Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Wat ik stiekem fijn vond aan de lockdown

De lockdown zit ons nog allemaal vers in het geheugen. Allemaal zijn we op de een of andere manier slachtoffer geweest van de corona-maatregelen. De lockdown zorgde voor angst, eenzaamheid en isolatie. Toch had het niet alleen maar nadelen, nu ik er zo op terug kijk. In dit artikel staan de voordelen die de lockdown mij stiekem bracht.

Geschreven door Wendy Petiet
Gepubliceerd op: 1 juni 2021
10
74
10
Afbeelding door Reid Zura via Unsplash

Vertragen

Voor 2020 was het leven één grote rat race. Natuurlijk werd ik ook geleefd door mijn agenda en velen herkennen dat vast ook met mij. Doordeweeks werk ik 40 uur, ik sport in de avonden of ik spreek met vriendinnen af.

In het weekend heb ik nog andere sociale bezigheden. Of weet je wat? Ik plan de dag helemaal vol met shoppen, kapster, schoonheidsspecialiste en nagelstudio.

“Schiet mij maar lek.”

In de lockdown was zo’n 90 procent van al mijn activiteiten niet bereikbaar. Geen nagels, gekleurde haren of een schoonheidsspecialist die mijn gezicht extra goed reinigde. Geen koffie of wijntje in de stad op zaterdag. Alles was dicht.

Dit deed mij beseffen dat ik niet de baas was over mijn agenda. Mijn agenda was de baas over mij. Natuurlijk vul ik die zelf in, maar als je steeds maar doordendert in sneltreinvaart ga je daaraan voorbij. Je bent je er niet bewust van. De lockdown leerde mij vertragen.

Natuurlijk zijn al die dingen wel leuk, maar het is geen must om je als mens compleet te voelen. Door thuis yoga te doen voelde ik me wel zo. Vertraag, kalmeer, zen…
Afbeelding door Iam_os via Unsplash

Verbinden

In het begin zat bij iedereen de schrik er goed in. Na een tijdje begon een grote groep anders na te denken over de proportionaliteit van de maatregelen. Ineens was je een schaap of een wappie.

Omdat we hier in Nederland gek zijn op hokjes en labels, geef ik die hierbij aan mezelf. Ik ben een wappie die zich afvraagt of lockdowns, mondkapjes, vaccinaties en paspoorten wel nodig zijn. Dit zorgde voor hevige discussies met mijn ouders die inmiddels braaf een prikkie lieten zetten. Dat moeten zij natuurlijk weten, maar de afstand en de discussies zorgden er soms wel voor dat ik me eenzaam voelde.

Gelukkig zit het internet vol met gelijkgestemden. Via Instagram kwam ik weer terecht in allerlei Telegram groepen en daar heb ik hele leuke contacten opgedaan. Met een aantal mede-wappies ging ik gezellig wandelen. We haalden coffee-to-go en voerden diepe gesprekken over het leven, de toekomst en de toestand in de samenleving.

Met sommigen heb ik nog steeds contact en ik hield er zelfs leuke vriendschappen aan over. Geen enkele regering kan het jou verbieden om te verbinden. Hoe streng het ook is, er zijn vele manieren om de liefde en vriendschap van anderen op te zoeken.

Leven naar mijn hart

De stilte van de lockdown stelde mij in staat om verbinding te maken met mijn innerlijke belevingswereld. Ik luisterde ineens naar mijn hart dat al zo lang klopt van verlangen om gehoord te worden. Door even in te checken hoorde ik het soms zeggen:

“Hallo, ik ben dat grote rode ding in het centrum van je lijf. Je negeert me al zo lang door te rennen van hot naar her. Waarom doe je alsof ik onbelangrijk ben? Ik pomp alleen maar bloed, zuurstof en vitale levenskracht door je lijf, toch?

Weet dat ik nog veel meer kan dan wat ik net beschreef. Ik maak jou bewust van je diepste wensen en verlangens. Vanuit mijn centrum stuur ik deze door naar jouw onderbuikgevoel, waar jij jouw wensen filtert. Jouw verlangens stuur ik door naar je keel omdat je ze mag uitspreken.

Ik weet dat je mij niet in de steek laat, omdat je bang bent dat ik anders hetzelfde doe bij jou. Om onze relatie echter te verbeteren, stel ik voor dat je vanaf nu naar mij luistert. Wij horen bij elkaar en wat wij samen wensen is echt.

Hou je plannen niet in een ijskast. Laat me smelten door er iets mee te doen. Als we samenwerken gaan we grootse dingen bereiken. Als je elke dag even stil bent, hoor je wat ik zeg. Dan kan ik je beloven dat het eindelijk allemaal goedkomt. Deal?

De wereld ontwaakt uit haar lockdown-slaap. Ik heb de keuze om weer op te gaan in het gehaaste leven. Wat ik meeneem uit die tijd is elke dag wel even een paar minuten stilte om te luisteren naar mijn hart. Ik merk dat ik hierdoor groei als mens en dat vind ik echt heerlijk.
10
Geschreven door Wendy Petiet
Gepubliceerd op: 1 juni 2021
10
74
10

Comments

 • 23 juni
 • 0
Hear hear en wat een sterk artikel! Groetjes van een mede-wappie
 • 23 juni
0
 • 21 juni
 • 0
Het is inderdaad zo dat corona mensen heeft verdeeld. Het verwonderde mij dat dit zo gemakkelijk ging. Goed geschreven.
 • 21 juni
0
 • 4 juni
 • 0
Prachtig! En ook herkenbaar.
 • 4 juni
0
 • 3 juni
 • 0
Heel eerlijk! En je hebt ook gelijk, haha.
 • 3 juni
0
 • 2 juni
 • 1
Hopelijk houden we alle lessen vast, ook als het steeds weer meer wordt zoals het was. Gelukkig hebben we ook positieve dingen beleefd, al zijn ze nog zo klein.
1
 • 3 juni
 • 1
Laten we vasthouden aan al het positieve dat een donkere tijd ons bracht... Ik denk dat dit voor altijd een mooie manier van leven is
 • 3 juni
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen