Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Upcycling, van rommel tot pareltje.

Toen ik geen budget had voor nieuwe spulletjes in huis, maar wel de drang leuke dingen te maken kwam ik de term ‘upcycling’ tegen. Nu is het een kunst om zo min mogelijk geld uit te geven aan nieuwe spullen én ik ben creatief bezig.

Geschreven door Heleen Bielsma
Gepubliceerd op: 18 mei 2021
2
124
2
Afbeelding door Johnny Briggs via Unsplash
De term upcycling kwam voor mij op precies het juiste moment. Om me heen zag ik winkels vol met mooie spulletjes, maar helaas heb ik niet het budget ze te kunnen kopen. Gelukkig ben ik creatief, maak ik graag alles zelf en is het een sport om voor elk probleem een creatieve oplossing te zoeken. Ik kwam er toen achter dat ik bezig was met upcycling. Ken je deze term nog niet, dan leg ik je graag uit waarom dit beter is dan weggooien, wat het verschil is tussen recycling, upcycling en downcycling, hoe het jouw creativiteit bevorderd en geef ik een paar voorbeelden die ik zelf erg geslaagd vind.

Weggooien is zonde.

Aan de lopende band worden spullen geproduceerd en verkocht. Is er wat stuk, dan halen we iets nieuws. Is er een nieuwe of betere versie van iets dan aarzelen we niet en vervangen we producten die soms niet eens kapot zijn. Wat blijft er over? Heel veel spullen die we niet meer gebruiken, weggooien en dus bij het afval belanden. We produceren bergen met afval, zoveel dat dit een wereldwijd probleem aan het worden is. Het is lastig dit probleem op te lossen, maar we kunnen wel kritisch kijken naar wat we bij het afval zetten.

Als ik vanuit mijn raam naar buiten kijk staan daar vaak spullen die weggegooid zijn en klaar staan om als afval opgehaald te worden. Vaak zijn deze spullen helemaal niet stuk. Dit gebeurd niet alleen bij mij in de straat, maar op veel meer plekken. Een ladekastje, tafeltjes en een stoel, het stond allemaal klaar om afval te worden, maar ik vond het zonde om weg te gooien. Waarom? Omdat ik er hele leuke dingen van heb kunnen maken die ik dus niet nieuw heb hoeven kopen. Upcycling gaat je hier bij helpen.

Recycling, upcycling en downcycling.

Het is misschien al wel duidelijk dat upcycling iets te maken heeft met het hergebruiken van materialen. Grote kans dat je daarbij aan recycling denkt. Om het nog moeilijker te maken, naast upcycling en recycling bestaat er ook nog downcycling. In alle drie de gevallen gaat het om het verwerken van afval tot iets nieuws, maar er zijn verschillen.

Recycling is waarschijnlijk de meest bekende term. Je glaswerk weggooien in de daarvoor bestemde containers is hier een goed voorbeeld van. Het glas wat je in de glasbak gooit wordt verzameld en verwerkt tot een nieuw product. Dit is ook precies wat recycling inhoudt. Upcycling en downcycling vallen hieronder. Bij upcycling maak je van een oud product iets nieuws, waarbij het product ook vaak een andere toepassing of functie heeft gekregen. Daarnaast kenmerkt upcycling zich doordat het product na de verwerking dezelfde of zelfs een hogere waarde heeft gekregen. Bij downcycling geldt het tegenovergestelde. Het product heeft na verwerking een lagere waarde gekregen.

Train je creativiteit.

Door anders te kijken naar de spullen die we weggooien en na te denken over hoe we die kunnen gebruiken voor upcycling, produceren we minder afval. Dit is alleen niet alles, door te upcyclen kun jij jouw creativiteit trainen. Creativiteit gaat over verbeeldingskracht, ergens naar kijken en iets nieuws bedenken en maken. Het gaat over het zoeken van originele oplossingen voor problemen. Jouw vermogen een probleem op te lossen wordt bij upcycling aangesproken. Hierbij hergebruik je spullen die geen waarde meer hebben, geeft het een andere toepassing of functie en verhoogt daardoor de waarde. Als je de volgende keer iets nieuws wil kopen, vraag jezelf dan eens af of je het misschien zelf kan maken en train daarmee je creativiteit.

Vier upcycling voorbeelden.

Voor wie het lastig vindt te beginnen of wat voorbeelden nodig heeft om een nog beter beeld te krijgen van upcycling deel ik graag vier van mijn eigen projecten. Ik heb soms moeite met het weggooien van kleding, vaak heb ik hier een speciale herinnering aan. Zo heb ik van een nauwelijks gedragen trui een kussenhoes gemaakt. Van mijn oude en veel te grote salontafel maakte ik een klein bijzettafeltje door de poten onder de lade te bevestigen. Het overgebleven hout heb ik weer voor andere projectjes gebruikt. Van een gevonden pion maakte ik een krabpaal door er touw omheen te wikkelen en van een oude stoel maakte ik een kastje door er een dienblad op te bevestigen. Zo makkelijk kan het dus zijn.
Voor je de volgende keer iets wil weggooien, vraag jezelf eens af of het iets is voor upcycling. Je weet nu wat dat is en dat je niet altijd alles gelijk hoeft te vervangen voor iets nieuws uit de winkel. Daarbij komt ook nog eens dat je jouw creativiteit ermee traint, upcycling vraagt namelijk iets van je probleemoplossend vermogen. Als laatste heb je vier voorbeelden gekregen die je op weg kunnen helpen als jij je eigen upcycling projectjes wil gaan beginnen. Niets staat jou nog in de weg om creatief bezig te zijn en pareltjes te vinden in wat anderen zien als rommel.
2
Geschreven door Heleen Bielsma
Gepubliceerd op: 18 mei 2021
2
124
2

Comments

  • 23 mei
  • 0
Zo veel spullen worden er inderdaad zomaar weggegooid. Dit maakt de plastic hoop alleen maar groter! Dit is vooral zonde omdat andere dit ook nog kunnen gebruiken.

Gelukkig zijn er ook mensen die spullen gratis weggeven. Hier heb ik een artikeltje over geschreven:
https://artikel.nl/gratis-spullen-via-facebook-318

Mooi artikel! Ik ga je volgen, volg je me terug?

  • 23 mei
0
  • 18 mei
  • 1
wat interessant!

  • 18 mei
1

Recente en relevant artikelen