Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Verdoken Klassiekers: What’s Eating Gilbert Grape - 1993

Hoe zou het zijn om Leonardo DiCaprio en Johnny Depp samen te zien in een film? Wacht, die bestaat al! Ze zijn zelfs elkaars broers. Tijd om deze vergeten klassieker van onder het stof te halen.

Geschreven door Michaël Rodenbach
Geschreven op: 18 apr 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
66
0
Afbeelding door Denise Jans via Unsplash
Hoe zou het zijn om Leonardo DiCaprio en Johnny Depp samen te zien in een film?
Wacht, die bestaat al! Ze zijn zelfs elkaars broers. Tijd om deze vergeten klassieker van onder het stof te halen.


Als jongleren voor gevorderden
Depp in zijn jonge jaren vertolkt Gilbert Grape, een twenty something in de landelijke Midwest en vroeg volwassen uit noodzaak. Onder andere door zijn jongere broer Arnie (piepjonge DiCaprio). Broer Arnie heeft een mentale beperking. Maar hij heeft vooral een groot talent om zich in de nesten te werken. Gilbert helpt hem dan uit de nood. Al blijkt dat als jongleren voor gevorderden. Want naast zijn broer, kan ook zijn moeder moeilijk voor zichzelf zorgen. Die heeft last van zwaar overgewicht. Ze komt al jaren het huis niet meer uit. Om het gezin te onderhouden klust Gilbert daarom bij in de lokale kruidenierszaak. In die winkel geniet hij uit verveling van de avances van een getrouwde vrouw. Op een dag echter, is Gilbert zijn lastige leventje zat. De wereld snelt naar de toekomst en hij lijkt stil te staan op een vergeten plaats, waar niets te beleven valt. Hij ziet geen uitweg. Tot de jaarlijkse karavaan campers voorbij raast en een daarvan pech krijgt...

Gilbert: Did you ever see a beached whale on television? Becky: Yeah. Gilbert: Yeah. That's her. That's my mom. Becky: [pauses] What about your dad? Gilbert: Uh, some other day. Some other day.

Slice of life
Deze film is een verdoken klassieker precies door het vuurwerk tussen Gilbert en Arnie. Die werd zo goed ontvangen dat DiCaprio zo zijn eerste Academy Award nominatie in de wacht sleepte. Gebaseerd op een novelle van Peter Hedges met dezelfde naam, spreekt de film een breed publiek aan. Zowel wie een rustige avond wil met een verhaal dat uiteindelijk goed afloopt, als de drama lovers onder ons, krijgen waar ze naar verlangen. De regie van Lasse Hallström weet goed het midden te houden tussen die twee. Het verhaal heeft iets alledaags. Dat wordt ondersteund door zachte muziek en onopvallend camerawerk. Toch weten de makers hiermee een gevoelig snaar te raken. Het dorp waar nooit iets gebeurt, wordt op stelten gezet door de familie Grape op een wijze waar tragedie en komedie wonderwel samen lijken te vallen. De film dompelt de kijkers dus onder in een kabbelende opeenvolging van kleine beslommeringen en grotere momenten van het leven; zoals zonlicht, en de eerste dag van de lente.


0
Geschreven door Michaël Rodenbach
Geschreven op: 18 apr 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
66
0

Recente en relevant artikelen