenen nog van. Gelukkig is het nooit ingezet geweest, maar een groot gebied achter de IJssel zou vol zijn gelopen bij de o zo gevreesde Russische invasie tijdens de koude oorlog. (ja, ook die invasie bleef uit). De Russen hadden op hun beurt overigens een volledig uitgewerkt overzicht van de precieze locaties van de verdedigingswerken en het stroomgebied. Dus veel zin had dit niet.

De verhalen strekken zich dus uit tussen ons heden, met de momenteel grote risico’s op overstromingen en het verre verleden waar bijvoorbeeld Atlantis een voorbeeld van zou zijn.
Dezelfde verhalen hebben onze fantasie ongeveer net zo lang getart als dat de aanleidingen voor deze verhalen er waren. Op veel van de gezonken plaatsen is nu nieuw leven ontstaan of aan het floreren. De fantasie gaat natuurlijk uit van een specifiek soort leven, met menselijke trekjes. Mooie verhalen en ze spreken daadwerkelijk ook tot mijn verbeelding.

Ik wilde eens kijken wat er met het ooit verzonken deel van Port Royal is gebeurd. (Dat was een beruchte thuishaven voor piraten in die tijd). En waar een plek berucht is, daar is voeding voor verhalen! https://nl.wikipedia.org/wiki/Port_Royal_(Jamaica)
Wil je graag wat meer achtergrond? Hieronder heb ik nog wat informatie geplaatst, dit wordt dus de basis voor een wat langer verhaal.

10
Geschreven door Peerke van den Broek
Gepubliceerd op: 1 aug 2021
10
45
7

Comments

  • 1 aug
  • 0
Ook in België werd die strategie toegepast. In de oorlog werden de Duitsers in de Westhoek tegengehouden door het openzetten van de sluizen.
  • 1 aug
0
  • 1 aug
  • 0
Dat maakt nieuwsgierig!
  • 1 aug
0
  • 1 aug
  • 1
Mooi geschreven. :)
  • 1 aug
1
  • 1 aug
  • 1
Oh ik hou van die verhalen, kijk uit naar je volgende artikelen en zal je volgen
  • 1 aug
1
  • 1 aug
  • 1
Ik heb ook een haat liefde relatie met het water om me heen.
  • 1 aug
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen