Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Waarom is elke dag een boek lezen als volwassene een aanrader?

Vandaag wil ik je vertellen waarom frequent lezen zo goed voor je is. Zelf heb ik altijd en overal boeken mee en zij zijn mijn beste medicijn.

Geschreven door Fany Van Hemelen
Geschreven op: 24 juni 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
5
117
3
Afbeelding door Clay Banks via Unsplash
Omdat niet iedereen altijd leest, leek het me een goed idee om de voordelen van een papieren boek eens aan te halen. Tijdens de vakantie maken mensen vaak meer tijd om te lezen of is het gewoon veel eenvoudiger om aan een verhaal te beginnen aan het zwembad, op reis of in je eigen tuin. Toch durf ik beweren dat je eenmaal je de smaak te pakken hebt, je niet alleen in je vakantie gaat lezen, maar gewoon altijd waar mogelijk.

Een belangrijk voordeel vind ik dat fictie je doet wegdromen of verdwijnen uit de realiteit. Je kan lekker griezelen met een spannende thriller of zelf de speurneus uithangen en met een heerlijk romantisch verhaal kan je wegzwijmelen. Fantasy en young adult doen mijn hart leven en ik geniet door mezelf te doen verdwijnen in andere werelden. Als ik slimmer wil worden of mijn geest wil uitdagen of prikkelen, ga ik voor de non-fictie en met een fascinerende roman of doe-boek beleef ik verrassende tijden.
Hopelijk heb ik je tussen de regels door mijn passie kunnen doorgeven en je nu al doen beslissen om vandaag nog een boek vast te pakken. Mijn motto is: "Als je niet graag leest, dan heb je gewoon jouw soort verhaal nog niet gevonden". Net zoals op ieder potje een dekseltje past, ben ik er zeker van dat er ook een genre is voor jou.

Persoonlijk lees ik op alle mogelijke manieren van een papieren boek tot een ebook of audiobook, waarbij voor mij al deze vormen onder lezen vallen. Toch beperk ik me in deze blog tot het papieren boek omdat deze positieve effecten echt van toepassing zijn op deze methode van lezen. Soms kunnen ze ook bij de andere "leeswijzen" passen, maar hier gaat het specifiek over een papieren exemplaar.
Als ik je nu toch nog niet overtuigd heb dan volgt er nu een opsomming van waarom lezen zo gezond en leuk is.
 • Uit onderzoek aan de Universiteit van Sussex blijkt dat slechts zes minuten lezen per dag, je stresslevel al vermindert voor tweederde. Uit research blijkt dat lezen dit voor 68 procent verlaagt, muziek luisteren slechts 61 procent en een wandeling zelfs nog minder.
 • Welk soort boek je aandacht heeft, maakt niet uit. Het is het ontsnappen uit het dagdagelijkse leven dat zorgt voor je relaxed gevoel. Doordat je even volledig in je boek zit, zet je je zorgen opzij en is er ook de fysieke ontspanning van je spieren.
 • Het verbetert je brein, maakt je scherper en verhoogt je concentratie en focus. Doordat je alles uit het boek in je probeert op te nemen, waardoor je hersenen harder moeten werken, verbetert je kortetermijngeheugen. Ook je analytische vermogen neemt toe door het interpreteren van de gebeurtenissen.
 • Omdat je maar met één ding tegelijk bezig bent, kan je het zelfs jouw mindfulness sessie noemen omdat je met je aandacht in het hier en nu bent.
 • Doordat je nieuwe hersenverbindingen legt, gaat het ook veroudering tegen omdat meer hersencellen in contact staan met elkaar. Met de jaren gaat ons brein er immers op achteruit en mentale trainingen als schaken en lezen blijken zelfs een hulpmiddel om dementie tegen te gaan.
 • Als je, net zoals ik, in meerdere talen leest dan heb je ook nog het leuke neveneffect van de taal nog beter te leren beheersen en soms ook een groter aanbod boeken dan wanneer je enkel Nederlands leest.
 • Soms kan een boek ook helpen om beter in te slapen. Dit is voor iedereen anders, maar het is een feit dat het je door de ontspanning meer rust geeft voor het slapen.
 • Volgens een onderzoek aan de Universiteit van Yale is bewezen dat regelmatig lezen ook langer doet leven. Volwassenen die meer dan 3,5 uur per week lezen, hebben een 23% lagere kans om te sterven in de 12 jaren die volgen. Een half uurtje lezen per dag is dus de truc om je levensverwachting te verlengen.
 • Een boek lezen verhoogt je kans op de arbeidsmarkt en het geeft je meer kennis en inzichten.
 • Het verruimt je leefwereld, stelt vooroordelen in vraag, doet je kritisch denken en laat je de wereld en je eigen identiteit onderzoeken.
 • Het werkt helend. Praten over moeilijke onderwerpen zoals bijvoorbeeld rouw is niet altijd gemakkelijk. Een verhaal lezen over deze thema's kan je helpen om dingen te verwerken.
 • Een ander prachtig iets aan een papieren boek zijn de covers die vaak pareltjes zijn om in je boekenkast te hebben.
Ben je nu bang dat je door boeken te gaan lezen te weinig sociale interactie gaat hebben dan kan ik je gerust stellen. Ik ben al mijn hele leven gebeten door de leesmicrobe en ik heb zowel in het echt als online een uitgebreide vriendenkring. Het is misschien ook net door het lezen dat mijn sociale vaardigheden zo goed ontwikkeld zijn. Onze hersenen zien immers geen verschil in wat we echt meemaken of de dingen waarover we lezen. Je ontwikkelt dus meer inlevingsvermogen, een creatieve geest en betere social skills.
Om te eindigen durf ik te zeggen: "Ga op zoek naar een boek dat matcht met jouw wensen en je gaat je nooit meer vervelen, altijd een vriend hebben wanneer nodig en naast jezelf gezonder voelen, ga je vooral genieten".
Veel leesplezier!
5
Geschreven door Fany Van Hemelen
Geschreven op: 24 juni 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
5
117
3

Comments

 • 11 juni
 • 0
Leuk artikel. Ik lees zelf ook al pakken boeken sinds ik kan lezen. Ik herinner me zelfs dat we als kleine gastjes samen met onze ouders naar de bibliotheek gingen met een héél grote boodschappentas. Lezen verruimt de geest en ik vind een e-reader heel gemakkelijk omdat je hem zelf in je binnenzak kan meenemen waar je maar gaat.
0
 • 20 juni
 • 0
Oh ja bibliotheek of boekenwinkel Mekka voor mij en ja verslaafd aan boeken, ebooks en zelfs Luisterboeken. Bookaholic😁
 • 20 juni
0
 • 20 mei
 • 0
Heel leuk doet je direct een boek beginnen lezen.
 • 20 mei
0

Recente en relevant artikelen