Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Waarom het beeld van de Boeddha zo dik is

Boeddha wordt in beelden vaak afgebeeld als een dikke man met een grote glimlacht. De man die in de beelden wordt afgebeeld is echter niet de Boeddha die we kennen als de oprichter van het Boeddhisme, maar een heel andere boeddhist. Hoe komt het dat niet het niet de Boeddha zelf, maar iemand anders zo vaak wordt afgebeeld?

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 29 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
3
105
1
Afbeelding door Ciprian Boiciuc via Unsplash
Het leven van Boeddha
Boeddha werd geboren rond 563 voor Christus als zoon van een koning. Zijn moeder droomde tijdens haar zwangerschap over een witte olifant die haar baarmoeder binnenging. Dit was een teken dat haar zoon later een grote koning zou worden, of een spirituele leider. De vader van Boeddha wilde dat zijn zoon niets te maken zou hebben met religie en zijn pad als koning zou vervullen. Boeddha bleef zijn hele leven daarom in het paleis en trouwde uiteindelijk, waarna hij een zoon kreeg. Op een dag besloot Boeddha echter om het paleis te verlaten. Toen hij buiten was zag hij een oude man, een zieke man, een lijk, en een religieuze man. Met deze ontmoetingen maakte Boeddha kennis met het leiden in de wereld en hij zag de oplossing voor dat leiden in religie. Hij verliet zijn gezin en begon rond te reizen, te vasten en te bidden. Door het vasten vermagerde hij sterk en hij is de rest van zijn leven slank gebleven. Tijdens zijn reizen vond hij echter niet de antwoorden die hij zocht. Hij kwam tot de conclusie dat zowel genot (zoals hij in de eerste jaren van zijn leven had gekend) als onthouding (wat hij tijdens zijn religieuze reizen had gedaan) niet het antwoord waren op het leiden in de wereld. Boeddha besloot daarom om onder een boom te gaan zitten en net zo lang te mediteren tot hij het antwoord had. Hier kreeg hij het antwoord en vond daarmee verlichting, wat volgens het Boeddhisme het belangrijkste doel van het leven is. Nadat hij verlichting vond heeft hij zijn wijsheden met anderen gedeeld en die wijsheden staan nu bekend als het Boeddhisme. Uiteindelijk stierf Boeddha op tachtig jarige leeftijd, nadat hij vele volgelingen had verzameld.

Wie is dan de persoon van de beelden van Boeddha?

Boeddha zelf was vanwege het vele vasten dus een zeer slanke man. Het beeld dat wij kennen van de dikke Boeddha is dus niet diezelfde man. Boeddha, de oprichter van het Boeddhisme, zou verward zijn met Budai (Pu-Tai), een aanhanger van het Boeddhisme. Budai was een dikke, goedlachse monnik die zijn leven wijdde aan het vinden van verlichting volgens de wetten van het Boeddhisme. Budai leefde vele jaren later dan Boeddha in de tiende eeuw na Christus in China. Boeddha is niet alleen de naam van de oprichter van het Boeddhisme, maar wordt ook gebruikt als naam voor iemand die verlichting heeft gevonden. De Chinese monnik Budai wordt daarom ook aangeduid met de naam Boeddha en staat vanwege zijn vrolijke karakter ook wel bekend als de lachende Boeddha. Waarom in beelden vaak Budai wordt afgebeeld in plaats van de echte Boeddha is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk zijn de twee in de westerse geschiedenis een keer omgewisseld en is het beeld van Boeddha daarna nooit meer gewijzigd omdat we inmiddels gewend zijn aan de vrolijke dikke Boeddha. Er wordt gezegd dat het geluk brengt om over de dikke buik van het beeld te wrijven, ook al is het dan niet de echte Boeddha.

Gebruikte literatuur voor dit artikel

  • https://isgeschiedenis.nl/nieuws/boeddha-was-niet-dik#:~:text=Boeddha%20vastte%20en%20deed%20aan,de%20spirituele%20verlichting%20te%20bereiken.&text=Het%20beeld%20van%20de%20dikke%2C%20goedlachse%20Boeddha%20klopt%20dus%20niet.
  • https://www.bedelsieraad.nl/blog/boeddha-indische-en-chinese-de-dikke-en-de-dunne.html
3
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 29 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
3
105
1

Comments

  • 16 juni
  • 0
Interessant, wist dit niet (zoals vele mensen waarschijnlijk), dacht inderdaad dat Boeddha een dik persoon was. Goed geschreven.
  • 16 juni
0

Recente en relevant artikelen