Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Wat is veganisme?

Veganisme is een term die je tegenwoordig steeds vaker hoort. Overal duiken blogs over veganisme en veganistische restaurants op. In dit artikel zal je te weten wat veganisme precies is en wat het inhoudt, wat het verschil is met vegetarisch zijn, welke redenen mensen hebben om veganistisch te worden en hoe je zelf vegan kunt worden.

Geschreven door Villa volta
Gepubliceerd op: 11 okt 2021
6
87
8
Afbeelding door Samuel Regan-Asante via Unsplash

Wat betekent het om veganistisch te zijn?

Veganisme is een filosofie en manier van leven die zich onthoudt van allerlei dierlijke producten. Dat geldt vooral voor voeding, maar ook voor bijvoorbeeld kleding en cosmetica. Hoewel dierlijke producten worden uitgesloten, bevordert het de ontwikkeling en het gebruik van diervrije alternatieven.
Mensen die deze filosofie volgen, staan ​​bekend als veganisten. In de eenvoudigste bewoordingen betekent veganist zijn dat je geen dierlijke producten eet, drinkt of op welke manier dan ook consumeert of gebruikt. Dit omvat het niet eten van een hamburger, het niet drinken van melk, het niet dragen van een bontjas en het onthouden van veel van de shampoos en cosmetica. Veel veganisten kiezen er ook voor om dierlijke toevoegingen te vermijden, zoals gelatine en caseïne, die vaak worden opgenomen in producten zoals wijn, gummy-snoepjes, marshmallows en kauwgom.
Veganist zijn is niet zo eenvoudig als je zou denken, aangezien er veel manieren zijn om veganist te zijn, vooral als het om een ​​dieet gaat. Daarom worden er verschillende soorten veganisten onderscheiden.

--> Dieetveganisten consumeren geen dierlijke producten of bijproducten, maar kunnen producten gebruiken die dierlijke (bij)producten bevatten. Een portie schapenvlees eten is dus niet oké, maar het dragen van een wollen trui wel.
--> Rawfood-veganisten koken niets van hun eten en houden het bij rauwe groenten en peulvruchten.
--> Whole-food veganisten eten geen bewerkte voedingsmiddelen, dus geen plantaardige hamburgers of diepvriesmaaltijden.
--> Vetarme veganisten richten zich op het verminderen van de vetinname en vermijden daarom vetrijke groenten en fruit zoals avocado's.

De geschiedenis van veganisme

Hoewel de term veganisme minder dan een eeuw geleden werd ingevoerd, kunnen mensen die dierlijke producten vermijden, meer dan 2000 jaar teruggaan. In 500 v.Chr. promootte niemand minder dan de Griekse filosoof Pythagoras welwillendheid onder alle soorten. Hij volgde ook een bepaald dieet dat kan worden omschreven als een rauwe veganist en zijn studenten volgden een plantaardig dieet op zijn school.
Donald Watson speelde een grote rol in de opkomst en vroege ontwikkeling van veganisme. In 1924 werd hij vegetariër nadat hij zich realiseerde dat de boerderij van zijn oom een ​​dodencel was voor dieren die zouden worden gedood als ze niet langer van dienst waren voor de mens. Hij werd lid van de Vegetarische Gemeenschap in Leicester, Engeland. Meer dan een jaar later kwam hij tot de overtuiging dat het vegetarisme moest worden hervormd. Samen met een kleine groep vroeg de groep van Watson aan de nieuwsbrief van de Vegetarische Gemeenschap om een ​​sectie op te nemen die gewijd was aan niet-zuivelvegetarisme. Het verzoek werd afgewezen. Hierna startte de groep hun eigen nieuwsbrief genaamd ‘The Vegan News’. Het woord ‘veganistisch’ is opgebouwd uit de eerste drie en laatste twee letters van het woord ‘vegetarisch’. Het werd een succes. 1 november staat nu bekend als World Vegan Day en markeert de oprichting van de Veganistische Gemeenschap.
In de daaropvolgende decennia ontstond de veganistische beweging ook in andere landen. Het veganistische dieet werd in de jaren 2010 mainstream. De betekenis van veganistisch voor voedseletiketten werd in 2010 door het Europees Parlement gedefinieerd. Supermarkten en restaurants begonnen hun selectie van veganistisch voedsel uit te breiden en artikelen over veganisme werden steeds populairder. Vandaag de dag groeit de veganistische beweging nog steeds en is populairder dan ooit, omdat steeds meer mensen erin stappen voor zichzelf of de wereld (of beide). In een andere sectie zullen we in detail ingaan op waarom mensen veganist worden.

Wat is het verschil met vegetarisme?

Iets waar je je nu waarschijnlijk van bewust bent, is dat vegetarisme en veganisme niet hetzelfde zijn. Net als veganisten eten vegetariërs geen vlees, vis of gevogelte, maar er zijn zeker verschillen tussen de twee. Het grootste verschil is dat vegetariërs de neiging hebben om zuivelproducten (bijvoorbeeld melk, kaas, yoghurt) en eieren te consumeren, terwijl veganisten geen dierlijke producten eten, inclusief zuivelproducten en dierlijke toevoegingen. Maar er zijn, net als bij veganisme, verschillende soorten vegetariërs. omdat er verschillende soorten vegetariërs zijn. Lacto-vegetariërs consumeren bijvoorbeeld zuivelproducten maar geen eieren, en voor ovo-vegetariërs is het andersom.
In wezen is het veganistische dieet veel strenger dan het dieet van de meeste vegetariërs. Dit strekt zich vaak uit tot andere categorieën zoals medicijnen en kleding waarin dieren of dierlijke producten worden gebruikt. Een veganist zou geen cosmetica gebruiken die op dieren is getest, een leren riem dragen of medicijncapsules nemen die gelatine bevatten. Vegetariërs zijn minder streng als het gaat om deze categorieën.

Wat zijn redenen dat mensen veganistisch worden?

Er zijn veel verschillende motieven en redenen om veganist te worden, die van persoon tot persoon verschillen. Er zijn echter drie veelvoorkomende redenen waarom mensen veganist worden. De meeste veganisten kunnen resoneren met ten minste één van hen.

Ethiek
De eerste veelvoorkomende reden voor mensen om veganist te worden, is omdat ze er sterk van overtuigd zijn dat alle dieren het recht hebben om hun leven te leiden zonder wreedheden, bij voorkeur vrij in hun natuurlijke habitat. Deze mensen zijn ‘ethische veganisten’. Ze zijn tegen het beëindigen van het leven van een dier omwille van het consumeren van zijn vlees, het dragen van zijn huid of het drinken van zijn melk. Ethische veganisten verzetten zich ook tegen de psychologische en fysieke stress die de dieren ondergaan als gevolg van de praktijken van de moderne landbouw. De dieren verlaten nauwelijks de ruimte die ze tussen geboorte en slachting in leven. Dit zijn vaak megastallen waarin de dieren opeengepropt leven. Ethische veganisten spreken zich uit tegen de praktijken van de landbouwindustrie door bewustmaking, protest en te kiezen voor producten die vrij zijn van dieren en dierlijke producten.

Gezondheid
Een andere reden voor mensen om veganist te worden, is vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen die het voor je lichaam heeft. Om er maar een paar te noemen: je huid wordt helderder, je hebt minder buikpijn, je energieniveau stijgt en je stressniveau daalt. Hier is een lijst met de belangrijkste gezondheidsvoordelen van een veganistisch dieet:
- Je energieniveau zal waarschijnlijk toenemen. Het eten van voedsel dat uw bloedsuikerspiegel doet stijgen, zal leiden tot traagheid en een ongerichte geest. Gezonde voeding is wat ons lichaam nodig heeft om een ​​hoger energieniveau en een heldere geest te hebben. Een veganistisch, plantaardig dieet kan daarbij helpen, omdat het over het algemeen gezond voedsel bevat.
- Je immuunsysteem zal beter zijn. Planten bevatten essentiële voedingsstoffen die je niet uit andere voedingsmiddelen kunt halen. De antioxidanten, mineralen en vitamines in de planten houden je cellen gezond, wat helpt om infecties te bestrijden. Dit zorgt ervoor dat je immuunsysteem optimaal kan functioneren en vermindert het risico op hartaandoeningen, kanker en diabetes type 2.
- Je komt aan of behoudt een gezond gewicht. Overgewicht veroorzaakt ontstekingen en hormonale onbalans. Het verhoogt ook aanzienlijk uw risico op het krijgen van kanker. Een veganistisch dieet verwijdert veel van de voedingsmiddelen die tot gewichtstoename leiden.
- Het bevordert de psychische gezondheid. Naast voordelen voor je lichaamsbouw, heeft een veganistisch dieet ook voordelen voor je mentale toestand. Een stabiele mentale toestand is essentieel voor een hoge kwaliteit van leven. Studies hebben aangetoond dat de bronnen van een veganistisch dieet, zoals granen, citrusvruchten en bladgroen, positieve effecten hebben op je psychische gezondheid.
- Misschien leef je langer. Een langere levensduur is eigenlijk het resultaat van alle andere voordelen. Het risico op alle doodsoorzaken wordt met ongeveer 25 procent verlaagd bij het volgen van een veganistisch dieet.

Milieu
De derde meest voorkomende reden voor mensen om veganist te worden, is om het milieu te beschermen. Dierlijke landbouw is misschien wel de grootste aanslag op onze natuurlijke bronnen en daarmee de grootste bedreiging voor het klimaat, de natuur en de biodiversiteit. Klimaatverandering, natuurverlies en diersoorten die op de rand van uitsterven staan, zijn allemaal effecten van menselijk handelen. We stoten enorme hoeveelheden broeikasgassen uit, die het broeikaseffect veroorzaken, wat leidt tot opwarming van de aarde, bosbranden en onvoorspelbaar extreem weer. Grote delen van het regenwoud worden in hoog tempo gekapt, waardoor het leefgebied van talloze wilde diersoorten wordt vernietigd. We doden dieren voor hun vlees en lichaamsdelen, waardoor soorten uitsterven en de ecosystemen worden verstoord.
Dit zijn allemaal grote zorgen voor de toekomst van al het leven op aarde. Meer mensen, vooral de jongere generaties, willen hier iets aan doen. Het beste wat een persoon kan doen om een ​​verschil te maken, is veganist worden. Als veganist draag je niet bij aan de vraag van de grootste bedreiging voor ons milieu: de veeteelt. Van alle sectoren en industrieën stoot de dierhouderij verreweg de meeste broeikasgassen uit: meer dan 85 procent. Daarnaast is de sector vaak zeer waterintensief. Er is bijvoorbeeld ongeveer 1700 – 20.000 liter water nodig om slechts 1 pond rundvlees te produceren. Je bewust zijn van hoe lang je doucht, maakt niet zoveel uit als je vlees eet, want het eten van slechts één hamburger staat gelijk aan ongeveer 2 maanden douchen. De veehouderij in de Verenigde Staten heeft een aandeel van meer dan 50% in het totale waterverbruik van de Verenigde Staten. Bovendien is veeteelt de belangrijkste oorzaak van ontbossing. Veel mensen denken dat de bossen worden gekapt om sojaplanten te planten, terwijl slechts een fractie van de gekapte oppervlakte daarvoor wordt gebruikt. De rest wordt allemaal gebruikt voor het houden van vee.
Veganisten eten ook geen vis omdat ze niet willen bijdragen aan een andere grote bedreiging voor onze planeet, met name de oceanen: de visserij. Vissen worden gevangen met gigantische netten die de oceaanbodem afschrapen en het koraal vernietigen. Bij het vangen van vis worden ook andere dieren zoals haaien en dolfijnen gevangen. Ze zijn ‘bijvangst’. Nadat de vis aan boord is gehaald, wordt het grootste deel van de bijvangst terug in de oceaan gegooid, maar het grootste deel is dan al gestorven.

Hoe kan jij veganist worden?

Als je om wat voor reden dan ook overweegt om veganist te worden, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het iets waar je waarschijnlijk aan moet wennen. Als je dagelijks vlees eet, kun je het beste langzaam maar zeker afbouwen van vlees en veganistisch gaan eten. Er zijn talloze benaderingen die je kunt volgen, dus neem de tijd en ga langzaam richting veganisme. Begin bijvoorbeeld met kleine veranderingen in uw dagelijkse maaltijden door de hoeveelheid plantaardig voedsel in uw dieet te verhogen en minder vaak vlees te eten. Het is belangrijk dat je een aanpak kiest die bij jou past.
Ook erg belangrijk is dat je onderzoek doet naar welke essentiële voedingsstoffen je misschien misloopt als je stopt met het eten van vlees en met welk voedsel je je dieet moet aanvullen om die voedingsstoffen ergens anders binnen te krijgen. Er zijn meer dan genoeg handleidingen en blogs die je van de juiste informatie voorzien, tips geven of recepten delen.
En ten slotte: blijf jezelf eraan herinneren waarom je dit doet. Een veganistische levensstijl is niet altijd gemakkelijk. Het heeft veel voordelen, maar ook een aantal zaken waar je mee te maken krijgt. Niet elk restaurant of winkel biedt bijvoorbeeld een breed scala aan veganistische opties. Je kunt sociale druk ervaren als je aan het barbecueën bent of bekritiseerd worden door mensen die je kent. Wanneer je veganistische reis moeilijk wordt: geef niet op. Binnenkort wordt het je tweede natuur. Onthoud waarom je dit doet en dat je niet de enige bent. Er zijn veel veganistische chatgroepen waar je lid van kunt worden om steun van anderen te krijgen en elkaar te motiveren.
6
Geschreven door Villa volta
Gepubliceerd op: 11 okt 2021
6
87
8

Comments

 • 31 okt
 • 0
Goed geschreven
 • 31 okt
0
 • 12 okt
 • 1
Selenium bedoelde ik, maar autocorrectie heeft er weer wat anders van gemaakt.
 • 12 okt
1
 • 12 okt
 • 1
Ik moet eerst en vooral zeggen dat dit een heel interessante en goed geschreven blog is. Over het deel gezondheid heb ik toch wel mijn twijfels. Er is nu weer gebleken dat mensen veel ergere tot fatale gevolgen hadden van Covid-19. Waarom? Omdat ze lage concentraties zink en decennium in hun lichaam hadden. Waar haalt de mens dit in hoofdzaak ui zijn voeding: vlees en vis. Ik ga de ethische kant niet betwisten, verre van, maar we kunnen als we kiezen voor een veganistisch leven niet alle gezonde elementen kunstmatig bij gevoed krijgen.
1
 • 21 okt
 • 0
Bedankt voor je reactie Rudi! Wat je zegt klopt inderdaad, er wordt op dit moment ook veel onderzoek naar gedaan. Maar de meeste cruciale stoffen die alleen in vlees en vis zitten, kun je ook uit bepaalde groenten halen. In mindere mate, dat wel.
 • 21 okt
0
 • 12 okt
 • 2
Weer een duidelijk, informatief en zinvol artikel Sem!
2
 • 21 okt
 • 0
Dankjewel Francois!
 • 21 okt
0
 • 11 okt
 • 2
Prachtige blog!
2
 • 21 okt
 • 0
Bedankt Kim!
 • 21 okt
0

Recente en relevant artikelen