Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Zure regen en zijn gevolgen

Water wordt vaak gezien als een puur iets waarmee je jezelf en je geest kan zuiveren. Helaas is dit door de jaren heen veranderd en is de regen veel zuurder geworden dan eerst. Een aantal jaar geleden lag de PH waarde van regen rond de 6 of 7, terwijl de PH waarde nu rond de 4 ligt. Dit heeft helaas een slecht gevolg op de natuur en ook op de oude gebouwen.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 15 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
4
92
2
Afbeelding door Noah Silliman via Unsplash

Wat doet zure regen met oude gebouwen?

Het gesteente van oude gebouwen of kerken kunnen slecht tegen deze genoemde zure regen en zorgt ervoor dat het gips zacht wordt. In gevolg hiervan breekt het gesteente stukje voor stukje vanaf en dit kan uiteindelijk voor een instorting zorgen. Gelukkig hebben ze hiervoor een oliemengsel gemaakt die de stenen voorziet van een beschermlaagje. De natuur heeft jammer genoeg nog geen oplossing gevonden voor deze zure regen.


Wat is het gevolg van zure regen op de natuur?

De dennenboom in de tuin van de buren zal normaal zijn naalden pas verliezen in 8 jaar, maar dankzij de zure regen is dit veranderd en blijft die maar 2 jaar zijn naalden behouden. Toen ik dit ontdekte liet het mij schrikken, omdat het zo'n groot effect heeft en het laat mij ook denken... Welke gevolgen heeft het nog meer?


Wanneer zure regen in onze meren terecht komt verzuren onze meren, dit heeft een negatief effect op de vissen die hier leven. Deze vissen kunnen namelijk niet tegen de PH waarde waardoor ze doodgaan.


Wanneer de zure regen de grond bereikt en wordt opgenomen door de bomen sterven hun wortels langzaamaan af. Hetzelfde geld voor de planten en grassoorten. De zure regen tast namelijk hun beschermlagen aan waardoor de plant kan uitdrogen en daarna zal afsterven. En wanneer de zure regen terecht komt in de aarde kan de aarde zich tot een bepaalde PH waarde zich prima verdedigen. Dit komt door de kalk, de mineralen en het organisch materiaal die de zure regen zullen neutraliseren. Helaas kan dit slechts tot een bepaalde PH waarde zuiveren wat weer voor een verstoring van voedingsstoffen in de grond kan zorgen. Bij deze verstoring ontstaat er een chemisch proces wat meer metalen in de grond laat vrijkomen die slecht zijn voor zowel flora, fauna en de mensheid.


Hoe ontstaat zure regen?

Goed,nu we weten welke gruwelen zure regen allemaal veroorzaakt is er alleen nog maar een vraag: Hoe ontstaat het? Vergis je niet, de natuur maakt van zichzelf ook koolzuurgas aan, waardoor de regen altijd al een beetje zuur was. Jammer genoeg is dit over de jaren heen wel veel zuurder geworden. Dit komt bijvoorbeeld door de uitstootgassen van energiecentrales, fabrieken en auto's. Sommige van deze stoffen veranderen met behulp van zonlicht in ozon. Deze ozon stijgt op en vermengt zich met de waterdruppels in de wolken en daardoor komt een chemische reactie die de ozon veranderd in zure zwavel en stikstofverbindingen. Even later, wanneer het begint te regenen komt de zure regen dan naar beneden met gruwelijke gevolgen.


Is zure regen schadelijk voor ons?

De stoffen die zure regen veroorzaken kunnen inderdaad schadelijk zijn voor ons. De ozon en stikstofoxiden kunnen namelijk voor longproblemen zorgen. Ammoniak, een stof die wordt aangemaakt door zure regen kan in grote hoeveelheden zorgen voor benauwdheid, hoofdpijn en een irritatie van de ogen.


Wat kunnen we tegen zure regen doen?

Hoe kunnen wij zorgen dat de regen weer teruggaat naar een hogere PH waarde? Een ding is zeker, om dit probleem op te lossen moeten we allemaal ons steentje bijdragen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door minder co2 uit te stoten door minder de auto te gebruiken, je kachel op een lagere temperatuur te zetten of zelfs door minder vlees te eten. Andere methodes die ze toepassen zijn kalk toevoegen aan meren om de ph waarde te verhogen, vervangende brandstoffen te gebruiken die ontzwaveld zijn, zoals steenkool, een andere manier is om de uitlaatgassen te filteren waardoor de lucht minder vervuild wordt.


Elk steentje dat we bijdragen zal er uiteindelijk voor zorgen dat de planeet weer gezond wordt. Ik raad je daarom aan om goed na te denken voordat je een joyride maakt, want de kleine beslissingen van vandaag kunnen een grote impact hebben op de wereld in tien jaar.

4
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 15 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
4
92
2

Comments

  • 17 mei
  • 0
Waren mensen hier maar meer bewust van, zodat we dit kunnen terugdraaien.
  • 17 mei
0
  • 17 mei
  • 0
Goed dat je uitlegt waarom dat zo is! Erg interessant
  • 17 mei
0

Recente en relevant artikelen