Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Wat kun je eigenlijk nog meer met Cola?

Al meer dan 120 jaar kennen we dit mierzoete drankje, en het is in de loop der jaren alleen maar populairder geworden. Cola is niet gezond voor je - dat weten we allemaal, maar wel heel erg lekker. Toch kun je veel meer met cola doen dan het alleen drinken. Lees maar mee.

Geschreven door Raymond Zachariasse
Geschreven op: 3 juni 2021
Gepubliceerd op: 30 aug 2021
2
76
2
Afbeelding door Abolfazl ranjbar via Unsplash

Cola als smaakmaker

Cola smaakt altijd lekker en fris. Daarom is al een hele tijd geleden geexperimenteerd met leuke recepten op basis van dit zoete goedje. Denk daarbij aan barbecuesaus met een hint van cola, of een gebraden kip die eerst een tijdje in de cola is gemarineerd. Heerlijk!

Schoonmaakmiddel

Cola bevat citroenzuur en dat heeft een gunstig effect om vlekken en vegen van je raam weg te poetsen. Net zoals een schoonmaakmiddel vol citroentjes.

Kauwgom in je haar

Hier gelukkig geen persoonlijke ervaring mee, maar vanwege het zuur in cola is het ook een handig middel om kauwgom uit je haar te krijgen. Week je haar een paar minuten in de cola en de kauwgom zal er zo vanaf glijden. Je haar ruikt daarna ook nog - als bonus - om op te eten.

Munten schoonmaken

Waarschijnlijk zijn er niet veel mensen die nog muntgeld gebruiken, maar mocht je nog een paar vieze stuivers hebben, ze worden weer blinkend schoon als je ze even in de cola laat weken.

Verf verwijderen

Hetzelfde kan ook gezegd worden voor verfresten op metaal. Cola kan ook die vervelende plekken verwijderen. Omdat cola maar een lage zuurgraad heeft, is het niet verstandig om wonderen te verwachten, maar cola kan zeker de verf wat verdunnen.

Bloedvlekken

Soms zit een ongelukje in een klein hoekje en heb je een wondje. Pleister erop en klaar, maar het is natuurlijk wel erg vervelend als er net een grote druppel op je nieuwe broek is gekomen. Geen nood: wrijf er wat cola op, gooi je broek in de was en weg is de vlek. Dit werkt ook heel goed met vetvlekken.

Een ijsvrije autoruit

Handig voor in de winter: cola is ook te gebruiken als een soort antivries. Schenk wat cola op je bevroren ruit en het ijs verandert meteen in een soort slush puppy, wat heel makkelijk weg te schuiven is.

Cola voor je maag

Vroeger moesten we er niet aan denken om cola waar de prik al uit was nog op te drinken, maar het werkt erg goed tegen misselijkheid. Zorg wel dat echt alle prik uit de cola verdwenen is, want een maag van slag houdt niet van koolzuur.

Kwallenbeet

Goede tip voor de zomer: als je op zo'n vervelende kwal bent gaan staan, smeer dan wat cola op de aangedane plek en je pijn of kriebel verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Composthoop

Er zijn mensen die graag composteren. Voor deze mensen biedt cola een uitkomst. Gooi gerust wat van dit zoete goedje in je hoop en het composteren gaat veel sneller omdat de zoetigheid allerlei micro-organismen aantrekt, welke door het zuur in de cola weer afgebroken worden.
2
Geschreven door Raymond Zachariasse
Geschreven op: 3 juni 2021
Gepubliceerd op: 30 aug 2021
2
76
2

Comments

  • 1 sep
  • 1
Gezondheid!
  • 1 sep
1
  • 31 aug
  • 1
Heel interessante mogelijkheden. Leuk geschreven, weer wat bijgeleerd.
  • 31 aug
1

Recente en relevant artikelen